Tenisz
Gálfi Dalma

Atlétika: Jankovics Dániel sikeres műtét után már a világbajnokságra gondol

Publikálva: 2022.10.20 Frissítve: 2022.10.20 Atlétika

Egyesületünk fedettpályás Európa-bajnoki döntős magasugrója, Jankovics Dániel kedden bokaműtéten esett át. Danit az elmúlt szezonban hátráltatta fájós bokája, ezért döntött úgy, kés alá fekszik, hogy teljesen egészségesen készülhessen a 2023-as budapesti világbajnokságra. Sportolónkat a sérülésről és a soron következő időszakról kérdeztük.

– Mi történt pontosan, miért volt szükség az operációra?

– Tavaly elég sok problémám volt az ugrólábam bokájával, versenyek és edzések közben is többször éreztem fájdalmat. Próbáltuk kezelni lézeres, illetve mágnesterápiával, ami nagy változást nem eredményezett, és idén is időszakosan szenvedtem ezzel. Tanácstalan voltam, próbáltunk megoldást keresni, és a szezon végén úgy döntöttünk, hogy műtétre lesz szükség. A bokámnál apró ízületi elváltozások történtek, amiket ezzel a beavatkozással kitisztítottak. Remélhetőleg az operációnak köszönhetően a bal bokám mozgásterjedelme helyreáll, ami centiméterekben is sokat jelenthet.

– Mennyire hátráltatta ez a nyári teljesítményedet?

– Természetesen befolyásolta, de nem csak ez volt a probléma. Próbálkoztunk rengeteg edzésmódszerrel, hogy erőt és gyorsaságot fejlesszünk, hogy a formaidőzítést megkönnyítsük, de a szervezetem nem reagált ezekre. Volt több olyan verseny is, amikor fájdalmat éreztem, nem tudtam elrugaszkodni, és nem tudtam megcsinálni megfelelően a mozgást. Többre vagyok képes, mint amit nyáron mutattam, fizikai állapot alapján mindenképpen.

– Hogy érzed magad jelenleg?

– Nagyon bízom abban, hogy sikerült orvosolni a problémát. Kiváló kezelőorvosok foglalkoznak velem, akik számos hasonló sportsérüléssel találkoztak már. Kedden operáltak kora délután, szerdán pedig már segédeszköz nélkül elhagyhattam a kórházat. Sétálnom és gyógytornáznom kell, és minél hamarabb visszatérni az edzésekhez, ami számomra nagyon szimpatikus megközelítés. A későbbiekben sokkal jobban fogom tudni használni a lábam, és ha minden helyreáll, lesz reális esély a világbajnoki kvalifikációra, hiszen ez az első számú célom.

– Hogyan vezet az út a 2023-as budapesti világbajnokságra?

– A ranglista alapján lehet odajutni, és mindenképp szeretnék bekerülni abba a harminckettőbe, akik indulhatnak. A közvetlen kvalifikációs szint 2.32 méter, én tavaly 2.24 métert ugrottam, a magyar csúcs pedig 2.28, tehát reálisabb, hogy a ranglétra alapján kerüljek ki. Kevés olyan atléta van, aki ezt meg fogja tudni ugrani jövőre, szóval érdemes lesz minél több ponterős versenyen indulni, és ezeken jó eredményt elérni, hogy lépegessek előre a ranglistán.

– Ritkán adatik meg a lehetőség, hogy valaki hazai pályán induljon világversenyen, tehát motivációban nincs hiány.

– Nagyon szeretem az atlétikát, és mindig igyekszem nézni az összes versenyszámot a világversenyeken, Óriási dolog, hogy itt lesz a világelit, és hogy a sportág legjobbjainak a közelében lehetünk. Hihetetlen élmény lenne ebben a szép városban, a családom és a hazai közönség előtt versenyezni.

– Hogyan épül fel addig a rehabilitációs időszak és azután a versenyszezon?

– November 2-án megyek vissza kontrollra és varratszedésre, utána többet fogok tudni. Alapvetően hat-nyolc hétig tart a teljes felépülés, bízom benne, hogy december közepén már fogok tudni technikai edzéseket végezni. Mivel a világbajnokság az elsődleges cél, ezért még nem döntöttük el, hogy mi lesz a fedettpályás szezonnal. Én szeretném, ha addigra már készen állnék, hiszen ha sikerül a fedettpályás Európa-bajnokságon jól szerepelni, az sok pontot érne a világranglistán. Ha minden jól megy, már februárban versenyezhetek.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!