Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Az utolsó tesztek jönnek

Publikálva: 2020.12.05 Frissítve: 2020.12.05 Torna

A hamarosan az Európa-bajnokságon szereplő válogatott tornászlányaink sikeres tatai edzőtáboron vannak túl.

Javában tart tornászlányaink felkészülése a december 17-én kezdődő Európa-bajnokságra. A törökországi Mersinben esedékes kontinensviadalon Szmirnov Anna a juniorok, míg Schermann Bianka a felnőttek között lesz érdekelt, utóbbi mezőnyben Böczögő Dorinára az ötfős csapat első számú tartalékjaként számítanak. A válogatott hétfőtől szombatig Tatán vett részt edzőtáborban.

– Sikeres összetartáson vagyunk, mind a három lány jelen volt Tatán – tájékoztat klubunk szakosztályvezetője, Botyánszky Mariann. – Dorina bár első számú tartalék, ugyanúgy a válogatott mellett edz. A vírus miatti bizonytalan helyzetben úgy készül a maga rutinjával és higgadtságával, hogy ha szükség van rá, bármikor be tudjon lépni. Anna és Bianka is nagyon szépen dolgozik. Szurkolok, hogy a jövőhét vasárnapi indulásig már semmi ne jöjjön közbe. Addig két vírusteszten kell még részt vennünk, mondhatni, ez lesz az utolsó állomása a felkészülésnek.

A következő napokban a meglévő gyakorlatok pontosítása és finomítása a tornászaink legfőbb feladata, míg az Eb-t megelőző utolsó szólításokra, azaz a verseny modellezésére, szerdán és pénteken kerül sor.

– A teremben már igyekszünk csak a szükséges időt tölteni, minimális esélyt adva a sérüléseknek, amelyekkel így is bajlódunk. Biankának pont olyan helyen húzódott meg a combja, ahol még bekötni is lehetetlen. Most próbálja visszahozni nehézségben a tavalyi korlátgyakorlatát, amelyben kétszer szerepel olyan elem, ami meghúzza a combját, és ez ki is jött szombatra. Ezzel együtt nagyon szépen megcsinálta.

A sportági szakembereknek ráadásul – a versenyzők fizikai állapota mellett – most minden eddiginél többet kell törődniük a mentális felkészültséggel is.

– Tudják a lányok, hogy több ország visszamondta a szereplést, és fel is fogták, ez mit jelent. Nagyon elszántak, de ez jól és rosszul is elsülhet. Nekünk edzőknek most kell megtalálnunk annak a módját, hogy a tornászok ne tegyék saját magukra a terhet a csonka Eb-kínálta lehetőségek miatt. Ugyanúgy kiegyensúlyozottan kell készülniük, nem túlságosan befeszülve, mert amiket csinálnak, azok nagyon finomra hangolt elemek és gyakorlatok, az adrenalin pedig sokszor rosszat is tesz egy-egy szeren.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!