Atlétika
Nagy Marcell

Brüll Alfréd végrendelete. 7. rész. Igazi mentor nélkül

Publikálva: 2021.03.15 Frissítve: 2021.03.14 MTK Budapest

MTK legendárium | 97. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

A hagyatékban Brüll Alfréd által megjelölt 100 ezer pengő megszerzése létkérdést jelentett az MTK számára, mely a háborús pusztítások, zsidóüldözések és gazdasági válság hatására különösen nehéz helyzetben tudhatta magát. A klubélet újraindítása, a károk helyrehozatala (a lelki traumák mellett) igen égető feladatként jelentkezett a kékfehérek házatáján.  


A per idején, 1947-48-ban hatvanadik évébe lépő klub történetének egyik legnehezebb időszakát élte át, 1944-től kezdődően. A polgári alapítású egyesület az ideológiailag felbolydult és önmagából kifordult világban nagy elődei után elárvult állapotba jutott. 1888-ban születésénél bábáskodó Szekrényessy Kálmán a („kapitány úr”) igazi lelki és fizikai mentori szerepet töltött be a kisded egyesület életében. Neki köszönhették a kékfehérek az alapítás nehéz szervezői munkáját, és az életben maradás érdekében megvívott győztes csatáikat. Ő szervezett igazi életerős, a kor kihívásaira egészséges válaszadásra képes egyesületet. A tiszaeszlári per árnyékában nem csupán nyugodt vizekre kormányozta a klub hajóját, de jövőt alapozó intézkedések sorával tovább építette azt. Tagtoborzással, szervezeti felépítéssel folytatta az építkezést.

Elévülhetetlen érdeme, hogy a válságos időben megakadályozta a klub elszigetelődését, és ennek érdekében összekapcsolta az egyesületet a legfőbb társadalmi csoportokkal, fő- és köznemesi támogatók sorát nyerve meg az első demokratikus magyar sportklub számára. Talán kevéssé tudatosodik az utókorban, hogy Szekrényessy MTK beli tevékenysége nem az alapítás bátor tettében csúcsosodott, sokkal inkább a klub társadalmi betagozódásának elősegítésében, mellyel tiszaeszlár idején nyíltan üzent egész Európának, annak az Európának, mely ismerte és tisztelte nevét és elért eredményeit. Az MTK révén tudatosan teremtette meg a hazai sportdemokráciát, melynek művére már 1883-ban felhívta a figyelmet, amikor így vallott: „Valódi demokratikus mulatság amely nem ösmeri el sem a rang, sem pedig a kor előjogát, kiváltságait.” Nem csupán a sport fogalmának lett első hazai definiálója, de sporttörténeti jelentőségű, 1885. szeptember 29-i Herkules-ben megjelent „Demokrácia a sportban” című írásától számítódik a hazai sportdemokrácia.

Szóval a „kaptány úr” nemcsak beindítója, de lényegileg – Brüll megjelenéséig – az MTK legfontosabb tutora is volt. Nem véletlen, hogy ezen időszak, mind az MTK, mind pedig a hazai sportéletben az úszás világsikereit hozta. Brüll Alfréd Szekrényessy személyes barátjaként is ismert. Brüll tevékenysége (a hőskortól távolabb) már jobban dokumentált, kinek pótolhatatlan mentori és sportszervezői tevékenysége a 20. század elejétől, a Szekrényessy által lendületbe hozott MTK-t igazi európai sikerekre vezette, mely nemcsak szakosztályi bővüléssel, fejlődéssel, de infrastruktúrális növekedéssel is járt. Brüll igazi áldásthozó tevékenysége főként eltávoztával, majd a halálát követő kaotikus viszonyok idején mutatkozott meg, mely nemcsak a Szekrényessyhez és Brüllhöz hasonló karizmatikus vezetők hiányát tette nyilvánvalóvá, de történetünk idején egy totalitárius hatalom rémével is fenyegette a kékfehérek nyugodt polgári alapokra épített világát...

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!