Atlétika
Nagy Marcell

Bridzs: óriási sikert értek el sportolóink

Publikálva: 2021.12.05 Frissítve: 2021.12.04 Bridzs

A Szigethy-MTK Budapest néven versenyző bajnokcsapat kapitánya, Demeter Gábor számolt be a feljutásról.

Eredményes, sikeres időszakot tudhat maga mögött a Szigethy-MTK Budapest néven szereplő bridzscsapatunk, ugyanis a 16 csapatos 1/b osztályból sikeresen feljutottak a már csupán 12 csapatot számláló 1/a bajnokságba. Az együttes csapatkapitányával, Demeter Gáborral beszélgettünk a szintlépésről és a siker titkáról.

– Megtudhatjuk, hogy miért ezt a nevet viseli a csapatotok?

– Szigethy András évtizedekkel ezelőtt oszlopos tagja volt együttesünknek, ő vezetett minket. Már akkoriban is ezt a nevet viselte a csapat, így – miután ő már nem versenyez – megtartottuk ezt.

– Milyen út vezetett a feljutásig a bajnokság során? Hogyan zajlik nálatok a versenyek rendszere?

– Az 1/b osztály 16 csapata az első hét fordulót követően alsó és felsőházra válik szét, így 8-8 gárdával folytatódik tovább a verseny. A felsőházi nyolcas viszi a megszerzett eredményeket magával, a másik csoport csapataival vívott mérkőzések után dől el a csoportok végeredménye.

– A döntőben a Böszörmény együttesével vívtatok meg. Mennyire volt szoros küzdelem?

– Mi és a döntős ellenfelünk eléggé kiemelkedtünk ebben az évben az 1/b osztályból, ezért nem volt meglepő, hogy a zárómérkőzésen egymás ellen harcoltunk. Mindketten kiemelt csapatnak számítottunk. A döntőmeccsen nagyon sok olyan parti volt, amelyik az egyik félnek nagyon jól, míg a másiknak nagyon rosszul sikerült, és ugyanez fordítva. A leosztásokban az egyes partik esetében igen nagy különbségek alakultak ki, szélsőséges elosztások voltak. Nagyon izgalmas volt a meccs, nagy küzdelem volt a véghajrában, csak apróság döntött a végeredményt illetően a mi javunkra.

– Mennyire számított meglepetésnek, hogy a ti csapatotok jutott fel, vagy ez várható volt már a bajnokság kezdetén?

– A korábbi erőviszonyokat tekintve egyáltalán nem számított váraltan fordulatnak, papírformának tekinthették, de ez korántsem volt ilyen könnyű. Azért, hogy ezt elérjük nagyon sokat kellett tenni, meg kellett mutatnunk, hogy mi vagyunk az erősebb csapat. Korábban a mi együttesünk szerepelt már az 1/a osztályban, de sajnos kiestünk, ezután pedig egyértelmű célunkká vált volt a visszakerülés.

– Milyen változásokkal jár a magasabb osztályba jutás a ti esetetekben?

– Ebben az évben nagyon sok sikerélményünk volt, hiszen csupán egyetlen mérkőzést veszítettünk el a bajnokság során. A magasabb osztályban sokkal nehezebb dolgunk lesz.

– Mi a célotok az 1/a bajnokságban?

– A bennmaradás, amire meg is lehet minden esélyünk, de nagy harc lesz érte. A versenyző 12 csapatból van hat olyan, amelyik biztos pontnak számít, de a másik hat nagy csatát vívhat egymással, közülük kerül majd ki a két biztos kieső és az egy, aki osztályozót játszik a későbbiekben.

– Említsük meg azokat, akik a bajnok bridzsegyüttes tagjai.

– Kepecs Gábor és Mirk Gábor, Fazekas Gergő és Bárány György, illetve Bíró László és Demeter Gábor.

– Évtizedek óta együtt versenyeztek, mi a titka a sikereteknek?

– A csapattagok baráti viszonyban vannak egymással, Kepecs Gáborral, Mirk Gáborral és Bíró Lászlóval egy egyetemre jártunk, ahol volt bridzsklub, melynek mindhárman tagjai voltunk. A Közgazdasági Egyetemen nagy bridzsélet volt a zsibongóban, mi is idejártunk játszani szabadidőnkben, később így lettünk versenyszerű bridzs játékosok.

– Mennyire tudjátok a mai fiatalságot bevonzani ebbe a sportba?

– Nagyon komoly törekvéseket tesz ennek érdekében maga a bridzsszövetség és az MTK Budapest szakosztálya is, különösen a szakosztályvezetőnk, dr. Spielmann János. A mi csapatunk már idősebb tagokból álló gárda, amelyik húsz évvel ezelőtt stabil 1/a osztályú együttesnek számított volna.

– Miért ajánlanád mindenkinek, hogy legalább egyszer kipróbálja ezt a játékot?

– Kiváló szellemi játék, több órán keresztül koncentrálni kell a meccsek során, szellemi frissességet nyújt minden bridzset űzőnek ez a játék.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!