Kézilabda
Farkas Johanna

Az MTK egykori ötösfogata. A legendás csatársor. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 12. rész. Molnár György (1901-1977)

Publikálva: 2021.11.02 Frissítve: 2021.11.04 MTK Budapest

MTK legendárium | 162. rész

A magyar ősfutball idején a labdarúgó szövetség meglehetősen rigorózus módon viszonyult a szabálysértésekhez. Mint az előző részben láthattuk, minderre szükség is volt, hisz a játék időnként vállalhatatlanul durvává vált. Mérkőzésről mérkőzésre a kiállított játékosokat a szövetség fegyelmi bizottsága elé idézte, hol néha tumultuózus jelenetek játszódtak le:

Még a profivilágban is szokatlan sürgés-forgás várható szerdán este a PLSZ helyiségeiben. Este 7 órakor tartja ugyanis rendes heti ülését a szövetség fegyelmi bizottsága, amely előtt az előző vasárnapon kiállított játékosok megjelenni tartoznak.

A november 14-i magyar-svéd mérkőzést követő szerdán csekély volt a forgalom, mert a délelőtti mérkőzésekből csak két játékos került a fegyelmi bizottság elé. A tegnapelőtti teljes bajnoki fordulón azonban már másképpen alakult a helyzet. A bírák összesen tizenegy játékost állítottak ki az első és másodosztályú profimeccseken, úgyhogy szerdán este a Vilmos császár úton tizennégy játékos fog akarva, nem akarva felvonulni.

Rossz nyelvek szerint a szövetségnek erőteljesen érdekében állt a bírságolás függetlenül annak mértékétől és jogosságától: „Ha egy-egy játékos pénzbüntetését – hogy a játékjog felfüggesztéséről ne is beszéljünk – átlagban csak 20 pengővel jelöljük meg, akkor is körülbelül hárommillió pengő fog begyűlni a szövetség pénztárába, mint a november 21-i bajnoki forduló különjövedelme.

Történetünk szempontjából külön kiemelendő a sajtóban botrányosnak nevezett MTK (Hungária)–Újpest futballmérkőzés és annak következményei. A kissé eldurvult mérkőzésen a bíró összesen öt játékost állított ki, akik közül néhányan példátlanul magas pénzbüntetésben részesültek:

A professzionalista szövetség fegyelmi bizottsága most foglalkozott a vasárnapi Hungária-Újpest mérkőzésen kiállított játékosok ügyével és szenzációsan súlyos ítéletével új irányt adott a meccs eseményei körül kavargó szenvedélyek kitörésének. Braun játékjogát bírósértésért december 10-ig felfüggesztik és 120 pengő pénzbírsággal sújtják. Molnár pénzbírsága szándékos túlerélyes játékért 30 pengő, Rebróé súlyos sportszerűtlenségért 25 pengő, Künsztleré sportszerűtlen viselkedésért 20 pengő s végül Wilhelm I.-é túlerélyes játékért 10 pengő. Ez az ítélet valósággal megdöbbentette az MTK-t, amelynek részéről oly kifakadások is elhangzottak, hogy az MTK válogatottjai ezekután nincsenek abban a lelki diszpozícióban, hogy lelkiismeretesen a legjobb tudásukat fejtsék ki a vasárnapi svéd-magyar mérkőzésen.

A Hungária álláspontja, hogy a szövetség fegyelmi bizottsága ez ítélet meghozásánál nem állott a feladata magaslatán.

Ennek az ominózus MTK-UTE labdarúgó mérkőzésnek volt azonban egy igazi botrányos eseménye is, mely minden bizonnyal befolyásolta a szövetség döntését. Ennek főszereplője az MTK fenegyerekének nevezett Páhok Pista, úszó volt. A kis örökmozgó suszterinas több MTK-s úszó társával jelen volt a mérkőzésen, ahol rá jellemző vagánysággal lépett fel néhány újságíró ellen, akik már régóta a „bögyében voltak…”

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!