Atlétika
Deutsch Domonkos

Atlétika: Biztató tél, reményteljes nyár (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.04.20 Frissítve: 2021.04.20 Atlétika

Minden bizonnyal az alig tízezer fős ausztriai település, Götzis többpróbázónk, Krizsán Xénia egyik kedvenc városa. 2019 májusában ott szárnyalta túl 49 ponttal a tokiói olimpiai szintet, és 6469 pontos egyéni csúccsal a harmadik helyen végzett, ezzel megszerezte az olimpiai indulás jogát. Nagyszerű sportolónk a magyarock.hu-nak adott interjút.

– Mindig többpróbázónak készült?

– Szüleim és a nővérem is atletizáltak. Édesapám a 4x100m-es váltó tagjaként korosztályos válogatott szintig jutott. Így természetes volt, hogy hetedik osztályos koromban leigazoltam Gödöllőre, de már előtte is mint óvodás számos utcai futóversenyen vettem részt. Minden kis atléta több irányban ismerkedik a sportággal. Én mint hárompróbázó szerettem meg az atlétikát. Amikor nyolcadik osztályosként megnyertem az ötpróba diákolimpiát, már biztos voltam benne, hogy az összetett versenyszám mellett maradok.

– Az azóta eltelt idő azt igazolja, Xéni jól választott, hiszen már U23-as Európa-bajnoki arany- és junior vb-ezüstéremmel büszkélkedhet, a riói olimpián is ott volt. A 2021. évi fedettpályás Európa-bajnokságon pedig ötpróbában egyéni csúccsal bronzérmet szerzett, ami mutatja, jó irányba halad az olimpiai felkészülése.

– Az idei fedettpályás eredmények biztatóak, a telet sikerült sérülésmentesen abszolválni, így semmi nem gátolt a felkészülésben. Meg kell őrizni ezt az állapotot, és remélem, akkor meglesz a gyümölcse a tokiói olimpián.

– Miként készülnek a hétpróbázók a versenyekre?

– A téli alapozás sok erősítéssel és kevés technikai edzéssel telik, de mihelyt eljön a szabadtéri idény, egy hét alatt a hétpróba szinte minden versenyszámát kétszer teljesítem. A 200m-re és a 800m-re külön vannak futóedzések. Ezúttal a fedettpályás idény befejeztével nem jött pihenés. Kemény öt hét következett. Három hét Székesfehérváron, majd Tatán. Május elején gyakorlóversenyek következhetnek, és idén is el szeretnék indulni a május 29–30-i götzisi többpróbaviadalon. Ezután már csak az olimpiára szeretnék koncentrálni.

– Melyik a kedvenc versenyszámod?

– Nincs igazi kedvenc, nincs rangsor. Nagyon szeretem a dobószámokat. Ezekre nem annyira fárasztó a felkészülés, mint például a távolugrásra. A befejező, 800 méteres szám áll a sor végén. Mégis, szerintem talán a legszebb pillanata a hétpróbának, amikor a 800 után összeölelkeztek mindannyian. Két napon át versengünk egymással, s a végén az eredménytől függetlenül összeölelkezünk, örülünk annak, hogy sérülésmentesen mindannyian végig tudtuk csinálni a két nap versenyszámait.

– Ha egyszer véget ér a sportolói karriered, merre visz az utad tovább?

– Ezen sokat rágódok. A Testnevelési Egyetemen edzői szakon végeztem. Nagyon szeretem a sportot. Konkrét elképzelésem még nincs a folytatásról. Két éve férjnél vagyok. A férjem mindenben támogat, bár el kell fogadjam, hogy az emberi szervezet is egy idő múlva megálljt parancsol az aktív sportolásnak. Úgy tervezem, 2023-ig a budapesti világbajnokságig mindenképp folytatnám. Akkor 30 éves leszek. Onnan már csak egy év a párizsi olimpia, ami még bele kell, hogy férjen sportolói pályafutásomba.

Forrás: magyarock.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!