Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Bridzs: Élen az utánpótlás-nevelésben

Publikálva: 2021.01.21 Frissítve: 2021.01.21 Bridzs

dr. Spielmann Jánossal, bridzsszakosztályunk vezetőjével beszélgettünk a 2021-es tervekről.

– Melyek a 2021-es év legfőbb eseményei a bridzsszakosztály számára?

Reméljük, hogy lesz Európa-bajnokság, ahol Szűcs Villő képviselheti az MTK Budapestet, de sajnos a koronavírus-helyzet miatt egyelőre a pontos helyszín és az időpont is ismeretlen. Lenne még U26-os világbajnokság, melynek eredetileg Olaszország adhat otthont júliusban, itt Villő és Jalsovszky Janka juthat szóhoz. Továbbá tervben van saját rendezésű, MTK-s verseny, amelyet az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szeretnénk lebonyolítani, amelyen tulajdonképpen bemutatkozik a szakosztály a hazai bridzstársadalomnak. Ezt májusra terveztük, de jelen állás szerint az ősz valószínűbbnek tűnik.

– Hány tagot számlál most a szakosztály?

Jelen pillanatban körülbelül százan vagyunk, és nagyjából ezt a számot igyekszünk stabilizálni a jövőben is.

– Az utóbbi időben több, nemzetközi szinten is jegyzett versenyző igazolt az MTK-ba. Tervezitek folytatni ezt a trendet?

A 2020-ban az év bridzsezőjének választott Gál Péter és dr. Winkler Gábor már hivatalosan is az MTK Budapest versenyzője, de nem biztos, hogy jó lenne, ha ezt a kört most tovább bővítenénk. Nem feltétlenül az a jó, ha mindenki MTK-s. Ha most bármilyen világversenyt rendeznének Magyarország részvételével, azon a klubunkból legalább két bridzsező biztos ott lenne (a bridzsben hatfős csapatok vetélkednek egymással – a szerk.).

– Mi a helyzet a fiatalokkal, az utánpótlással?

Közel húsz utánpótláskorú játékosunk van. A legfrissebb igazolásunk a korábban már említett Szűcs Villő, aki a közvélekedés szerint ma már bármilyen magyar válogatottnak tagja lehet. Amint a körülmények ismét lehetővé teszik, élőben folytatjuk az úgynevezett Kolibri-programot, amely a tehetséggondozásról és a fiatalok fejlesztéséről szól. Jelenleg online zajlanak a tréningek, de korábban minden pénteken összejöttünk a Palatinus Bridzsklubban, ahol többek között Mezei Katalin, Tubak Dániel, vagy épp Hegedűs Gál foglalkozott a fiatalok oktatásával, mentorálásával. Ilyen tudatos utánpótlás-nevelés évtizedek óta nem volt a magyar bridzsben, és büszkén mondhatom, hogy mi ebben abszolút az élen járunk.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!