Atlétika
Kulunics Vince

Az első vereség (GALÉRIA)

Publikálva: 2016.04.28 Frissítve: 2016.04.28 Kosárlabda női

A női kosárlabda NB I/B rájátszásának elődöntőjében az MTK Budapest és a Vasas Akadémia párharca második mérkőzéséhez ért. A városmajori győzelem után Sztevan Csupics együttese, a pasaréti visszavágón zárhatta volna le az elődöntőt. Nem így történt.

A hétvégi siker alkalmával parádés ritmusban kezdtek a lányok. Ezúttal azonban borzasztó lassan indult be a Baksa Bettina, Szabó Bettina, Turóczi Niki, Nagy-Bujdosó Nóra, Jankó Flóra kezdő ötös játéka. Két percnyi játék után egyetlen pont állt az erdeményjelző vendég oldalán, míg ezt követően a hazaiak tisztességes pontgyártásba kezdtek.

5-1-es Vasas vezetésnél, a támadó oldalon sérült meg gyors egymás utánban két vendég játékos. Előbb Jankó Flórára esett rá a hazaiak centere Dobos Ágnes, majd elzárás után Szabó Bettina vérző orrát kellett orvosi kezelésbe venni. A Vasas-MTK-któl nem idegenek ezek az események, hovatovább a rájátszás felfokozott iramától még kevésbé, azonban – a párharc első mérkőzésén remeklő – Szabó Bettina korai elvesztése sokat nyomott a latban.

7-5-re közeledtek a lányok vendéglátóikhoz, – többek között – Turóczi Niki festékben nyújtott aktív támadójátékának is köszönhetően. Ugyanakkor a túloldal is becsületesen termelte a pontokat – Farkas Fanni a teljes mezőny legeredményesebbje lett végül 15 pontjával –, Nagy-Bujdosó Nóri hármasával azonban már előnybe került az MTK Budapest, az első negyedet 18-17-tel zárták.

A folytatás rémálomszerűre sikerült. Október óta egyetlen alkalommal nem láthattak a kék-fehér hívek ennyire lógó orrú, elveszettnek látszó női kosárlabdázókat. Eladott labdák, tanácstalan támadójáték jellemzte Sztevan Csupics csapatát, amelynek elsődleges okozója a Vasas letámadása volt. Már korábban is láttuk a piros-kékek letámadó zónáját, ezúttal azonban sokkal koncepciózusabb letámadással készült a pasaréti klub, akik tudatosan próbálták nehezíteni a labdafelhozatalt, lehetőségeikhez mérten pedig hibára kényszeríteni az MTK Budapest játékosait.

Előbb 7-0-ás szériát futott a Vasas Akadémia, majd a negyed feléhez érve 5-2-re nyert periódust zártak, s ekkor megtörni látszottak a kék-fehér kosaras kedvencek. 29-20-nál kapta első pihenőjét Nagy-Bujdosó Nóra, aki negyedik személyi hibáját begyűjtve szorult kényszerű pihenőre, jócskán öt felett tartott a csapatfaultja az MTK-nak. A félidő előtt tovább nyomott a hazai alakulat, futva még egy 6-2-es etapot, összesen négy dobott ponttal sikerült zárni a második negyedet.

Fordulást követően javulni látszott a játék képe, de mikor 17 pontos hátrányba kerül két negyed alatt egy olyan csapat, amelyik addig nem, hogy veszíteni nem vesztett hónapokon keresztül, de még hátrányba is alig került, az kivételes, és nehezen megugorható feladat előtt állt.

Óriási taps fogadta a vendég szektorból Szabó Bettinát, aki sérülésből, ápolásból a harmadik negyedben tudott csak visszatérni a pályára. Olvadt ugyan a hátrány, növelte a játék tempóját az MTK Budapest, mégsem sikerült a lélektani tízpontos különbség alá menni.

Az egész mérkőzésre jellemző gyenge védekezést alátámasztja, a negyedik negyed első perce alatt begyűjtött három csapatfault. Jankó Flóra ki is pontozódott, de még nagyobb veszteség volt Baksa Bettina ötödik személyi hibája, amelyekből kettőt sportszerűtlen szabálytalanságnak ítéltek a játékvezetők, így kénytelen volt idő előtt öltözőbe vonulni, illetve a következő mérkőzésről is automatikus eltiltást kapott ezzel.

A záró játékrész sok jót már nem tartogatott a kék-fehérek számára ezek után, fantáziátlan támadásokat, erőtlen, kommunikációmentes védekezést viszont – az első és harmadik negyed jobb periódusait leszámítva – sajnos az egész meccsen láthattunk.

Végeredmény: Vasas Akadémia - MTK Budapest 73-58 (17-18, 22-4, 15-19, 19-17)

Nehéz megfejteni ezt a vereséget. Nem lenne okos dolog a két klub közti, egy évvel ezelőtti scenáriót, éppen ebben az idényben elővenni, amikor kiváló képességű játékosok, egy komplett éven át semmi másért nem küzdenek hétről hétre, csak a legvégső győzelemért. Nem szabad, hogy a fejeket uralja a tavalyi Vasas elleni kiesés, mint ahogy ezt a szerdai mérkőzést sem kellene sokáig emészteni.

42 mezőnykísérletből 12 alkalommal sikerült betalálniuk a lányoknak, ami hivalkodóan alacsony szám. Feltűnően rosszul dobtak a lányok szerdán, szemben a Vasas közel 43 százalékos mezőnymutatójával, de a 29 eladott labda is zavaróan magas szám. Először fordult az is elő idén, hogy a csapat nem találta meg azt a vezérét, aki kritikus pillanatban utat tud törni, és aki nem csak pontokkal, lepattanókkal, gólpasszokkal, de lélekben is támaszt tud nyújtani.

A Vasas érdemei elismeréseként kell megemlítenünk, hogy Nagy-Bujdosó Nórát – aki a fenti jellemrajznak tökéletesen megfelelthető játékos – szinte teljes mértékben hatástalanítani tudták. Alig jutottak be hozzá passzok, amiket vállalnia kellett, szinte kivétel nélkül nagyon nehéz dobások voltak, és így tudott 14 pontig jutni.

Kár lenne szépíteni, az MTK-s lányok, mint Jerikó falai omlottak össze szerda este Pasaréten, de innen fel kell állni! Hazai környezetben, szombat este az elődöntő, sorsdöntő harmadik mérkőzésén kell kiharcolni a döntőbe jutást. Van ebben az együttesben annyi, hogy ebből a nehéz helyzetből győztesként jöjjön ki. Szerda este óta tisztában vannak saját halandóságukkal, amely a játék lélektanában segítheti majd a lányokat, mert a pályán mutatott teljesítményükkel sosem volt gond.

Adott egy, a játék minden szegmensét kiválóan ismerő edző, számos olyan képességű játékos, akik egyértelműen bajnoki matériát alkotnak együtt, illetve egy olyan tábor, amely a Pasaréti Sportcsarnokban is – kis túlzással – hazai pályát tudott teremteni. Bátor, eltökélt kosárlabdára lesz szükség szombaton, továbbá mindenki szűnni nem akaró támogatására.

Elődöntő harmadik mérkőzés:
április 30.  szombat 18:00
MTK Budapest-Vasas Akadémia
MTK Budapest Vívó-, és Kosárlabdacsarnok,
Budapest XII. Acsády Ignác utca 3 (bejárat a Maros utca felől).

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!