Vívás – kard
Szatmári András

Bartha „CokeHUN” Zoltán kiemelkedő eredményt ért el a nemzetközi mezőnyben. 3v3 kategóriában első lett a globális ranglistán.

Publikálva: 2020.10.06 Frissítve: 2020.10.06 eSport

Rocket League csapatunk kapitányát kérdeztük esportolónk sikeréről, illetve arról, hogy milyen változások jöhetnek a játék szeptember 23-i ingyenessé tételével.

2019-ben a Rocket League kiadóját, a Psyonix LLC-t felvásárolta az Epic Games. A cég úgy gondolta, hogy a Fortnite nevű szoftver után ismét sikert tudnának elérni azzal, ha a nagyközönség számára ingyenesen letölthetővé tennék a játékukat. Az idei év nyarán volt a koncepció próbája, amely annyira sikeresnek bizonyult, hogy szeptember 23-án már véglegesítették. A jelenlegi adatok szerint közel megduplázódott az aktív játékosok száma az elmúlt közel két hét alatt.  

Yem Richárdot, Rocket League csapatunk kapitányát kérdeztük a változásokról, hogyan befolyásolhatja  ez esportolóinkat.

– Mennyire változott a mezőny azzal, hogy közel kétszer annyi játékos lett a Rocket League ingyenessé válásának következtében?

– Felosztották az előző szezon legmagasabb rankját (Grand Champion) három kategóriára: Grand Champion 1,2 és 3, majd fölé került a Supersonic Legend. Az alacsony osztályban lévő, eddig is rank-kel rendelkezőket kisegítették, és feljebb kerültek, így a kezdők a bronze vagy silver beosztottak lettek. 

– Mennyire alakult át a ranked játékmód?

– A rankok egy adott MMR alapján vannak a játékban. Míg előző szezonban a Grand Champion kategóriába 1515 ponttól kerültek a játékosok. Akadtak olyanok – csapatunkból is – akik bőven 2000 MMR-rel rendelkeztek. Túl nagy különbség volt az itt lévők között tudásban. A három újonnan hozott beosztással szeretnék kiküszöbölni a komoly eltéréseket.  A legmagasabb rank-ben kitolták az MMR-t egészen 1915-ig, így nehezebb megszerezni ezt a beosztást, illetve könnyebben lehet olyan mérkőzéseket kreálni, ahol azonos szintű játékosok csaphatnak össze egymással.

– A játékban módosult valami?

– Kivették a solo 3v3 ranked módot, ahol csak csapat nélkül lehetett játszani. Emellett megváltozott a játék főmenüje és annak dizájnja is.

– Milyen játékerőt képviselnek az újonnan érkező gamerek?

– A Rocket League olyan játék, ahol a kezdők között nincs komoly versengés. Mindenki próbálja eltalálni a labdát, nem elvéteni a célt, jobb esetben berúgni a kapuba a játékszert. A kezdők igyekeznek inkább az örömfaktort kihasználni, mintsem adott eredményeket elérni. Ahogy játszik az ember, elkezdi szép lassan felfedezni a rejtett mechanikákat, majd rájön, hogy ez nagyon nehéz és komolyan kompetitív játék. Minél több időt töltesz a pályán, annál inkább ráeszmélsz, hogy mennyi mindent nem tudsz még. Itt váltanak át a játékosok az élményről kemény gyakorlásokra, és több órás edzésekre.

– Mit vár a csapat a jövőben ettől, hogy ingyenes lett a szoftver?

– Reménykedünk abban, hogy nem ragadnak le az emberek a játék szórakozásra való használatának szintjén, és egyre több komoly esportoló lesz Magyarországon, illetve a világon. Jelenleg óriási az érdeklődés Magyarországon is a Rocket League iránt, a magyar közvetítéseket ötvennel, hatvannal több néző követi a korábbiakhoz képest. Reméljük, hogy ez az figyelem megmarad. Ezzel nagyobb esélyünk van arra is, hogy a Magyar Nemzeti Esport Bajnokságon versenyezzünk Rocket Leaguen belül.

Rocket League játékosunk, Bartha „CokeHUN” Zoltán különleges sikert ért el. 3v3 kategóriában 1919 skill ratinggel a globális ranglistában az első helyezést szerezte meg. A rangsor a szoftver összes játékosát magába foglalja európából, tehát valóban kiemelkedő eredményről beszélhetünk.

Ismét csapatkapitányunkat faggattuk:

– Hogyan kell elhelyeznünk – a 2019-ben az "Év Esportolója" díjra is nevezett – CokeHUN teljesítményét?

– Az MTK Budapest és CokeHUN számára is mérföldkő, hogy sikerült elérnie a globális ranglista első helyét. Rengeteg magyar játékos gratulált nekünk a Rocket League Hungary csoportban, és sikere óta CokeHUN élő közvetítésein is sokkal több a látogató. Igyekszünk a jövőben csapatszinten is ehhez hasonló eredményeket elérni.

– Mit jelent ez az eredmény a magyar közösség, illetve az MTK számára? Elért korábban a magyar Rocket League játékos ekkora sikert?

– Több magyar játékos bekerült már a Globális Toplistába (legjobb száz játékost jelenti globálisan). Még senki se tudta korábban az első helyet megszerezni, ebben Coke és az MTK Budapest az első.

Esport szakosztályunk támogatója:

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!