Atlétika
Nagy Marcell

Az MTK fenegyereke – Páhok István (1907-1970) elfeledett élete VII. („Hitler szalonna, sortűz és hősi vajfolt”)

Publikálva: 2020.08.11 Frissítve: 2020.08.10 MTK Budapest

MTK legendárium | 36. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

Mint már szó volt róla a siker és a népszerűség mámorában a kis suszter nem érzett nagy kedvet visszatérni a kaptafához. Ebben semmi meglepő, főként elítélendő nincsen, hisz jelen korunk kisebb tehetségei szinte törvényszerűen emelkednek ki addigi élethelyzetükből.

Páhok ezzel szemben európai szintű tehetségével próbált boldogulni. Felszedett bohém alürjei szerencsésen találkoztak kedélyes, örökké vidám természetével, mely alkalmassá tette őt, hogy rövid idő alatt bármely társaság központi, szeretett figurájává váljon. 

Az 1930-as évek elején kellemes tenor hangját képezve számos órát vett egy jó nevű pesti énektanárnőtől. Ismertsége ekkorra datálható az ugyancsak itt tanuló Járai és Simándy József operénekesekkel, de Latabár Kálmánhoz kötődő baráti viszonya is ezekhez az esztendőkhöz kapcsolható.

Különösen is az olasz operákat kedvelte, gyönyörűen tudta énekelni „Tosca imáját”, részleteket a „Gyöngyhalász”-ból, a „Sorrentói emlék”-ből, vagy épp operaénekes barátja, Simándy felejthetetlen Bánk Bán szerepét: „Hazám, hazám”...  

A nagy művész, Simándy József különösen megszerette az életvidám, jó hangú Páhokot, számára dedikált fényképének hátuljára 1964-ben a következőket írta: „Szeretettel emlékül kedves úszóbajnokomnak, Páhok Pistának.”

Magyarország 1945-ös, szovjet megszállásakor a Budapestet ellenőrzésük alatt tartó vörös katonák némelyike eljárt az ostromtól megkímélt Széchenyi uszodába.

Természetesen Páhok sem hagyta ki a rendszeres sportolást ezekben a vészterhes időkben sem. A kopaszodó kis köpcös úszót – amint az unatkozó katonák – megpillantották,hangos röhögéssel gúnyolták. Nem sokat néztek ki az alacsony emberkéből. Páhok ekkor már győztesnek érezte magát és jóleső mosollyal nyugtázta a történteket.

Kézzel-lábbal mutogatva versenyt ajánlott, melyet az oroszok térdüket csapkodva még hangosabb hahotával fogadtak...

Végül megegyeztek.

A kihívott katonák gúnyos jókedve csupán addig a pillanatig tartott, amíg a verseny kezdetét nem vette. A kis embert, mintha ágyúból lőtték volna ki, úgy úszott, mint azelőtt talán még soha.

Értékesebb tiszteletdíjait ezidáig is kolbászra, szalonnára váltotta. Ebben az ellátási nehézségekkel küzdő évben tehát külön öröm volt számára, hogy nem kellett az uzsorásokkal vesződnie...már előre dörzsölte kezeit.

A professzionális úszó, szó szerint lekörözte ellenfeleit, ezáltal nagy tiszteletet teremtve magának.

Ettől az alkalomtól kezdődően Páhoknak csak be kellett jelentenie, hogy vacsorára mit óhajt, szovjet protektorai máris hozták az akkoriban kincset érő marmaládét (népiesen „Hitler szalonnát”), ecetes halat, lencsét stb. Páhok eként „úszta” meg és ette át a szovjet világbirodalom hódításának első kritikus esztendejét...

Az 1956 os forradalom idején sem tétlenkedett. Fegyveresen ugyan nem vett részt a harcokban, de minden meghatározóbb esemény helyszínén jelen volt, és ha tudott a maga módján segítséget nyújtott.

Nagy hasa és rövid lábai miatt jellegzetes kisméretű, (26-os) női biciklivel járta keresztül kasul a szabadság lázában égő várost. A rádióhoz éppen vásárlásból érkezett...

A véres eseményeket követően, meglehetősen későn érkezett haza zuglói otthonába. Az ávósok katonai beavatkozásának híre azonban megelőzte az úszót, melynek híre miatt felesége órák óta félelemmel várta megérkezését.

Bekövetkezett amitől az asszony rettegett, férje teste egészen „átvérezte” az inget. A kétségbeesett asszony azonnali elsősegély céljából óvatosan kezdte levenni Páhok ingét. Ekkor azonban már látszott, hogy állapota nem annyira súlyos...ugyanis az ing alá helyezett vaj okozta a galibát, mely megolvadva nagy foltot ejtett a ruha szövetén...

Más alkalommal – ugyancsak a forradalom alatt – szokásos biciklikörútjára indult, mikor egyik barátja Bécsbe invitálta a kiváló gépkocsivezető Páhokot a forradalmárok számára szükséges gyógyszerszállítmány hazahozatala céljából. A kis bajnok azonnal kötélnek állt, kerékpárját letámasztotta, majd két napig nem látta senki...

Mikor megérkezett, mintha mi sem történt volna, széles mosollyal lépett be az ajtón, hóna alatt egy doboz csokoládét és friss bécsi lapokat hozva övéinek...

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!