Taekwondo
Salim Omar

Bridzs: jó magyar kezdés Wroclawban

Publikálva: 2024.07.08 Frissítve: 2024.07.08 Bridzs

Négy kategóriában versenyzünk Lengyelországban.

Az U26-osok kategóriája tekint vissza a legnagyobb múltra, ők immár 29. alkalommal játszanak az Eb-címért. Az U21-eseknél tizenhatodjára hirdetnek Európa-bajnokot, a lányoknál tizegyedszer. Az idei az U16-osok ötödik és a legújabban életre hívott U31-es korosztály második Európa-bajnoksága. (Az U21-es csapat ismerkedik Wroclawwal: Biborka Dániel, Hegedűs Júlia, Dezső Kende, Tőkés Dénes, Zábrádi Benjámin, Retteghy Orsolya edző, Mráz Máté kapitány, Kovács Artúr)

Utóbbiban remekül debültált Magyarország, két éve hatodikként zártunk, ezzel kijutottunk a világbajnokságra, de tavaly a vb-re már nem állt össze magyar válogatott az U31-ben, és most sem vagyunk ott.

Nem így a maradék négy kategóriában – így állnak fel csapataink Wroclawban:

U26: Jalsovszky Janka–Márki-Zay János, Jánosik Máté–Szücs Leó, Kemény Márk–Selmeci Dávid
Nem játszó kapitány: Szabó Csaba
Edző: Tubak Dániel

U26 lány: Biborka Bernadett–Török Eszter, Nagy Zsófia–Oláh Eszter
Nem játszó kapitány: Tichy Eszter
Edző: Bekő Zsófia

U21: Hegedűs Júlia–Biborka Dániel, Dezső Kende–Zábrádi Benjámin, Kovács Artúr–Tőkés Dénes
Nem játszó kapitány: Mráz Máté
Edző: Retteghy Orsolya

U16: Hegyi Fruzsina–Kontra Dóra, Nguyen-Kovács My Linh, Szabó Ginus–Zábrádi Zsófia
Nem játszó kapitány: Honyek András
Edző: Bekő Zsófia

Külön figyelmet érdmel, hogy a csütörtökön befejeződő felnőtt Eb-n kék-fehér versenyzőink: Kemény Márk és Zábrádi Benjámin (a szintén ifikorú Argay Zsolttal egyetemben) a nyílt válogatottban játszott, Hegedűs Júlia pedig a női csapatot erősítette, mindhárman egyenesen Dániából jöttek Wroclawba Szabó Csaba U26-os kapitánnyal, aki ott játékosként vb-indulást érő nyolcadik helyen végzett a vegyes csapattal.

A válogatottak két nappal az első játéknapjuk előtt utaztak ki autókkal Wroclawba, így a rajt előtti napon volt/lesz lehetőségük kipihenni az út fáradalmait, aklimatizálódni és kicsit körülnézni a városban.

A szállással volt egy kis bonyodalom. Úgy döntöttünk, hogy nem a versenyhelyszínen, hanem az onnan negyedórányi sétára lévő, a szervezők által ajánlott ifjúsági szálláson leszünk. Fontosnak tartottuk, hogy ne legyünk túl messze a versenytől, és az nagyjából kétharmad áron volt a helyszíni szálláshoz képest. Csakhogy pár nappal az Eb kezdete előtt azzal kerestek meg minket (és más odafoglalókat) a szervezők, hogy nincsenek olyan körülmények, hogy ott megszállhassunk. Hogy ez miért nem derült ki két hónappal korábban, az rejtély. A szervezők az eredeti áron szereztek nagyon jó minőségű új szállást, szóval ebből a szempontból kifejezetten jól jöttünk ki végül, csak ez a hotel nem gyalogos távolságra van. De legalább ott vannak az autók, korlátozottan transzfer is van és a közösségi közlekedési is járható út.

Itt emlékezünk meg arról, hogy a versenyzőkre háruló anyagi önrészt jelentősen mérsékelte a szezon végi támogatói versenyen befolyt összeg, valamint az MTK Budapest és az MBSZ által nyújtott segítség, ezeket ez úton is köszönjük!

Az Eb-n minden kategóriában körmérkőzéseket játszanak, az U26-osoknál 19 csapat indul, ott 16 leosztásosak az összecsapások, az U21-esek 15-en vannak, ők 18 partit játszanak mindenki ellen. Érdekes, hogy mindkét válogatottunk az utolsó fordulóban lesz kimaradó.

A jövő évi világbajnokságra minden kategóriából hat csapat jut ki, de az a gyakorlat, hogy az ehhez közel zárók is reménykedhetnek a vb-szereplésben. Akárhogy is, érdemes minél előbb végezni! De mivel utánpótlás-világversenyről van szó, ahol ráadásul a leánycsapatban és az U16-osoknál is több magyar versenyző most mutatkozik be a válogatottban, az eredménynél előbbre valóbb, hogy jó élményt szerezzenek, pozitívan éljék meg a versenyt és sok tapasztalatot gyűjtsenek a magyar bridzsezők.

Az első nap mondjuk az eredményesség szempontjából is rendben volt. Az U21-esek nem inogtak meg a végén, nagy előnnyel nyertek 68–27-re, illetve 17,93–2,07-re. Utóbbiaknál a lengyelek nagy fórral, 12 ponttal vezetnek, alig több mint 7 pontot engedélyeztek összesen ellenfeleiknek (köztük ugye a magyaroknak), mi 39,88 ponttal a negyedik helyen fordulunk. A második és a hetedik között alig van különbség, Írországnak három meccs is kevés volt ahhoz, hogy pontot szerezzen (ebben is érintettek voltunk).

Az U26-osok 30,25 ponttal, vagyis hajszállal átlag fölött állva tizenegyedikek az első nap után. Ők a következő versenynapon is hármat játszanak, Hollandia, Csehország és Anglia lesz az ellenfelük, az U21-esek kettőt, Svédország és Szlovákia ellen.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!