Atlétika
Szabó Beatrix

Atlétika: Szentgyörgyi Zita csúcsokat hátrahagyva lép az U20-asok közé

Publikálva: 2024.01.20 Frissítve: 2024.01.20 Atlétika

Az U18-asok között fedett pályán és szabadtéren is hazai rekorder sprinter, Szentgyörgyi Zita bizakodva lép egy korosztállyal feljebb.

Egy esztendővel ezelőtt, január végén két év kihagyás után U18-as országos csúccsal tért vissza az atlétikai versenypályára Szentgyörgyi Zita.

Az MTK Budapest ígérete a fővárosi BOK-csarnokban rendezett Budapest Régió fedett pályás bajnokság 60 méteres síkfutóversenyében nagy meglepetésre 7.50 másodpercre javította a korosztály benti honi rekordját. (A 7.52-es, korábbi csúcsot Nguyen Anasztázia futotta még 2010-ben.) Aztán Soltész Renáta tanítványa szabadtéren folytatta remeklését, és 11.68 mp-re módosította az U18-asok hazai 100 méteres rekordját, melyet addig a jelenlegi első számú magyar női sprinter, Takács Boglárka tartott 2018-tól 11.75-tel. Zita a nemzetközi porondon a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) mutatkozott be a múlt nyáron, és 11.89 mp-es futása után bronzérmet érdemelt ki 100 méteren.

Az eseménydús év után a 17 esztendős sprinter idén már az U20-as korosztályban igyekszik bizonyítani.

– A 2023-as évem visszagondolva rohanásszerűnek tűnik, alig tudtam felfogni a történéseket, minden nagyon gyorsan jött – mondja Zita. – A felkészülésem is kissé összeszedetlen volt, és ebből a szempontból biztosan másképp kezdődik ez az év. Most már céltudatosan, magabiztosan és fejben is kiegyensúlyozottan várom az idei első futásomat, amely ugyanúgy, mint egy éve, a Budapest Régió fedett pályás versenyen lesz január végén. Tavaly az U18-as csúcsokkal magasra tettem lécet, és természetesen az idén már elvárják tőlem a további jó eredményeket. Viszont ezt meg kell tanulni kizárni és azt is érteni kell, hogy mindenkinek lehet olykor rosszabb napja, periódusa. De miután mentálisan és fizikálisan is erősebbnek érzem magamat, mint egy éve, biztos vagyok benne, hogy az eredményem is javulni fog.

Zita új korosztálya, az U20-asok számára az idén világbajnokságot rendeznek Peru fővárosában. A limai megméretés augusztus végén esedékes, így addig még nagyon sok minden történhet a versenyzővel.

– Az idén a felnőtt és a korosztályos ob-t, valamint az U20-as világbajnokságot tekintem a fő versenyeimnek. Utóbbira 100 és 200 méteren is szeretnék szintet futni, hiszen hatalmas élmény lenne, ha eljutnék a perui vb-re. Nyilván a világbajnokság mezőnye jóval erősebb, mint az európai, és sokkal nehezebb jó eredményt elérni, de nagyon hasznos tapasztalatokat szerezhetnék ott, valamint visszajelzést kapnék arról, hogyan állok a korosztály elitjéhez képest.

Az U20-as lányoknál egyébként itthon fedett pályás 60 méteren 7.31, szabadtéri 100-on 11.38 a rekord, és mindkettő tavaly óta Kocsis Luca nevéhez fűződik. Zita az előbbihez 19 századra, utóbbitól 3 tizedre van jelenleg.

– Azt a terhet nem teszem magamra, hogy a következő két évben mindenáron csúcsot kell fussak, de csodálatos dolog lenne, ha összejönne vagy csak sikerülne megközelítenem azokat. Sok mindentől függ, hogy folyamatos marad-e a fejlődésem. Elsősorban sérülésmentesen és mentálisan erősen kell végeznem a munkát.

Most nagyon pozitívan állok a folytatáshoz, és ha minden rendben lesz, akkor van realitása annak, hogy az U20-as korosztályban 60 méteren két, 100 méteren pedig akár három tizedet is javuljak.

(Forrás: utanpotlassport.hu; Fotók: Szalmás Péter/MOB-Média)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!