Atlétika
Nagy Marcell

Bajnoki cím

Publikálva: 2016.01.15 Frissítve: 2016.01.15 Vívás

Várkonyi Marinával, az MTK Budapest vívószakosztályának vezetőjével értékeltük a látottakat.

Hétvégén, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezték a junior tőrözők, és párbajtőrözők országos bajnokságát, ahol többször tapsolhattunk a kék-fehér vívóknak. 

Világbajnok szakosztály-igazgatónk szokva van a sikerekhez.

– Bontsuk szét a két fegyvernemet, és kezdjük tőrözőinkkel. Hogyan sikerült a hölgyeknek a megmérettetés?

– Kókai Csilla az egyetlen juniorkorú vívónk, mellette két kadetkorú, Pöltz Anna – aki Brüll akadémistánk – és Tomka Ivett, valamint Hanzl Lilla – aki nyáron igazolt hozzánk – indultak. Csilla harmadik helyen végzett, ami ebben az erős mezőnyben nagyszerű eredmény. Ha nem lett volna végig nagyon koncentrált, akár a nyolcból is kicsúszhatott volna. Pöltz Anna feltörekvő versenyzőnk, a 8-16. hely reális eredmény számára, mint ahogy másik két tőrvívónk is kihozta magából azt, amit tud. Csapatban negyedikek lettünk, ebben nem volt több.

– Folytassuk férfi tőrrel! Hogy szerepeltek ők az ob-n?

– Frühauf Benjamin harmadik lett, ez kiemelkedő eredmény. Nagy csata zajlik az Eb-, és vb keretbe jutásért, most a negyedik helyen áll. Insperger Sámuel nem került döntőbe, a válogatott keretben jelenleg ötödik a rangsorban, kicsúszott az utazók közül, de még javíthat a franciaországi válogatóversenyen. Kiss Ádintól szép eredmény a döntőbe jutás, hatodik lett. Az egész hétvége legnagyobb kék-fehér sikerét férfi tőrcsapatunk aratta. A Frühauf Benjamin, Insperger Sámuel, Kiss Ádin, Pankaczi Krisztián összeállítású gárdánk aranyérmes lett. Nem várt, szép siker. (erről részletesen ITT olvashatnak – A szerk.) Beni kiemelkedett társai közül, csodálatosan vívott, technikailag Samu is ott volt, de fejben néha szétesett, másik két tőrözőnk – Ádin és Krisztián – is hozzátette a magáét.

– Térjünk rá párbajtőrözőinkre, itt is kezdjük a hölgyekkel! Nekik hogyan sikerült az országos bajnokság?

– A 2002-es újonc, Muhari Eszter egyéniben a legjobb 16 közé került. Ebben a fegyvernemben, a hölgyeknél nincs juniorkorú versenyzőnk, csak fiatalabb. Utánpótlás-szakosztály vagyunk, pár éve a nulláról kezdtük el az egészet újraépíteni, idő kell a sikerekhez. A Muhari Eszter, Máté Anna, Simon Sarolta, Peremiczki Zsófia összeállítású csapatunk ötödik lett. Elismerésre méltó teljesítmény, mert a négy lány közül Muhari újonc, a másik kettő serdülő, és van köztük egy öttusázó is. Szépen helytálltak, egy mérkőzést vesztettek csak, sajnos pont a legrosszabbkor. A négybe kerülésért, a későbbi bajnok AVA ellen, 45-40-re kaptak ki, de a legszorosabbat vívták velük. Utána már meglett az ötödik hely.

– Végül, de nem utolsó sorban, férfi párbajtőrözőinkről is ejtsünk szót! Ők hogyan muzsikáltak a versenyen?

– Rudi Soma Péter elsőéves juniorként, 8-16. közé jutott, a későbbi győztestől kapott ki. Soma év közben is jól teljesített a junior és felnőtt válogatókon. A többi versenyzőnk is megállta a helyét, mindegyikük elsőéves junior-, kadet-, vagy serdülőkorú, meg kell várni, hogy beérjenek. Csapatunk a Rudi Soma Péter, Stubnya Márton, Csiszér Ferenc, Szlachanyi Samu összeállításban nyolcadik lett, ez elfogadható, reális eredmény tőlük.

– Összességében milyen tapasztalatot lehetett leszűrni a junior országos bajnokságon?

– Az elvárásoknak megfelelő eredményt hoztak vívóink. Női tőrben a dobogós hely nem várt, szép eredmény, a férfi tőrcsapattól jó eredményt vártunk, de az aranyérem minden képzeletünket felülírta. A többiek hozták, amit tudnak. A világversenyekre a válogatás még nincs lezárva, nyitott a kérdés több versenyzőnknél is. Kadetban Pöltz Anna, és Frühauf Benjamin továbbra is benne vannak a pakliban, valamint Muhari Eszter újoncként is odaérhet a kadet Európa-bajnokságra. Mindenki előtt két-három verseny még hátra van, azok alapján dőlnek el a kijutási kérdések – zárta az értékelést Várkonyi Marina, szakosztály-igazgatónk.

Szép volt lányok, szép volt fiúk!

(képek: hunfencing.hu facebook oldal)

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!