Atlétika
Nagy Marcell

Az MTK egykori ötösfogata. A legendás csatársor (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 13. rész. Molnár György (1901-1977)

Publikálva: 2021.11.04 Frissítve: 2021.11.04 MTK Budapest

MTK legendárium | 163. rész.

Molnár Gyuriék fegyelmi ügyére tehát rossz hatást gyakorolt a kis suszterinas, Páhok Pista megjelenése. A MTK fenegyerekének nevezett srác közismert volt életigenlő jókedvéről, bohém allűrjeiről, de mindenekelőtt is szabálykerülő magatartásáról, zabolátlan vagányságáról. Páhok, ha kellett nekiment munkahelyi felettesei mellett az őt inzultáló sporttársaknak, az MTK vezetésének, de még a média embereit sem kímélte, ha igazsága…vagy érdeke sérülni látszott.

Ez utóbbi történt a fentiekben már emlegetett 1926 novemberi MTK-UTE futballmérkőzés alkalmával is. Az örökmozgó kisember némi kollegiális érzéstől, de legalább ennyi szereplési vágytól sarkallva látogatott ki a fenti mérkőzésre. Mint lenni szokott egy baráti társaság vezéregyéniségeként jelent meg Páhok, és csakhamar jelentős botrány kellős közepébe sodorta sporttársai mellett klubját, az MTK-t is.

Vesztére a fentnevezett labdarúgó mérkőzésen ugyancsak kint tartózkodott az Új Nemzedék nevű újság egyik zsurnalisztája. Történetesen épp az a kissé izgága fiatal tollnok, ki előzőleg épp Páhok (nem egy esetben valóban) kétes anyagi viszonyait, sportdotációját firtatta, nem minden alap nélkül.

Az egyébként is forró levegőjű mérkőzés hatására Páhok hamar „tüzet fogott” feltüzelte sporttársait és Molnárék, illetve az MTK helyzetét rontva komoly inzultusra ragadtatta magát, melyről így számolt be a sajtó:

Az MTK-UTE mérkőzésen Páhok István több társával együtt megtámadta az Uj Nemzedék munkatársát. Az Uj Nemzedék az elmúlt héten hosszabb cikkben foglalkozott azokkal a gyanús tünetekkel, amelyekből bátran következtethet mindenki az úszósportban is felburjánzó professzionalizmusra. Ennek a cikknek visszhangjaként tegnap az MTK-UTE mérkőzésen a cikkben említett Páhok István és néhány említett MTK úszó fenyegető magatartást tanúsított az Uj Nemzedék sporttudósítójával szemben, miközben Páhok így kiáltott munkatársunk felé: „Ma még megforgatom késemet egy újságíróban!”

Az ügyeletes rendőrtisztviselő lépett közbe és igazoltatta a támadókat, akik botokkal, késsel és fenyegetésekkel akarták megfélemlíteni azt a sporttudósítót, aki csak kötelességét teljesítette, amikor a magyar sporterkölcsök elfajulására mutatott rá. A különös támadással kapcsolatban munkatársunk életveszélyes fenyegetés címén feljelentést tett a rendőrségen. A Napilapok Sportrovatvezetőinek Szindikátusa pedig tegnap esti ülésén elhatározta, hogy átiratot intéz az MTK-hoz és elégtételt kér egyik tagjának minősíthetetlen viselkedése miatt.

A kis Páhok ezúttal is a rosszul értelmezett kollegialitás miatt komoly kellemetlenségbe és anyagi hátrányba sodorta futballista sporttársait és anyaklubját az MTK-t. Molnár György személy szerint 30 pengő bírságot volt kénytelen fizetni úgynevezett „túlerélyes játékért”, mely összegben bőven benne volt Páhok Pista hirtelen haragja, vagyis „túlerélyes” fellépése fent említett újságíróval szemben…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!