Atlétika
Szabó Beatrix

Atlétika: Krizsán Xénia a világbajnokságra tesz fel mindent (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.06.27 Frissítve: 2023.06.27 Atlétika

Betegsége miatt kedvenc versenyét is le mellett mondania Krizsán Xéniának, egyesületünk többpróbázójának, de edzőjével, Szabó Dezsővel már azon dolgoznak, hogy az erő és az állóképesség után a gyorsasága is visszatérjen.

Idén még nem volt hétpróbaversenye szabadtéren az országos csúcstartó Krizsán Xéniának, a júniusi összetett országos bajnokságon is csak három versenyszámban indult (100 m gát, magasugrás, súlylökés), utána kisebb csípősérülés miatt kiszállt a versenyből, de két napra rá rendbe jött. Nem indult kedvenc versenyén, az ausztriai Götzisben sem, de, mint elmondta, az egész tavaszi programja másképp alakult, mint tervezte.

A tavaszi felkészülés során már kezdtem volna formába lendülni, mikor az április-májusi edzőtáborban, Törökországban megbetegedtem, hörgőgyulladást diagnosztizáltak nálam, amivel semmilyen mozgást nem végezhettem. Négy hetet ki kellett hagynom, nagyon csúnyán köhögtem, teljesen legyengült az immunrendszerem, amit újra fel kellett építenem, ráadásul mikor éppen kijöttem volna belőle, elkaptam egy vírusos betegséget, és mivel még nem volt erős a szervezetem, ismét ledöntött a lábamról öt napra     – mesélte a Nemzeti Sportnak Krizsán Xénia. – A götzisi verseny előtt másfél héttel kezdtem csak edzeni, de éreztem, hogy nem fog menni, és még az országos bajnokságon is csak az első három gátig voltam versenyben az első versenyszámban.

Az országos bajnokság után hamar edzésbe állt, gyors minialapozást kellett közbeiktatnia, az erő hamar visszatért, utána az állóképesség is, csak a gyorsaság jön nehezebben, de alakul. A súlylökéssel és a gerelyhajítással kevesebb gondja van, a futásokon még csiszolnia kell, a távolugróedzéseken egészen biztató, a magasugrásban viszont a korábbi bokasérülése óta még nem állt össze teljesen a mozgása.

– Hatalmas törés volt a betegség, nehezen viseltem, hogy otthon kellett maradnom bezárva, nem mozoghattam, pedig az edzőtáborokban már jó formában éreztem magam. Nyáron semmi más sem számít, mindent a vébére teszünk fel – tette hozzá 30 éves versenyzőnk, aki jelenleg a 16. helyen áll a ranglistán, így biztos résztvevője a 24 tagú világbajnoki mezőnynek. Hétpróbában nem tervezi, hogy a vb előtt rajthoz áll valahol, de ha a kijutása veszélybe kerül, júliusban elindul a lengyelországi viadalon, amelyen még lehet szintet teljesíteni vagy pontokat szerezni.

Xéni edzője, Szabó Dezső így nyilatkozott az idei történésekről:

A múlt héten kezdtünk új alapozást, előtte csak ráhangoló feladatokat végeztünk, most már benne vagyunk a munkában. Xéni januárban elkapta a koronavírust, tavasszal pedig egy fertőzést, ami ráment a tüdejére, és három hétig meg sem tudott mozdulni. Általában csak két hét pihenőt adok a versenyzőimnek, hogy ne kelljen utána a nulláról indulni. Az erőszintje most is jó, a futóforma is javul, de óvatosan kellett kezdenünk, nem akartunk sérülést kockáztatni. A világranglistán jó helyen áll, a tervek szerint idén csak a világbajnokságon fog versenyezni.

Forrás: nemzetisport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!