Kézilabda
Szőke Szonja

Atlétika: „Optimista vagyok!” – Knipl István

Publikálva: 2021.10.08 Frissítve: 2021.10.12 Atlétika

Folyamatosan és dinamikusan fejlődő szakosztályunk vezetőjével beszélgettünk az idei év legfontosabb eseményeiről, új igazolásainkról, valamint a következő esztendő terveiről.

Hogyan vágtatok neki ennek az évnek? Eleinte az sem volt biztos, hogy lehet-e utazni, lesz-e olimpia, lesznek-e világversenyek.

– Amikor elkezdtük a felkészülést, javában tombolt a koronavírus-járvány, nem mehettünk külföldre sem. Tavasz környékén kezdtek lazulni a szigorítások, de a fedettpályás idényben csak hazai versenyeken tudtunk indulni. Két atlétánk tűnt biztos indulónak a fedettpályás Európa-bajnokságon Krizsán Xénia és dr. Nguyen Anasztázia személyében, hozzájuk nagy örömünkre tudott csatlakozni Jankovics Dániel. Klubunk szempontjából kitűnően sikerült ez a verseny: Xéni harmadik lett – ez óriási siker, hiszen a szakosztály újraindítása óta ez volt az első nemzetközi versenyen szerzett MTK-s érem –, Dani pedig bejutott a döntőbe, ilyen jó szereplés nem volt jellemző a magasugró szakágra az utóbbi időben. Naszti 60 méteren indulhatott, ami nem a fő száma, hiszen már főként a távolugrásra készül, így nem jutott tovább az első körből.

Hogyan alakult a szabadtéri szezon?

– A covidhelyzet enyhülése után a válogatott versenyzői tudtak Olaszországban, Formiában edzőtáborozni, ahol senki nem betegedett meg, semmilyen probléma nem adódott. A hazai versenyek kezdetével mindenki újult erővel vágott neki a szezonnak. A csapatbajnoki elődöntőt fölényesen megnyertük, ezután mindenki nagy lelkesedéssel fogott bele az egyéni versenyekbe és a korosztályos bajnokságokba. Minden korcsoportban sikerült aranyérmet nyernünk, ami rendkívül pozitív. Az olimpia megrendezése végig ott lebegett az egész program fölött, de végül sor került rá, ám az U18-as Európa-bajnokságot törölték. A legnagyobb büszkeség számomra, hogy idén minden világversenyre – amit megrendeztek, vagy megrendeztek volna – volt kvalifikált atlétánk. Az U20-as és U23-as Európa-bajnokságon is volt versenyzőnk, sőt, előbbin Nagy Marcell ötödik helyen zárt, később az U20-as világbajnokságon nyolcadik lett. Természetesen a legfontosabb versenyünk az olimpia volt: Krizsán Xénia az ötkarikás játékok előtt Götzisben országos csúcsot döntött, tehát esélye volt a legjobb hatba kerülni, de rakoncátlankodott a bokája, és végül a 13. helyen zárt. Élete legnehezebb hétpróbája volt, de keményen küzdött végig, és nem adta fel. Remélhetőleg ki tud lábalni ebből a sérülésből, hogy nyugodtan felkészüljön a 2022-es szezonra. Naszti 652 méterig jutott ezúttal távolugrásban, ami a 16. helyre volt elég.

Ezután jött a csapatbajnoki döntő, ahol néhány pont hiányzott az aranyéremhez.

– Ez kicsit fájó pont. Folyamatosan számolgattam, hogy miként tudnánk minél előrébb végezni, hiszen óriási presztízsértéke van ennek a versenynek, és titkon szerettem volna, ha megnyerjük. Az UTE együttesével indultunk, de sajnos néhány meghatározó atlétájuk nem tudott rajthoz állni. Az ő jelenlétük elég lett volna ahhoz, hogy aranyérmet szerezzünk. Ezen kívül sérülések is hátráltatták csapatunkat: Almási Olivér a 100 méter után már gáton nem tudott indulni, és Petry Alexandra is megsérült az első kísérleténél, rúdugrásban. A Fradi gyakorlatilag több versenyzőjének köszönhetően győzött le minket. Hiányérzetem van, mert ritkán adódik ilyen lehetőség, és picit több szerencsével nyerhettünk volna.

Milyen erősítésekre számíthatunk a jövőben?

– Örömteli, hogy egyre többen keresnek bennünket. Például az UTE magasugrója, Szabó Barbara jelezte, hogy nálunk képzeli el jövőjét. Mivel teljesen belepasszol az elképzelésünkbe, könnyedén sikerült vele megegyezni. A gerelyhajító, Járvás Máté is nálunk folytatja, vonzó volt számára, hogy Magyari Zolival dolgozhat együtt. A Testnevelési Egyetemről októberben Ferenc Anna és Együd Máté érkezhet, mindketten remek 800-as futók, illetve a 400 gátas Mátó Sára is hozzánk igazol.  

Sűrű időszak elébe néztek, hiszen tele lesz versenyekkel a jövő év, 2023-ban hazai világbajnokság jön, utána pedig újra olimpia.

– A kvalifikáció már augusztusban, az olimpiai ciklus végén elkezdődött a soron következő világversenyekre. A Magyar Nagydíjsorozat utolsó, budapesti állomása is erre az időszakra esett, ezért mindenki rendkívül komolyan vette ezt a megmérettetést. Szeretnénk úgy felépíteni a szezont, hogy minél több ponterős versenyen induljunk. Az említett Magyar Nagydíjsorozat állomásai mellett a Gyulai István Memorial is remek lehetőséget kínál a magyar atlétáknak arra, hogy hazai pályán, nemzetközi mezőnyben induljanak. Mindenki számára elkezdődött a felkészülés, hiszen jövőre fedettpályás és szabadtéri világbajnokságot, valamint Európa-bajnokságot is rendeznek. Optimista vagyok.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!