Atlétika
Nemes Rita

Beszélgetés Udvarhelyi Gáborral

Publikálva: 2016.09.28 Frissítve: 2016.09.28 Vívás

Interjú a vívók mesteredzőjével, akit nemrég Magyar Középkereszt Érdemrenddel tüntettek ki.

– Mi volt a reakciód, amikor megtudtad, kitüntetnek a Magyar Középkereszt Érdemrenddel?

– Rendkívül megtisztelő, hogy ilyen magas kormánykitüntetéssel ismerték el a riói olimpiai eredményeket. Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a magyar vívás egészének szól.

– Hogyan értékelnéd Riót? Ki volt a legkellemesebb meglepetés?

– Csak összességében tudom értékelni az egészet. A magyar vívás kiemelkedően szerepelt, hiszen 44 éve nem szereztünk két aranyat. Nagyon jó hangulatban sikerült a felkészülés, mivel kitűnő körülményeket biztosított a felkészüléshez a Magyar Vívó Szövetség, a MOB és a magyar kormány. Mindegyik éremnek és minden teljesítménynek rendkívül örültem.

– Tehát hiányérzet nélkül jöhettetek haza?

– Egy érmet, egy pontszerző helyet és egy nyolcas döntőt terveztem, mert felelőtlen dolog lett volna többet kitűzni célnak. Összességében egyáltalán nem panaszkodhatunk.

– Az ilyen sikerek milyen hatással lehetnek a magyar vívásra?

– Magam is a tokiói olimpia hatására kezdtem el öttusázni, ahogy minden osztálytársam is.  Ilyenkor mindig lényegesen megnőnek a létszámok, és ez az MTK-nál sincsen ez másként. Persze ez nem azt jelenti, hogy abbahagyjuk a toborzást.

– Az utolsó MTK-s világbajnok Szényi Péter volt. Mi kellhet ahhoz, hogy az ifjú tehetségek is ilyen sikereket érjenek el?

– Jelenleg az MTK-ban sportol Márton Anna, aki fiatal kora ellenére 10. helyet ért el az olimpián, ami rendkívüli eredmény. Tavaly a világbajnokságon bronzérmes volt, így most is vannak hatalmas tehetségek a klubnál. Olyan ez kicsit, mint a gyémántmosás: ha minél több gyerek van, akkor előbb-utóbb felbukkan egy-egy tehetség. Vegyük csak Muhari Esztert, aki szinte minden korosztályos versenyt megnyert már! Egy két éven belül ő is nagyon komoly tényezője lesz a női párbajtőrnek.

– A fiúk közül kik a legnagyobb reménységek?

– Minden szakágából nagyon nehéz kitörni a nemzetközi mezőnybe, de reméljük, egy idő után a fiúknál is jönnek majd az eredmények. A lehetőségek és a körülmények adottak, így bízom benne, hogy a jövőben lesznek erős felnőtt válogatottjaink. 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!