Taekwondo
Salim Omar

Az MTK egykori ötösfogata. A legendás csatársor (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 10. rész. Molnár György (1901-1977)

Publikálva: 2021.10.25 Frissítve: 2021.11.04 MTK Budapest

MTK legendárium | 160. rész

Molnár Gyuri, alias Hangya MTK iránti hűsége közismert volt. Mint már korábban szóltunk róla, nem szeretett külföldön játszani, legjobban anyaklubjában érezte magát. „Nekem nem nagyom ment ott kint a játék. Nem jól éreztem magamat. Hiányzott nagyon az MTK-ban meghonosodott szellem…

Ez az „MTK-ban meghonosodott szellem” egy életen át elkísérte, és ennek köszönhető, hogy más csapatokba nem is vágyott, pedig tehetsége, európai színvonalú játéka nagy nemzetközi karriert biztosíthatott volna számára. „A külföldön eltöltött két esztendőn kívül mindvégig kék-fehér játékos voltam…

Idős korában is lelkesen járt el a klub mérkőzéseire, rendezvényeire. Molnár Gyuri hűséges tagja maradt az MTK családnak, melyről újságírói kérdésre így vall:

– Most is tartja a kapcsolatot a kék-fehérekkel?

Molnár mosolyogva bólint

– Délutánonkint nem is lehet engem máshol megtalálni, csak az MTK-kaszinóban. Én még most is lélekben az MTK családhoz tartozom! Azzal a különbséggel, hogy régen én voltam a család egyik gyermeke, most lassan én leszek az egyik atyja.

Molnár György külföldi játékoskarrierje idején, huszonhat esztendősen szánta el magát nősülésre. Ekkor Budapest Józsefvárosában az Illés utca 34 szám alatt lakott. Az izraelita vallású MTK labdarúgó (Molnár Zsigmond és Wilcsek Mária gyermeke), 1927. szeptember 18-án (Budapest V. kerületében) vette nőül az ugyancsak izraelita vallást követő Katona Magdolnát, Katona Gyula és Erős Blanka leányát. A férjénél három esztendővel fiatalabb leány 1904. január 3-án született és házasságkötésekor Budapest-Belváros Lipótvárosban, a Lipót körút 16 szám alatt lakott.

Molnár ekkor már országosan, sőt nemzetközileg ismert és elismert játékosnak számított. Esküvői tanúja – klubhűségére újabb szép példa – maga a kék-fehérek elnöke, Brüll Alfréd volt, illetve az ekkor Philadelphiában élő Lipkin Leó. Molnár Györgynek már házasságkötése előtt két esztendővel, 1925-ben kapcsolata volt a Katona családdal, ugyanis későbbi sógornőjének Katona Borbálának ő volt esküvői tanúja.

A neves MTK labdarúgó mindössze tíz esztendőt élt első feleségével, amikor is a fiatal asszony 1937. május 31-én „általános gümőkor”-ban hunyt el.

Hangya 1938-ban már újranősült. 1948-ban egy interjúban még nem tért ki első feleségének elvesztésére:

– Most hány éves?

– Bizony már negyvenhét… Már két évtizede nős vagyok.

Túl a hetvenen azonban már szókimondóbb lett múltja tekintetében:

– Négyszer voltam munkaszolgálaton, többször hajszálon múlt az életem, elvesztettem a húgomat és meghalt az első feleségem…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!