Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Atlétika: Krizsán Xéniának összejöhet a jó eredmény Isztambulban (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.03.02 Frissítve: 2023.03.02 Atlétika

A magyar éremhez most kiugró teljesítmény kell a csütörtökön kezdődő fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon, ugyanakkor a döntőbe jutás több sportolónktól is elvárható.

Az elmúlt 10 év atlétikai fedett pályás Európa-bajnokságain mindig akadt legalább egy magyar versenyző, aki szerzett valamilyen érmet, a legutóbbi két téli kontinensbajnokságon ilyen volt a súlylökő Márton Anita (2019), az ötpróbázó Krizsán Xénia (2021), akik ott vannak a 16 tagú magyar csapatban Isztambulban is.

Az év főversenye ugyan az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság, de nagyon fontos a mostani viadal is, hiszen az Európa-bajnokságnak annak kell lennie – mondta a Nemzeti Sportnak a csapattal már a verseny helyszínén tartózkodó Krizsán Xénia, aki 4439 pontos idei legjobbjával februárban megnyerte a magyar összetett bajnokságot, pályafutása során hatodszor. – Miután nem volt meg az Eb-szintem, szükség volt az összetett bajnokságra, hogy teljesíteni tudjam, s az eredményem alapján felmérhessem hol tartunk.

Egyesületünk 30 éves atlétája bevallotta, nincs csúcsformában, ami elsősorban annak tudható be, hogy betegség miatt rövid volt a fedettpályás szezonja, majdnem egy hónapot vett el a felkészüléséből, hogy karácsony előtt koronavírusos lett, amiből csak lassan gyógyult ki, az elvesztett idő pedig érezhetően hiányzik.

Általában két versenyt vállalok a fedett szezonban, ami most az országos bajnokság és az Európa-bajnokság. Mindig jót tesz, hogy kicsit kimozdulhatok a kissé monoton alapozómunkából, szeretem, hogy lehet a technikával és a versenyzéssel is foglalkozni – tette hozzá Krizsán, aki nemcsak az összetett hazai bajnokságban indult, hanem két versenyszámban, súlylökésben és magasugrásban az egyénin is. Kicsit még gyakorolni akart a kontinensviadal előtt, amelyen annak ellenére sem támaszt magával szemben túl nagy elvárást, hogy két évvel ezelőtt Torunban bronzérmet szerzett.

Most nem gondolkodom éremben, nem várok magamtól kiugró teljesítményt, a jelenlegi állapotomhoz képest akarok jó eredményt elérni, mert apróságok hiányoznak – de ha ráérzek, kijöhet a jó eredmény. Reálisan nézve, az edzéseredmények alapján a legjobb hat közé szeretnék kerülni – fogalmazott Krizsán. A 13 tagú mezőny szerinte erősebb, mint két évvel ezelőtt volt, itt van a Torunban őt a dobogón megelőző két belga riválisa, Nafissatou Thiam és Noor Vidts, valamint a lengyel Adrianna Sulek, aki idén óriási lengyel csúcsot (4860 pont) ért el. Rajtuk kívül még a brit Holly Millsnek van jobb egyéni rekordja Krizsánnál.

Forrás: nemzetisport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!