Atlétika
Jankovics Dániel

Brüll Alfréd végrendelete. Az igazi mecénás örökhagyó. 1. rész

Publikálva: 2021.02.23 Frissítve: 2021.02.22 MTK Budapest

MTK legendárium | 91. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

Az elmúlt hetek során alkalmunk nyílt az MTK legendás elnökének utolsó hónapjait nyomon követni, illetve rekonstruálni, kísérletet téve halála körülményeinek és idejének pontosítására. Ezek alapján bizonyosan állítható, hogy Brüll Alfréd Auschwitz-Birkenauban vesztette életét, méghozzá minden bizonnyal az 1944. augusztus 15-e körüli napokban, ahogyan azt a Budapesti Központi Járásbíróság P. k. II. 567124/1947/2 számú végzésében is megállapította.

Míg a korabeli (főként 1945-ös) sajtó tele volt a hozzátartozóit kereső túlélők sajtóközleményeivel, addig (jelen ismereteink szerint) Brüll Alfrédot íly módon nem kereste senki.

Brüll Alfréd gazdag ember lévén, jelentős ingó- és ingatlanvagyont hagyott hátra, melynek sorsáról tragikus halála előtt tizenhárom esztendővel, még 1931-ben, úgynevezett magánvégrendelet révén rendelkezett: „Örökhagyó a Budapesten az 1931. évi július hó 15. napján kelt és dr. Holitscher Szigfrid volt budapesti közjegyzőnél ugyanezen a napon 903/1931. ügyszám alatt” helyezte letétbe végrendeletét.

Mivel házasságot nem kötött, végrendelete sem szólt másról, mint az egész életére oly jellemző jótékonyságról és mecénási tevékenységről. „Örökhagyó nőtlen állapotban halt meg, utána sem lemenőágon, sem felmenőágon örökös nem maradt.” Vagyonát íly módon szabadon és tetszőlegesen hagyományozhatta. Oldalági rokonaira ugyan nem csekély vagyont örökített, mégis – mint azt a végrendeletben is kikötötte – elsőséget élveztek az általa megjelölt és pénzösszeggel kitüntetett úgynevezett „hagyományosok”, előbb az ő igényeiket kellett kielégíteni a rendelkezésre álló vagyontömegből:

Rendeli az örökhagyó, hogy ezen hagyományok halála után három hónapon belül kamatmentesen fizetendők.

 

 

 

 

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!