Kézilabda
Török Lilly

Az MTK egykori ötösfogata. A legendás csatársor (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 9. rész. Molnár György (1901-1977)

Publikálva: 2021.10.21 Frissítve: 2021.11.04 MTK Budapest

MTK legendárium | 159. rész

Az MTK kedvencének, Molnár Gyurinak népszerűsége – szó szerint – nem ismert határokat. A bécsi Hakoah játékosaként Európaszerte ismertté vált. Híre azonban az öreg kontinensen is túljutott, és ennek eredményeként az Amerikai Egyesült Államok labdarúgó-vezetői is szemmel tartották.

Ebben nyilvánvalóan szerepe volt előtte járó csapattársainak, kik ugyancsak vitték a jó hírét. A döntő ok mégis az egykori példakép, Konrád II. visszatérése volt. Molnár, ki Konrád II. külföldi szereplése kapcsán vált az MTK jobbösszekötőjévé, annak visszatérte után kissé elbizonytalanodott. Meglévő külföldi tapasztalattal a háta mögött alkalmat látott az amerikai vendégszereplés megkezdésére. Eltávoztával időt kívánt adni önmaga és klubja számára. Az 1927-es cikk így tudósít Molnár, amerikai utazásáról:

A magyar futballisták vándorlása az utóbbi időben hála Istennek véget ért, s bekövetkezett az, amit egy-két éve még nem is mertünk remélni, a külföldre vetődött nagyságok egymásután szállingóztak vissza. Egyik-másikról ugyan bebizonyosodott, hogy nem is olyan nagyság, mint amilyennek a külföldi szereplése után tartották. Végeredményben azonban a magyar futball nívója mégiscsak emelkedett a hazatértekkel. Most már nagyon hozzászoktunk ahhoz, hogy a futballisták hazajönnek, éppen ezért meglepetés az a játékos, aki nem jön, hanem megy. Molnár György, a Hungária sokszorosan válogatott jobbösszekötője indul most Amerikába, amely újabban a futballisták Eldorádójaként szerepel. Molnárt a New York-i Giants szerződtette erre a szezonra, amely Amerikában kilenc hónapig tart. Molnár nem is szándékozik tovább kint maradni, éppen ezért szerződését sem bontotta fel a Hungáriával, csupán egy évi szabadságot kért, amit a klub régi, érdemes játékosának, minden ellenvetés nélkül megadott.

Idősebb korában újságírói kérdés kapcsán így emlékezett az egykori amerikai kalandra:

– Mint játékos is szerepelt külföldi csapatokban?

– Igen, de erről nem sokan tudnak…Amikor Konrád II. 1928-ban visszajött külföldről az MTK-ba, szabadságot kértem az egyesülettől. A szabadságom ideje alatt egy esztendőre a New York Giants-hez szerződtem az Újvilágba. Itt együtt játszottam Fábiánnal, Gutmannal, Eisenhofferrel, Schwarz Ernővel. Nekem nem nagyon ment ott kint a játék. Nem jól éreztem magamat. Hiányzott nagyon az MTK-ban meghonosodott szellem. Haza is jöttem egy év múlva, végig játszottam egy idényt, de aztán újból hívtak Amerikába: megint leszerződtem fél szezonra a Brooklyn Hakoah csapatához. Itt is egész sereg magyar fiú játszott. Többek között Braun Csibi, Eisenhoffer, Nehadoma…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!