Ritmikus gimnasztika
Pigniczki Fanni

Atlétika: „Az Európa-bajnoki ötödik hely hatalmas motivációt adott” - Krizsán Xénia (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.10.27 Frissítve: 2022.10.26 Atlétika

Krizsán Xénia a Magyar Atlétikai Szövetségnek adott interjút idei szezonjáról, mely során fedettpályán nem versenyzett, mert a nyári világbajnokságon, illetve az Európa-bajnokságon szeretett volna minél jobb teljesítményt nyújtani.

Ez az év különlegesebb volt a számomra, ami a 2021-es olimpia után hosszú pihenővel kezdődött. Kihagytuk a teljes fedettpályás szezont, majd tavasszal is kimaradt a számomra nagyon szép emlékekkel bíró götzisi verseny. Az első hétpróbám csak a világbajnokság volt július közepén – mondta klubunk atlétája.

 Xéni a világbajnokságról így vélekedett:

A felkészülés alatt végig a két nyári világverseny lebegett a szemem előtt. A világbajnokságon a legjobb nyolcba kerülés volt a célom, egy hónappal később az Európa-bajnokságon pedig a top hatba jutást tűztem ki magam elé. Oregon sajnos nem úgy alakult, ahogyan szerettem volna. A távolugrásnál három iksz jött, vagyis érvényes eredmény nélkül zártam, ami után már nem folytattam. Sem én, sem az edzőm, Szabó Dezső nem gondolta volna, hogy ez fog történni velem. Jó formában voltam, nem volt bajom az időeltolódással sem, egyszerűen így alakult. Utoljára serdülőkoromban vétettem ekkora hibát. Ez több nagy atlétával is megtörtént már korábban, például Dezsővel is az egyik olimpián, szóval pontosan tudta, milyen érzés. Ráadásul a csomagom is elkeveredett, amit egy hónappal később kaptam csak vissza, de nem ezen múlt.

Az Európa-bajnokság azonban már sokkal jobban alakult.

A kontinensviadalon a magasugrásommal voltam nagyon elégedett, a tavalyi bokasérülésem után most ugrottam a legnagyobbat, 1,78 métert. A gerelyhajításban is már elsőre 50 méter felett tudtam dobni, de ekkor picit megrántottam a könyököm, így a második és harmadik kísérletemhez nem álltam oda. 800 méteren ez nem zavart, ott végig nyugodtan tudtam futni, mert az ötödik helyen álló német lány nem volt ott a rajtnál, így sikerült még egy helyet előre jönnöm.

A remek szezonzárás nagy lökést adott olimpikonunk számára, aki óriási elszántsággal ugrik neki a soron következő időszaknak.

Az Európa-bajnoki ötödik helyem hatalmas erőt adott számomra a további évekre. Sikerült bebizonyítanom, hogy még mindig ott vagyok a legjobb ötben a többpróbázók között, úgyhogy még mindig reménykedhetek, hogy lesz ez még jobb is a közeljövőben. Viszont a mezőny egyre sűrűbb és erősebb, nem sokan öregednek ki és az Adrianna Sulekhez és Anna Hallhoz hasonló fiatalok is egyre jobb pontszámokat érnek el. Nem véletlen, hogy a jövő évi budapesti világbajnokságra már 6480 pont a kvalifikációs szint a pár évvel ezelőtti 6000-hez képest, ami óriási különbség.

Xéni számára a jövő évi felkészülés picit másként fog alakulni, mint a 2022-es alapozás.

Szemben a tavalyi, közel két hónapos pihenővel ezúttal két hetet kaptunk csak, így már október 3-án megkezdtük a felkészülést a 2023-as szezonra. Nagyon gyorsan eltelt ez az idő, voltunk Szegeden és Szekszárdon, mindkettőt nagyon élveztem, és picit már a pályafutásom utáni időszakra gondolva elkezdtem a Testnevelési Egyetemen az atlétikai szakedzői mesterképzést. 2023-ban fedettpályán is elindulok, az isztambuli Európa-bajnokságon szeretnék minél jobb ötpróbát teljesíteni. Utána jön az edzőtáborozás időszaka, majd a szabadtéri szezon elején visszatérek Götzisbe, amit már a budapesti világbajnokság fog követni. Még nincs meg a világbajnoki szintem, ezért mindkét verseny fontos lesz.

A Krizsán Xéniával készített interjú teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: atletika.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!