Atlétika
Kulunics Vince

Az Év Sportolója Gála: megtörhetetlen hagyomány

Publikálva: 2021.01.11 Frissítve: 2021.01.11 Tenisz

Hatvanhárom éve választják meg az év sportolóit, a sorozatot a jelenkori világjárvány sem akaszthatta meg. Babos Tímea és Fucsovics Márton is a legjobbak között.

Sokáig minden realitása megvolt annak, hogy az 1958 óta íródó történet nem folytatódik, nem folytatódhat, 2020 ugyanis vélhetően nem a sport miatt marad emlékezetes: a tomboló világjárványban az emberiség már-már végleg két vállra fektetettnek hitt, ősi démonaival volt kénytelen újra küzdeni – nem sportszerű keretek között.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége azonban úgy döntött: a 2020-ban kimagasló sportteljesítményeket nyújtó sportolókat illik és érdemes ugyanúgy megünnepelni, mint más évek nagy bajnokait – ezért a gála megrendezése mellett döntött, még ha ez az impozáns esemény ezúttal rendhagyó kereteket kíván is, és még ha jórészt az online, sok epizódjában a virtuális térben zajlik is. Ezúttal nem láthatunk testközelből olyan világsztárokat a Nemzeti Színház nagyszínpadán, mint az elmúlt években, és a díjazottak többsége sem lehet személyesen jelen a díjátadón, a körülményekhez képest ezúttal is kimagasló színvonalra van kilátás, és világsztár díszvendégekre is, még ha ezúttal virtuálisan is.

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy már a jelöltszűkítést is nagy izgalommal kísérik figyelemmel a sportolók és persze az újságírók, szurkolók, idén azonban ennél is többet jelentett a január 2-i sajtótájékoztató a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadáról: ekkor vált „kézzelfogható” valósággá, hogy lesz gála.

Hatvanhárom esztendővel ezelőtt persze egészen másféle problémákkal kellett megküzdeniük a szervezőknek: le kellett fektetniük az alapokat. A sportvilág számos remek kezdeményezéséhez – a modern kori olimpia életre hívása, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a futball Európa-bajnokság vagy az Aranylabda kitalálása – hasonlóan az ötlet egyébként francia eredetű, a neves sportlap, a L'Équipe 1946-tól már évente megrendezte saját szavazását, s nevezte meg a „Champions des champions français”-t, a francia bajnokok bajnokát. A kezdeményezést a Népszabadság híresen frankomán beállítottságú, a „Monsieur” becenéven is ismert sportrovatvezetője, Lukács László ültette át a hazai viszonyok közé az 1950-es évek második felében, részben a két háború között, nem kis részben a Nemzeti Sport jóvoltából kialakult hagyományok felélesztése céljából is.

Az első Év sportolója választást 1958-ban tartották, magára a díj­átadó ünnepségre 1959. március 22-én került sor az újságírókat, szerkesztőket a soraiban tudó sportklub, a Sajtó SC éves sportbálján. Pataky Károly, a MÚOSZ sportújságíró-szakosztályának elnöke, valamint Kéri János titkár adta át a sportújságírók szavazatai alapján odaítélt díjakat. Az első győztes az 1958-os Roland Garrost egyéniben megnyerő Körmöczy Zsuzsa teniszező volt, a férfiaknál a Budapesten világbajnoki címet szerző későbbi olimpiai bajnok birkózó, Polyák Imre, míg a csapatok között a szintén Budapesten, az Európa-bajnokságon diadalmaskodó férfi vízilabda-válogatott nyert.

A hagyomány azóta is él. A helyszínek gyakran változtak, a kategóriák száma pedig idővel növekedett. Elsőként 1985-ben az edzők kategóriájával, 1995 és 2014 között pedig a tagság megszavazta az Év szövetségi kapitányát is. Idén öt kategóriában (az Év férfi sportolója, az Év női sportolója, az Év csapata a hagyományos csapatsportágakban, az Év csapata az egyéni sportágak csapatversenyeiben, az Év edzője) szavazhattak a sportújságírók (412-en éltek a lehetőséggel), továbbá egy szakértő testület döntése alapján megválasztják az Év fogyatékos sportolóját, részben a szurkolók szavazatai, részben egy grémium döntése alapján díjat kap az Év sportpillanata, és díjazzák az Év e-sportolóját és az Év szabadidősport-eseményét is, valamint életműdíjat is ad át az MSÚSZ, mint már ismert, ezt az ötszörös olimpiai bajnok tornász, Keleti Ágnes kapja, aki január 9-én lett 100 éves.

ÉV SPORTOLÓJA DÍJ – A JELÖLTEK

A hármas listák (ABC-sorrendben):

férfiak:

Fucsovics Márton (tenisz)

Gulácsi Péter (labdarúgás)

Szoboszlai Dominik (labdarúgás)

nők:

Kapás Boglárka (úszás)

Karakas Hedvig (cselgáncs)

Kovács Zsófia (torna)

csapat:

Ferencváros labdarúgócsapata

férfi labdarúgó-válogatott

férfi vízilabda-válogatott

csapat (egyéni sportágak csapatversenyeiben):

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (tenisz)

férfi teniszválogatott

női tornászválogatott

edző:

Märcz Tamás (férfi vízilabda-válogatott)

Szerhij Rebrov (Ferencváros labdarúgócsapata)

Marco Rossi (férfi labdarúgó-válogatott)

fogyatékos sportolók (összevont díj):

Berente Judit (szervátültetett sífutó, sílövő)

Kiss Péter Pál (parakajakos)

Osváth Richárd (kerekesszékes vívó)

az év sportpillanata:

  • Szoboszlai Dominiknek az Izland elleni Eb-pótselejtező döntőjében lőtt győztes gólja

Valter Attila országúti kerékpáros szenzációs véghajrája a Kékestetőn, amellyel megnyerte a Tour de Hongrie utolsó szakaszát és vele az összetett versenyt is

Vogel Soma védése, amikor a vízilabda-Európa-bajnokság döntőjének büntetőpárbajában hárította Granados lövését, ezzel 21 év elteltével újra kontinensbajnok lett a magyar férfiválogatott

Az év sportolója gála január 11-én, hétfőn, 19:45-től követhető az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

Forrás: nso.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!