Kézilabda
Mészáros-Mihálffy Adrienn

Az MTK-alapító Szekrényessy Kálmán gondolatai | 2. Rész

Publikálva: 2021.06.11 Frissítve: 2021.06.10 MTK Budapest

MTK legendárium | 122. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

Sportszervezői munkájáról

Ahhoz, hogy valaki nálunk a nemes sport zászlóját lobogtassa, az béketűrést, buzgalmat és mindenekfölött hazaszeretetet követel.(1889)

Nemzeti elkötelezettség, felzárkózás

Távolról sem vagyunk annak barátjai, ha gépiesen majmolják a külföldet, akár intézményeiben, szokásaiban, nézeteiben, akár pedig újításaiban, erkölcseiben, divatjában, de ha oly hasznosat látunk ott, amely viszonyainkhoz alkalmazva nálunk is hasznos lenne, bűnös oktalanság volna azt nem utánozni.(1883)

Az első Balaton-átúszásról

Minden nemű mellékkörülmény azt parancsolta ugyan nekem, hogy (valamelyik külföldi tavat) válasszam, de hazafias kötelességemnek tartottam e távuszás által a Balatont ösmertebbé tenni a gazdag külföldi kéjutazók előtt, mint azt eddig bármely ösmertető munkának sikerült. 

Második czélom volt a még pólyájában szendergő magyar athletikát emelni a távúszásom által.” (1880)

Az első Deák szobor felállításának tudósítójaként

A kegyelet azon nyilvánulása, mely érczszobrot emel az érdemnek, a polgáriasodott Európának csupán kevés országában dívik oly kismértékben, mint nálunk. Földrészünk művelt nyugotán a nagyobb városokban szép szobrok díszítik az utczákat és a tereket, hazánkban vajmi kevés nevezetesebb szobrot láthatunk.(1879)

Az általa alapított első sportlap jelentőségéről

Az összes sportválfajoknak közkedvességet, általános népszerűséget szerezni, elsősorban a szaklapok föladata. Más sportág is fejlődik (úszás, evezés, vitorlázás, velocipédezés, versenygyaloglás, és egyéb athletikai és tornázási gyakorlatok). A szaksajtónak azokat is bővebben kellene hivatott tollak által ösmertetnie, tárgyaltatnia.Minden sportbarát előtt nyilvánvaló, hogy közös érdekünkben áll, oly szakközlönnyel bírnunk, amely viszonylagosan egyenlő mérvben karolja föl a nemes sportnak honunkba dívó ágait.

Elkötelezettségéről (Matolay Elek kapcsán – önmagáról is)

Vagyonnélküli, de akaraterős, hű fia hazánknak. Mily szép, mily nemes, mily hazafias törekvés! Vagyontalan. Akik alaposan ösmerik viszonyainkat, tudják, mily óriási, csaknem leküzdhetetlen akadályokat gördít még a legkiválóbbak közhasznú törekvései elé is e körülmény. Nálunk, fájdalom! A fennen hangoztatott arisztokratikus nézetek, hajlamok dacára a pénz, a hitvány pénz nagyobb úr, mint a legtöbb európai országban. Nem volt fölösleges pénze, ámde azért nem riadt vissza azon, akkor rendkívül merésznek tűnő terv megvalósításától […] vagyontalan volt és – és nálunk szerepelt, mégis hozzá mert fogni […] adósságcsinálás árán is.(1883)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!