Atlétika
Nagy Marcell

Atlétika: a világbajnokságot három érvénytelen ugrással záró Krizsán Xénia elemezte a versenyt (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.07.21 Frissítve: 2022.07.21 Atlétika

Atlétánknak ráadásul sérülés miatt be kellett fejeznie a eugene-i világeseményt.

Krizsán Xénia legutóbbi világbajnoki szereplésekor három érvénytelen ugrással kényszerült feladni a megméretést, ráadásul sportolónk combhajlítóizma is megsérülést, így nem kockáztathatta az Európa-bajnoki indulását, be kellett fejezni a világesemény küzdelmeit. Xéni a Nemzeti Sportnak nyilatkozott, visszaemlékezett, hogy mikor történt vele utoljára hasonló eset.

‒ Legutóbb serdülőkoromban volt ilyen, fedett pályán ötpróbában, de a legemlékezetesebb három ikszem ifikoromban, tizenhét évesen volt magasugrásban, az első felnőtt hétpróbaversenyemen a régi Puskás Ferenc Stadionban. Akkor nagy törést jelentett, de kihevertem, és azóta nem történt hasonló.

Kék-fehér atlétánk és edzője már kedden hazautazott a versenyről, és elmesélte, hogy már az előző nap fájdalmai voltak, de akkor még nem akadályozták őt a verseny folytatásában, ám a következő napon, a távolugrásnál a fájó lába akadályozta őt az ugrásoknál.

‒ Már a bemelegítő ugrásnál éreztem, hogy nem lesz jó, a fájdalom fokozódott, az edzőm is mondta, az első legyen érvényes ugrás, akkor megnyugszunk, és nem kell annyira erőltetni, ha fáj.

A gerelyhajításnál már érezte, hogy akadályozni fogja a versenyzésben a combfájdalom.

‒ Ott döntöttem el, hogy nem folytatom, mert »büntető jelleggel« ugyan be lehetett volna fejezni, hogy csak azért is meglegyen, de semmi jó nem sült volna ki belőle, és nem akartam kockáztatni az augusztusi Európa-bajnoki szereplést.

Sportolónk versenyzése nem indult zökkenőmentesen, ugyanis a kiutazás után a csomagjai nem érkeztek meg, így egyetlen versenyszettel rendelkezett, két szögescipője is a bőröndben volt, de ezen túl tudott lendülni, ezt bizonyítja az is, hogy a legjobb eredményét súlylökésben érte el, kölcsöncipőben. Xéni lezárta magában a világbajnokságot, olyannyira, hogy a távolugráshoz használt szöges cipőjét is a Hayward Fielden hagyta.

‒ Legyen ez ajándék Eugene-nak, mert bár nem a szögesen múlt, úgy éreztem, ott kell hagynom. A tokiói helyzet, a teljes kétségbeesés nagyon lehúzott, ez viszont inkább megerősített, hiszen akkor erős a sportoló, ha ilyen helyzetekből fel tud állni. Bár nem tudtam befejezni, sokat adott ez a világbajnokság, én is tudom, mire kell odafigyelni az edzéseken. Egyáltalán nem volt haszontalan.

Xéni a teljes értékű edzések elkezdése érdekében folyamatosan kezeléseket kap, már Eugene-ban átesett három ultrahangos rehabilitáción, és itthon folytatódik számára a regeneráció. Ezután atlétánk és edzője is a müncheni Európa-bajnokságra koncentrál már száz százalékban, így a jövő héten már bonyhádi edzőtáborozás szerepel a programban, hogy a legjobb formáját tudja hozni Xéni a kontinensviadalon.

Forrás: Nemzeti Sport 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!