Vívás – kard
Szatmári András

Babos és Fucsovics is győzelemmel kezdett az Australian Openen

Publikálva: 2021.02.08 Frissítve: 2021.02.08 Tenisz

Az MTK Budapest klasszis teniszezői, Babos Tímea és Fucsovics Márton is továbbjutott a második fordulóba a 61.6 millió amerikai dollár összdíjazású Australian Openen. Babos szettveszteség nélkül, míg Fucsovics hatalmas csatában, öt játszmában győzött az évnyitó Grand Slam-viadalon.

Babos Tímea a világranglista 123. helyezettje, Ysaline Bonaventure ellen lépett pályára, a keménypályás Australian Open főtábláján. Az első játszmában sokáig mindkét fél hozta az adogatását, majd az ötödik játékban az MTK Budapest versenyzője elvette a belgáét, aki ezt követően rögtön visszabrékelt. A folytatásban Babos 5:4-nél játszmalabdát is hárított, 6:6 után pedig következhetett a rövidítés, amely a magyar teniszezőről szólt, pontot sem engedett Bonaventure-nek. Az első szettet 7:6-ra húzta be klubunk kiválósága.

A második játszmában is sokáig hozták a saját adogatásaikat a felek, majd a hatodik játékban Babos ismét brékelt, 4:2. A belga ugyan később elvette a magyar adogatását, ezzel 5:4-re módosítva az állást, de az MTK Budapest teniszezője később fogadóként meccslabdához jutott, amit ki is használt, és végül két szettben, 7:6, 6:4-re megnyerte a mérkőzést.

A 29. születésnapját épp ma – február 8-án – üneplő Fucsovics Márton a világranglista 125. helyezettjével, Marc Polmansszal találkozott a melbourne-i torna első fordulójában. A mérkőzés első játékai a bréklabdákról szóltak, mindketten kétszer vették el a másik adogatását, 3:3. A szett vége nem alakult jól az MTK versenyzőjének, 4:5-nél az ausztrál kihasznált egy újabb bréklabdát, ezzel 6:4-re övé lett az első szett.

A második játszma is az elsőhöz hasonlóan kezdődött, előbb Fucsovics, majd Polmans brékelt. A folytatás a magyar teniszezőnek alakult jobban, kétszer sikerült elvennie ellenfele adogatását, így a második szett 6:3-ra végződött.

Fucsovics lendülete a harmadik játszmára is kitartott, ezúttal magabiztosan tartotta az adogatásait és két bréklabdát kihasználva 6:1-re behúzta a szettet.

A negyedik játszmában megint változott a játék képe. A hazai pályán versenyző Polmansz játéka feljavult, mindegyik játékos megbízhatóan hozta az adogatásait. A szett végül rövidítésben dőlt el, ahol az ausztrálnak jobban jött ki a lépés, 7:6.

Jöhetett a döntő játszma, ami klubunk kiválóságának nem indult túl jól, hiszen rögtön elvesztette az adogatását. A folytatásban Fucsovics összeszedte magát, két ízben is sikerült kihasználnia bréklabdáit, és 6:3-ra behúzta az utolsó szettet, ezzel lezárva a 4 óra 12 percig tartó mérkőzést.

Fucsovics Márton elárulta, hogy a meccs közben is gondolt időnként a születésnapjára, melynek alkalmából reggel Craig Tiley tornaigazgató is gratulált neki e-mailben.

– Átsegített a nehéz pillanatokon, nagyon nehéz mérkőzés volt – mondta a Tennis love and game Facebook-oldalnak. – Pár meccsét láttam a srácnak, tudtam, hogy gyűrős gyerek, jól mozog, és miután a második és harmadik szettben jól játszottam, a negyedikben nagyon feljavult. Fogadóként ekkor nem volt esélyem, de az ötödikben lelkileg erős tudtam maradni, gondoltam a szülinapomra, ami pozitív érzéseket hozott fel bennem.

Az MTK Budapest teniszezője kifejtette, a hűvös idő és a korábbinál gyorsabb borítás miatt mások voltak a körülmények. Ami a továbbiakat illeti, közölte, hogy a hosszú nyitómeccs után megpróbál rápihenni a szerdai folytatásra.

– Most negyedórát ültem a jeges fürdőben, egyelőre nem érzem magam annyira fáradtnak, holnap lesz egy intenzív edzés, és remélem, szerdán felszabadultan tudok majd játszani – tette hozzá.

Ami a folytatást illeti, várhatóan klubunk klasszisai magyar idő szerint szerdán hajnalban lépnek újra pályára Melbourne-ben. Fucsovics Márton a háromszoros Grand Slam-torna-győztes svájci Stan Wawrinkával találkozik, míg Babos Tímeának a világranglista 101. helyén tanyázó Anastasia Potapova lesz az ellenfele.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!