Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Atlétika: „Bizonyítani szeretném, hogy bennem több van egy olimpián is” – Krizsán Xénia

Publikálva: 2023.10.28 Frissítve: 2023.10.27 Atlétika

Krizsán Xénia, az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságon negyedik hétpróbázó szeretné bebizonyítani, hogy a jövő évi párizsi olimpián is képes az ideihez hasonló teljesítményre.

Az MTK Budapest hétpróbázója, Krizsán Xénia augusztusban 6479 pontjával csupán egy ponttal maradt el az olimpiai szinttől Budapesten, de így is nagyon közel került a párizsi repülőjegyhez. A hetedik helyet foglalja el a kvalifikációs világranglistán, melyről 24-en szereznek indulási jogot a jövő évi játékokra – öten már teljesítették a szintet.
   
Sportolónk felkészülését az idén több betegség és sérülés is nehezítette, és elmondása szerint ezek után nem számított rá, hogy ennyire jól sikerülhet neki a hazai vb.  


   
– Április-május környékén betegeskedtem, amiből nagyon nehezen tudtam felépülni és ki kellett hagynom csaknem öt hetet, majd visszatértem és különböző kisebb izomsérülések jöttek elő a nem megfelelő felkészülés miatt. Ez volt a legnehezebb, hogy egy ilyen nehéz felkészülés után is pozitívan tudjak odaállni a versenyre – mondta az MTI-nek Xéni. Hozzátette: – Semmi sem lehetetlen, úgyhogy természetesen ez löketet adott, és ha egy kicsit szerencsésebb vagyok, illetve jobban megúszom ezeket a betegségeket, sérüléseket, akkor sokkal jobb is lehetett volna a vége.

A fedett pályán Európa-bajnoki bronzérmes atlétánk azt is elárulta, hogy a vb-n a gerelyhajításnál, mivel túl nagyot akart dobni, megsérült a szalag könyökében. Az orvosok szerint az ilyen jellegű sérüléseknek hosszabb a felépülési ideje, de próbálja felgyorsítani a gyógyulási folyamatot, előreláthatóan májusig nem fog gerelyt hajítani.


   
– Jövőre olimpia éve van, és természetesen az a legfontosabb, hogy ott a lehető legjobb eredményt tudjam majd kihozni magamból. Emellett még lesz egy Európa-bajnokság is júniusban – hangsúlyozta. – Olimpián már voltam 16. és 13., és nagyon szeretnék a legjobb nyolcba kerülni. Ez után a vb után pedig bizakodom is, hogy ez egy olimpián is sikerülhet, mert bizonyítani szeretném, hogy bennem több van egy olimpián is.
   
Xéni a kontinensbajnokságon az első hat közé kerülést célozta meg 2024-ben, és a sikeres felkészülés érdekében nagyobb hangsúlyt fektet majd az egészségmegőrzésre. A vb-t követően két hetet pihent, utána belevágtak az alapozásba. November végén, december elején Tenerifére utazik edzőtáborozni, majd megkezdődik a fedett pályás szezon.
   
A kilencszeres magyar bajnokunk úgy tervezi, hogy március közepétől újabb alapozás vár rá, és az első hétpróbaversenye a június 7. és 12. között rendezendő Eb-n lesz Rómában.

(Forrás: MTI, Fotók: MASZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!