Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Atlétika: Krizsán nyolcadik, Nemes kilencedik a római Eb-n

Publikálva: 2024.06.08 Frissítve: 2024.06.08 Atlétika

Krizsán Xénia a nyolcadik, Nemes Rita a kilencedik helyen végzett hétpróbában a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon.

Mint arról beszámoltunkKrizsán Xénia és Nemes Rita pénteken egyaránt 3598 pontot gyűjtött, így mindketten a tizenegyedik helyről várhatták a szombati folytatást. 

A második napi első számot, a távolugrást Nemes kezdte jobban, rögtön elsőre 6,30 méteres egyéni csúcsot produkált, míg Krizsán 5,89 méterrel nyitott. A folytatásban előbbi egy centivel megtoldotta egyéni legjobbját, MTK-s klubtársa pedig 6,07-ig jutott. Utolsóra aztán Nemes Rita belépett, Krizsán Xénia viszont 6,31-et produkált, így mindketten 946 pontot értek el. Eredményük kifejezetten jónak számít, ezen a napon ugyanakkor szinte mindenkinek kiválóan sikerült a távolugrás a mezőnyben, így egyetlen helyet tudtak javítani és a tizedik pozícióból várták az esti folytatást, amikor előbb a gerelyhajítás várt rájuk, aztán 800 méterrel zárták versenyüket.

A mezőny két csoportban dobott, s az elsőben előbbi kettő volt érdekelt. A gerelyhajítás nem ígérkezett könnyűnek, különösen Krizsán számára, aki könyöksérüléssel küzd, ezért pénteken este az MTI-nek arról beszélt, hogy kissé félelmetes számára a hatodik próba, és minden bizonnyal csak egyet fog dobni.

Az MTK klasszisának azonban vélhetően „evés közben jött meg az étvágya", a 44,57 méteres nyitókísérlete után ugyanis folytatta a versenyt, sőt, a rövidre sikerült második dobása után – melyet követően belépett – harmadikra is odaállt, javított, és 763 pontot érő 44,98 méterrel fejezte be a számot.

Nemes Rita kissé görcsösnek tűnt, elsőre 41,84-et, majd 40,00 métert dobott, harmadikra viszont ő is javított és 42,56 méterrel zárt, ami 716 pontot ért. A 800 méter előtt Krizsán Xénia 5307 ponttal állt, Nemes Rita 5260 ponttal kezdte a 800-at.

A kétnapos összetett szám zárásaként, szombaton késő este következett a 800 méter, melynek a versenyben maradt 16 sportoló egyszerre vágott neki. A magyarok közül a világbajnoki negyedik Krizsán a nyolcadik, a vb-tizedik Nemes a tizedik helyen állt, és az előrelépésükhöz valamennyiüknek óriási futást kellett volna bemutatniuk, mivel jelentős hátrányban voltak az előttük állókhoz képest.

A rajt után nem sokkal Krizsán Xénia a negyedik helyre állt be, Nemes Rita pedig nem sokkal mögötte helyezkedett. A második körben a magyarok némileg visszaestek, majd óriási hajrá végén Nemes a hetedik (2:13.50), Krizsán pedig a kilencedik helyen (2:13.74) ért célba.

A végelszámolásnál Krizsán 6218 ponttal a nyolcadik pozícióban végzett, míg Nemes Rita egy pozíciót javítva a kilencedik lett 6174 ponttal.

A győzelmet a kétszeres olimpiai bajnok belga Nafissatou Thiam szerezte meg 6848 pontos bajnoki csúccsal.

(Forrás: MTI; fotó: Kovács Tamás)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!