Atlétika
Jankovics Dániel

Atlétika: Krizsán Xénia újult erővel készül a nyári vb-re és Eb-re (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.04.01 Frissítve: 2022.04.01 Atlétika

Krizsán Xénia a tokiói olimpia után hosszabb pihenőt tartott, így a fedettpályás szezont is kihagyta. Az MTK Budapest többpróbázója fizikálisan és szellemileg is felfrissülve, jelenleg Dél-Afrikában készül a 2022-es szabadtéri versenyeire. Sportolónk az atletika.hu-nak adott interjút.

– Hogy vagy Xéni? Hol tart a felkészülésed?

– Jól vagyok, köszönöm! Éppen a tavaszi alapozásban vagyunk benne, aminek a mostani, dél-afrikai edzőtáborozás is része, minden a legnagyobb rendben megy eddig. Két hetet vagyunk kint Potchefstroomban, majd egy hetet otthon töltünk, utána április közepén pedig még két hét edzőtáborozás vár rám Montegordóban, Portugáliában.

– Jártál már korábban Dél-Afrikában?

– Igen, ha jól emlékszem, háromszor biztosan voltam már ugyanezen a helyszínen, ahol most vagyunk. Sok változás nincsen itt a környéken, van egy „hagyományos” rekortán pálya és egy különlegesebb füves borítású pálya is. Amiben van kis fejlődés, azok az étkezési körülmények. Rengeteg gyümölcsféleség van, amiket otthon nem biztos, hogy megvennénk a boltban. Változatosan főznek, tészta, rizs, marha, csirke, sertés és sokféle zöldség is van a választékban.

– Hogyan néz ki a többpróbázó számára az ilyen edzőtáborozás? Milyen erőállapotba szeretnél eljutni a végére?

– Mivel nekünk technikai számaink is vannak, amiket gyakorolni kell, ezért valamelyest más, mint a többieknek. A futóedzéseink is különböznek, van hosszabb állóképességi futásunk, „savasodós” hosszabb résztávos és rövidebb gyorsító edzésfajta is. Ezek mellett súlyemelő és technikai részei is vannak az edzésprogramunknak, nekem személy szerint utóbbiak a kedvenceim. Még nem a technikai részt, hanem a fizikai dolgokat próbáljuk most a legjobban fejleszteni. A célunk, hogy a második hét végére erősebbek, gyorsabban legyünk, és az állóképességünk is javuljon.

– Mivel töltöd a szabad óráid?

– Eddig meglepően gyorsan telik itt kint az idő, de azért van néhány szabad pillanatunk. A Bridgerton családot kezdtük el Nemes Ritával nézni a Netflixen, eddig elég jó. Regenerálódás maga az alvás is, de kint van velünk Hladony Sándor fizioterapeuta is, aki szintén sokat segít nekünk abban, hogy végig fittek maradjunk.

– Miért döntöttetek úgy, hogy ilyen hosszú pihenőre mész el a tokiói olimpia után?

– Még nem volt ilyen a pályafutásomban, most ezt is kipróbáltuk. Nem indultam a fedettpályás versenyeken, így teljesen belefért ez a héthetes szünet. Szüksége volt erre a nagyobb kikapcsolódásra nem csak a testemnek, de a fejemnek is.

– Hogy érzed, az eddigiek alapján bevált?

– Igen, teljes mértékben ki tudtam kapcsolódni, és újult erővel voltam képes nekikezdeni a 2022-es szezonra való felkészülésnek.

–Gondolom azért ránéztél a fedettpályás világbajnokság eredményeire. Szerinted mire lettél volna képes Belgrádban?

– Igen, szinte mindegyik versenyszám rendkívül izgalmas volt. Nagyon fejlődnek az atléták többpróbában is, úgyhogy oda kell figyelnem nekem is.

– Most már gondolom formálódik a szabadtéri szezonod, melyik versenyek lesznek fókuszban?

– Először május közepén a csapatbajnokság elődöntőjében állok rajthoz, ami jó nyitány lehet a nyári időszak előtt. Az első hétpróbaversenyem júliusban lesz, az oregoni világbajnokság után egy hónappal pedig jön a müncheni Európa-bajnokság, ami számos magyar atlétához hasonlóan nekem is a legnagyobb célom lesz idén.

(Forrás: atletika.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!