Karate
Sterck Laura

Az év első jelentős tesztje következik

Publikálva: 2019.05.23 Frissítve: 2019.05.22 Atlétika

Ausztriában indul többpróbázónk szezonja.

Az MTK Budapest atlétája, Krizsán Xénia a hétvégén Götzisben vesz részt hétpróbaversenyen, ami a szabadtéri idény első igazi mérföldköve. Ugyan eddig mindössze egy megmérettetésen van túl Xéni a szabadtéri szezonban, edzője, Szabó Dezső bízik a jó eredményben.

– Ez remek teszt lesz számára, hiszen mindenki indul, aki számít, és ezen a versenyen tisztázódnak az erőviszonyok. Természetesen Xéni is meg akarja mutatni, mire képes a legjobbak között. Ez lesz az a megmérettetés, ahol kiderül, hol tartunk egyes számokban, és ezután látjuk igazán, mivel kell többet foglalkozni. Ha jók a körülmények, remekül fog tudni teljesíteni, hiszen ez olyan verseny, ahol minden az atlétákért van: úgy állítják össze az időrendet, hogy megfelelő pihenőt biztosítanak a próbák között.

A götzisi Hypo-Meeting azért is különösen jelentős, mert a világbajnoki, sőt az olimpiai kvalifikációt is befolyásolhatja, ki, milyen eredményt ér el.

– A világbajnokságra már megvan a szintem az előző évről, de természetesen szeretnék idén is jó pontszámokat elérni – mondta Krizsán Xénia. – Az olimpiára 6420 pont a határ, tehát az lenne az ideális, ha már ezt ezen a versenyen elérném, hiszen akkor teljes nyugalommal tudnánk készülni Tokióra. Ha ez nem sikerül, akkor a világranglista alapján létezik ponttáblázat, ami alapján kvótát lehet szerezni. Természetesen ilyen rangos verseny, mint a götzisi hatványozottan beleszámít ebbe a pontversenybe.

Ugyan fiatal még a szezon, erőnlétileg már remek állapotban van a 26 éves atléta.

– Dezső megnyugtatott, hogy fizikálisan készen állok arra, hogy jól teljesítsek. A technikai számokon természetesen van még mit csiszolni ilyenkor, de bízom benne, hogy jól fog kijönni a lépés.

A múlt hétvégén a Kelet-kupán, Debrecenben indult Xéni, ami Szabó Dezső szerint megfelelő alapot adott az ausztriai hétpróbára.

– Egyedül a távolugrásban, a nekifutással volt probléma, ezért csak egy érvényes ugrása volt, de a harmadik kísérlete már technikailag bíztatóan sikerült. A 200 méterrel nem volt gond, még úgy érzem, itt van benne tartalék. A súlylökés egyre stabilabb, valamint a 100 gát teljesen rendben volt, így első versenyhez képest nem panaszkodhatunk. Ilyen korán nehéz lesz csúcsformát hozni Götzisben, inkább fizikumból próbáljuk megoldani a versenyt. Az a fontos, hogy már most észrevegyük, mik azok az elemek, amik egyelőre nem álltak össze igazán és csiszolni kell rajtuk.

A Kelet-kupán Xéni mellett számos jó teljesítménynek örülhettek a kék-fehér szimpatizánsok, hiszen Szabó Diana, Nguyen Anasztázia és Nagy Marcell is győzelemnek örülhetett.

– Egészen jól sikerült a csapat számára a debreceni verseny. Naszti teljesítménye kiemelkedik, hiszen a 662 centiméter távolugrásban már nemzetközi szintű eredmény. Erre készültünk ősz óta, és immáron ez a fő száma. Rúdugrásban is akadtak egyéni csúcsok, és az egész egyesület szereplése rendkívül bíztató volt, jó úton haladunk – vélekedett a szakember.

Xéni zárásként elmondta, hogy fog alakulni az idei szezonja, és miként változik azzal a felkészülés, hogy a világbajnokság szeptember végén kezdődik.

– A téli és tavaszi alapozás után most nyáron is lesz kisebb alapozó szakaszunk, ahol több munkát fogunk a szokásosnál elvégezni. Nyilván jó lenne, ha a vb-re újra csúcsformába tudnék lendülni, amihez az kell, hogy technikailag és fizikailag is a topon legyek.

Indulók listája és részletek a versenyről.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!