Atlétika
Krizsán Xénia

Atlétika: magasra juthat a 14 éves rúdugró, Varga Iván (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.01.12 Frissítve: 2023.01.12 Atlétika

Az MTK Budapest 14 éves rúdugrója, Varga Iván biztató egyéni csúccsal kezdte az évet.

Január elején az MTK által szervezett fedett pályás rúdugróversenyen tovább javította egyéni csúcsát a mindössze 14 éves Varga Iván (a fotón középen), aki immáron a 452 centiméteres magasságon is átlendült. 

Az MTK Budapestben edződő fiatal eredménye a korához képest igazán reménytelinek mondható, hiszen itthon az elmúlt években csupán a már hatszoros felnőttbajnok klubtársa, Nagy Marcell volt képes hasonló teljesítményre az U16-os korosztály másodéveseként. 

Az ígéret a női hazai csúcstartó, a 14-szeres felnőtt magyar bajnok Szabóné Molnár Krisztina szakmai felügyelete alatt készül a kék-fehér egyesületben. A háromszoros olimpikon tréner is elismerően nyilatkozik ifjú tanítványáról. 

– Nagyon biztatóan dolgozik. De mi edzők mindig izgulunk, hogy fennmarad-e ez a fejlődés, mert sokan vannak, akik egészen fiatalon érnek el kimagasló eredményeket, aztán hirtelen megtorpannak. Azért dolgozunk, hogy az ő esetében is folyamatos maradjon az előre lépés. Minden esélye megvan arra, hogy jó rúdugró váljon belőle. Szorgalmas, motivált, és látszik rajta, hogy szereti, amit csinál. Nemcsak új dolgokat szeretne tanulni, hanem mindenre fogékony. És azokat a technikai elemeket, amelyeket elsajátít, képes alkalmazni is, és nem tér vissza a már kijavított hibákhoz. A múlt évben rengeteget nőtt, már majdnem százkilencven centi, az ebből adódó problémák miatt ki is kellett hagynunk fél évet, de továbbra is jó uton jár. 

Az edzőnő kihangsúlyozza, hogy számos tényezőtől függ a tanítványa későbbi eredményessége. Azt is nehéz megmondani, hogy ebben a korban hány centi az ideális fejlődés egy év alatt, hiszen a nevelőmunka sikerességét majd a felnőttkori szereplés határozza meg. Ivánnak ez még jóval odébb van. 

– A legjobb versenyzők, mint például Duplantis, Ivánnál egy évvel idősebb korukban öt méter körül jártak. De azt sem mondom, hogy ezt mindenképpen meg kell közelítenünk egy év múlva, hiszen az atlétikában a fiatalok huszonhárom évesen érik el a felnőttkorosztályt. Ivánnak ez még kilenc év, és azt tartjuk szem előtt, hogy technikailag legyen egyre képzettebb. Ha ez így lesz, akkor a jó eredmények sem maradnak el.

Persze, nem feltétlenül a világcsúcstartó Armand Duplantis vagy a hazai rekorder Bagyula István tinédzserkori eredményeihez kell hasonlítani Iván teljesítményét, de ahogyan Szabóné Molnár Krisztina fogalmaz: Álmodni mindig lehet!

Az eredmények tekintetében erre az évre magasságbeli célokat nem fogalmazott meg az edző és a tanítványa, viszont mindketten várják Iván első nagy korosztályos megméretését. Erre jövőre az ifjúsági Európa-bajnokságon kerülhet sor, és a kontinensviadal már arról is visszajelzést adhat, hogy hol tart a sokra hivatott rúdugró a nemzetközi élmezőnyhöz képest. 

(Forrás: utanpotlassport.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!