Atlétika
Szabó Beatrix

Bridzs: a világbajnokságon szereplő versenyzőinket köszöntöttük (GALÉRIA)

Publikálva: 2022.05.04 Frissítve: 2022.05.04 Bridzs

dr. Winkler Gábor, Fischer Brigitta, Lajos Hanka és Szűcs Villő beszélt az élményeiről.

Kuti Máté ‒ az MTK Budapest sportszolgáltatási igazgatója ‒ és dr. Spielmann János  ‒ az MTK Budapest Bridzs szakosztályának elnöke ‒ a világbajnokságon szerepelt bridzsezőinket köszöntötte az Új Hidegkuti Nándor Stadion VIP-termében. Mind a női, mind a férfi nemzeti együttes történetben először jutott ki a sportág világbajnokságának számító Bermuda-kupa és Velence-kupa mezőnyébe.

A bridzsválogatott női csapatában három versenyző képviselte klubunkat, Fischer Brigitta, Lajos Hanka és Szűcs Villő személyében. Sportolóink gárdája a 14. helyet szerezte meg a 24 csapatos mezőnyből.

dr. Winkler Gábor pedig a Dumbovich Miklós vezette csapat tagjaként versenyzett a nyílt mezőnyben, ahol egészen fantasztikus eredményt produkált az egylet, hiszen az első szereplésük alkalmával egyből a legjobb nyolc közé kvalifikálták magukat, végül pedig a negyedik helyen fejezték be a megméretést. Gábor és társai számára a legnehezebb a munkahelyi elfoglaltság kizárása volt.

‒ A legnehezebb számunkra az volt, hogy kiszakadjunk az otthoni teendőkből a verseny során, hiszen mindannyiunknak van civil hivatása is a bridzs mellett.

Fontos megjegyezni, hogy míg a világeseményen számos csapat profi versenyzőkkel állt fel, addig mieink közül mindannyian munka, vagy tanulás mellett űzik ezt a sportot, Gábor ügyvédként, míg Brigi építészmérnökként tevékenykedik, Hanka és Villő pedig felsőfokú egyetemi tanulmányokat folytatnak. A lányok nemcsak ezzel, hanem fiatal életkorukkal is kitűntek társaik közül.

Fischer Brigitta arról mesélt, a fiatalság előny vagy hátrány lehet az ellenfelekkel szemben.

‒ A fiatalok sokkal nyitottabbak a modernebb rendszerek alkalmazására a játékban, ami már a licitálás során előnyt jelenthet a hagyományosabb stratégiát alkalmazókkal szemben. Míg az idősebb generáció számos játékelemet már rutinból meg tud oldani, ami az ifjabbak számára több energiát igényel még.

Arra a kérdésre, hogy kiből lesz jó bridzsező eltérő válaszokat adtak sportolóink. dr. Winkler Gábor szerint az, aki a legkevesebb hibát követi el a játék közben és jó emberismerő képesség sem hátrány, Brigi véleménye, hogy a bridzs olyan, mint a rövid sprintek, az lehet a legjobb, aki a legtöbbet ki tudja hozni magából egy-egy mini részből, úgy, hogy kizárja az előtte játszott partiban történteket. Hanka szerint sokat számít, hogy ki mikor kezd el játszani, és mennyire van érzéke hozzá, Villő pedig a befektetett munkára helyezte a hangsúlyt és a jó partnerkapcsolatra.  Abban viszont mind a négyen egyetértettek, hogy a bridzs olyan, mint a detektívmunka, kis feladványokat kell megoldani a meccsek során.

Sok ideje nincs pihenni egyik játékosunknak sem, hiszen ‒ Fischer Brigitta kivételével ‒ a júniusi, madeirai Európa-bajnokságra készülnek mindannyian, és a kötetlen beszélgetés során elmesélték, hogy heti több alkalommal készülnek, amikor legalább négy órán keresztül zajlik a gyakorlás.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!