Atlétika
Nemes Rita

Atlétika: „Egy-két év, és velem is számolhatnak a felnőttvilágversenyeken” – Almási Olivér (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.04.17 Frissítve: 2022.04.17 Atlétika

A 20 éves gátfutó, Almási Olivér fedettpályás felnőttbajnoki bronzéremmel kezdte az évet, amelyben szabadtéren is látványos előrelépést tervez.

Az MTK Budapest 20 éves atlétája, Almási Olivér biztatóan kezdte az évet, és a fedettpályás felnőtt országos bajnokságon bronzérmet nyert 60 méteres gátfutásban. A „tető alatt” elért, harmadik helyet jelentő egyéni csúcsát könnyű fejben tartani: nyolc másodperc.  

– Igen, ez szép kerek szám – nyugtázza a fővárosi kék-fehér klubban Szabó Dezső által edzett sportoló. – Bár kicsit zavar, hogy nem lett 7.99, mert az év eleji alapozáskor a felnőttek közötti dobogót és a nyolc másodperc alatti időt tűztem ki célként. Így a magamnak tett ígéreteknek csak a felét sikerült betartanom, de összességében elégedett lehetek a szezonnal. Ami most nem sikerült, azt továbbra is el szeretném érni, és ez is előre visz.

Almási az idén már az U23-as korosztályt képviseli, így a 99 cm-es gátmagasság a felnőttek méretére, 106 cm-re nőtt. Úgy tűnik, zökkenőmentes a váltás. 

– Már nagyjából sikerült megbarátkozni vele, de még kell pár száz gátvétel, mire jobban fog menni. Hétfőn indulok Portugáliába, ahol másfélhetes edzőtáborban veszek részt, és próbálok mindenre kiterjedő mennyiségi, valamint minőségi munkát végezni. Remélem, hogy az időjárás is segíti a szabadtérre való felkészülést.

A sokra hivatott gátfutó tavaly az U20-asok között a kenyai világ-, és a tallinni Európa-bajnokságon is részt vett. Az idén az U23-as korosztálynak nem rendeznek külön világeseményt, de természetesen lesz hol bizonyítania a dunakeszi klubban nevelkedett sprinternek. 

 – Nyáron az U23-as és a felnőtt országos bajnokságon is a célom, hogy 110 méter gáton a tizennégy másodperchez közel, vagy azon belül kerüljek. Ha már fedett pályán nem jött össze a nyolc alatti idő, hát sikerüljön ez! Elsősorban magamhoz képest szeretnék sokat javítani, mert két évvel ezelőttről már van 14.80-as egyéni csúcsom a felnőtt gáton. A fejlődésemben természetesen segített az U20-as Eb- és vb-szereplés, mert nagyon értékes tapasztalatokat szereztem. Nehéz megcsípni az ilyen lehetőséget, mert az ember elég hamar ki tud öregedni egy-egy korosztályból, így próbáltam kihasználni az alkalmakat. A tavalyi évet éppen ezért teljesen az atlétikának szenteltem, és a munka az idén nem áll meg. Már a felnőttmezőnyben kell hasonló, vagy még jobb eredményeket hoznom. Sokat tanulni vár rám technikában és gyorsaságban is, de ez motiváló helyzet. Jövőre már szeretném megközelíteni a fedett pályás Eb szintidejét vagy teljesíteni azt. Szerintem már nem áll olyan messze tőlem a felnőttmezőny. Egy-két év, és velem is olyan atlétaként számolhatnak, aki ki tud jutni felnőttvilágversenyre. Ezért dolgozom.

(Forrás: utanpotlassport.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!