Kézilabda
Mészáros-Mihálffy Adrienn

Atlétika: hétfőn ugorhat ki a világbajnokságra (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.03.07 Frissítve: 2022.03.07 Atlétika

Nagyszerű távolugrónk, dr. Nguyen Anasztázia éppen Belgrádban készül arra, hogy kvalifikálja magát a március 18-án kezdődő, a szerb fővárosban sorra kerülő fedettpályás atlétikai világbajnokságra.

Klubunk 29 esztendős atlétája 6.38 méteres idei legjobbjával egyelőre csak remélheti, hogy bekerül a világbajnokság tizenhatos mezőnyébe, de ha azt mielőbb 6.45-6.50-re tudná feljavítani, esélyei máris sokkal jobbak lehetnének. Naszti előtt a kapu március 7-én, tíz nappal az atlétikai csúcsesemény előtt Belgrádban tárulhat ki, amikor a szerb fővárosban, a világbajnokság főpróbájának is minősíthető nemzetközi versenyt rendeznek.

– Több van bennem, mint amennyit az eddigi fedettpályás versenyeken ki tudtam hozni magamból, igazán csak annak tudok örülni, hogy a korábbiaknál jóval több volt az érvényes kísérletem. Most, hogy kezd összeállni a jó, nagy ugrás minden feltétele, bosszankodnék, ha lemaradnék a belgrádi világbajnokságról. Egyre jobban kezdem érezni a deszkát, a nekifutás utolsó szakaszában korrigálni is tudok, ezért sem tudom elfogadni, hogy idén „beálltam” a 6.37-6.38-ra, amivel a nemzetközi mezőnyben nem lehet túl sokat kezdeni – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Naszti, akinek mostanáig a 2019-es esztendő jelentette a pályafutása csúcsát. Akkor lett a dohai világbajnokságon tizenkettedik, nyert 6.77 méteres egyéni csúccsal az országos bajnokságon aranyérmet, és kapott vastapsot 6.70-es ugrásáért Székesfehérváron, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj nemzetközi versenyen.

A jogi diplomával rendelkező sportolónő, aki egyelőre azért nem praktizál, mert minden energiáját és idejét az atlétikának szenteli, úgy érzi, hogy testben és lélekben továbbra is kész megfelelni az edzések és a versenyek kihívásának.

– Fizikailag és mentálisan is képes vagyok jól felspannolni magam, ezért nem is azzal a kérdéssel foglalkozom, hogy vajon meddig tudok még kitartani, hanem sokkal inkább az eredményeimmel, a javítás szándékával – folytatta Naszti, aki tavaly 6.68-as legjobb ugrásával futott neki a tokiói olimpiának, ahol 6.52-ig jutott, ez pedig nem volt elég a döntőbe jutáshoz. Mindössze nyolc centiméteren múlt a céljának elérése.

– A belgrádi világbajnokság előtt a nemzetközi szövetség meglehetősen magasra állította a mércét a távolugrók előtt. Jelenleg két úton lehet kijutni a világbajnokságra: vagy a kemény 6.80 méteres szint teljesítésével, vagy a világranglistán elfoglalt helyezés alapján. Utóbbi esetben versenyzőnként öt eredményt vesznek figyelembe, azokból tevődik össze a „bizonyítvány”. Az már most biztos, hogy az ukrajnai események következtében orosz és fehérorosz indulója nem lesz a világbajnokságnak, emellett egyre több lemondásról is tudomást szereztünk, így aztán még napokat kell várni arra, hogy végül is hol húzzák meg az indulás feltételét meghatározó vonalat – mondta befejezésül az olimpiai 16. helyezett atlétanő.

Forrás: SzPress Hírszolgálat

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!