Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Atlétika: „Ha jó volt az edzés, jó lesz a verseny is” – Szabó Dezső (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.03.24 Frissítve: 2021.03.23 Atlétika

Az MTK Budapest kiváló szakembere a Magyar Edzők Társasága weboldalának adott interjút.

Kitűnően sikerült a toruni fedettpályás Európa-bajnokság Krizsán Xénia számára, hiszen a harmadik helyen zárt, ezzel megszerezte első érmét felnőttvilágversenyen. Trénere, Szabó Dezső a munkáról, módszereiről, valamint tanítványáról beszélt.

– Tízpróbázóként olimpiai negyedik volt 1992-ben. Hogyan lett edző?

– Legjobban a rúdugrást szerettem, edzőként azzal kezdtem foglalkozni, mert úgy éreztem, ahhoz értek a legjobban. Korábban két tízpróbázónak segítettem, és volt két többpróbázó magyar bajnokom, Kovács Viktor és Kiss Enikő, utóbbi az 1998-as budapesti Európa-bajnokságon is indult. Alapvetően rúdugrócsoportom volt, csak mikor Krizsán Xénia edzője lettem, mélyedtem el igazán a hétpróbában, mert tudtam, nagyon tehetséges, junior-világbajnoki ezüstérmes, nem lehetett úgy kezdeni a közös munkát, hogy lesz, ami lesz. Utána kellett olvasnom, képezni magam, hogy minél jobb felkészülést tudjak biztosítani neki.

– Van valamilyen hitvallása, amit mindig szem előtt tart?

– Sokat kell edzeni, mert másképp nem megy, de nagyon fontosnak tartom a csapatmunkát. Jelenleg öt sportolóm van, két többpróbázó, Krizsán Xénia és Nemes Rita, két távolugró, dr. Nguyen Anasztázia és Endrész Klaudia, valamint a gátfutó Almási Olivér, akikkel mindent előre megbeszélünk, és ahhoz tartjuk magunkat. Akkor lesz jó minőségű a munka, ha a versenyző is akarja és hisz benne. Idősebb sportolókkal nem lehet autoriter módon viselkedni, mert a munka nem lesz annyira hatékony. Nem kiszúrni akarok velük, de a terhelésben el kell menni a határig, ugyanakkor fontos a visszajelzés, hogy elmondják, hogyan érzik magukat, és ennek megfelelően én is azonnal tudjak változtatni.

– Ebben igen fontos szerepet játszhat a motiváció.

– Az egyik legfontosabb, edzésen és versenyen is. A kettő összefügg, mert amit edzésen megtesznek, azt várhatom el tőlük a versenyen is, csodák nincsenek. Sokszor beszélgetek velük, hogy tudjam, milyen problémáik vannak a sporton kívül, hogyan és mivel tudunk rajtuk segíteni, mert a koncentráció az egyik legfontosabb faktor. A koronavírus miatt a 2020-as év nagyon nehéz volt, ők is nyűgösebbek voltak, a testsúlyuk is elszaladt kicsit, de ha megvolt motiváció, sokkal jobban össze tudták kapni magukat.

– Krizsán Xéniával nyolc éve dolgoznak együtt. Hogyan találták meg egymást?

– Ő keresett meg 2013-ban. Tudtam, nagyon tehetséges lány, aki végtelenül szimpatikus, szerény és nagyon jó testalkata van ehhez a sportághoz. Megnéztem az eredményeit, egész jó volt magas- és távolugrásban, valamint gerelyhajításban, lyukas száma pedig nem is volt, inkább technikailag kellett javítani több dolgon. Büszke voltam rá, hogy megkeresett, úgy éreztem, ha ő választ engem, akkor lehet köztünk eredményes edző-tanítvány kapcsolat. Valóban így lett, de bevallom, először elgondolkodtam rajta, mert nagy kihívásnak és felelősségnek éreztem.

– Milyen vele dolgozni?

– Az elején kicsit önállótlan volt még, nem mindig tudta, mi a saját érdeke, főleg apró dolgokban kényelmes is volt, hajlamos volt az egyszerűbb utat választani, de az évek alatt rájött, hogy ezek bizony sok pontot jelentenek a hétpróbában. Xéni mára nemcsak profi, hanem jó versenyző típus is. Kicsit talán még mindig kisebb az önbizalma, de már tisztában van vele, ha jó volt edzés, akkor jó lesz a verseny is.

– Számított arra, hogy meglehet az érem Torunban?

– Nem volt meglepetés, mert ez volt a célunk, és örültünk, hogy sikerült. Tudtuk, nem lesz egyszerű, hiszen a kontinensviadalokon minden benne lehet a pakliban, de Xéni remek állapotban volt. Az Európa-bajnokság után kapott egy hét pihenőt, majd némi rávezető munka után megyünk Portugáliába edzőtáborozni.

Az interjú teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: magyaredzo.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!