Atlétika
Nemes Rita

Atlétánk csaknem kétszáz embert mentett ki az áradó folyóból

Publikálva: 2023.02.23 Frissítve: 2023.02.20 MTK Budapest

Ő győzött az első magyarországi atlétikai versenyen, nem mellékesen pedig ő volt az MTK második elnöke. Következzen az elegáns sportman, Porzsolt Gyula élete, aki csupán 52 évet kapott a sorstól.

1848 májusában, a forradalom alatt látta meg a napvilágot Pusztabattyánon. Ő volt az első gyermek a családban, később aztán még hat testvére született. Pesten járt református iskolába, hamar megtanult a német mellett franciául is, s egy ideig azzal is kacérkodott, hogy színész lesz. 18 éves volt, mikor az édesapja váratlanul meghalt, így ő lépett elő családfenntartónak. Ügyvéd lett belőle, s mellette az alakuló magyar sport egyik megszállottja. Remekül atletizált, s elmondhatta magáról, hogy ő nyerte az első magyarországi atlétikai verseny legelső számát. 1875-ben, Pesten volt a jeles esemény, Porzsolt Gyula pedig a 100 yardos futásban diadalmaskodott. Nem mellesleg távolugrásban is ő nyert. Tornából is kiváló volt, még ebben az évben az egyik újság meg is jegyezte róla: „az ugróasztalon nemcsak nagy könnyedséggel szökdösött át, hanem az asztal tetején is a tenyerén járt, talpait fordítva az égnek.”

Hamar feltűnt mindenkinek, hiszen magas volt, elegáns, a legújabb divat szerint hordta a bajuszát. A lapok „sugárnövésű, barna ifjú”-ként írtak róla. Rajongott az evezésért is és a rendszeres árvizek miatt az evezős mentőtársulathoz is csatlakozott, 1876-ban Pesten ő volt a belvárosi rész parancsnoka. Ekkoriban már kiváló állást tudhatott magáénak, hiszen miniszteri fogalmazóként dolgozott. Hogy mennyire más volt a világ akkoriban, jól jellemzi Porzsolt egyik beszámolója a Pest és Parád közötti gyaloglóversenyről (mert nem mellékesen a Hercules című lap újságírója is volt), amelyen hárman vettek részt. „Aszód felé Bedik néhány száz lépéssel előre vágott, s a koromsetét éjben a kóválygó ebekre többször kisüté revolverét. Ezzel gyűlt meg a baja. Két, puskákkal fegyverzett egyén rohamosan megtámadta, ő háromszor reájuk fogá revolverét.” Bedik megúszta az esetet és később tovább gyalogolt…

Porzsolt Gyula 1879-ben, mint kiváló evezős csatlakozott a szegedi árvíz mentőcsapatához. Egyik délelőtt negyedmagával 32 gyermeket és 41 asszonyt mentett ki a hömpölygő Tiszából, összesen pedig majd kétszáz élet megmentése fűződik a nevéhez, amiért Ferenc József osztrák császár és magyar király ki is tüntette.

Higgadt ember volt, ám a kor szellemének megfelelően többször is kardpárbajt vívott. Az elsőt 1881-ben egy bizonyos Apáthy ellen Szegeden, ahol egyikük sem kapott végzetes sebet. Egy évre rá ismét lépett egyet a ranglétrán és miniszeri fogalmazónak nevezték ki. A munka mellett természetesen állandóan az új sportágaknak hódolt. Az atlétika mellett korcsolyázott, vívott és úszott is. 1887-ben például egy vasárnap hét társával Pestről leúsztak a Dunán egészen Budafokig. 1892-ben lett az MTK elnöke, mellette viszont más szervezeteknél is vezető tisztséget vállalt. Az MTK élén egészen 1898-ig állt és mindent megtett azért, hogy a klub meghatározó legyen itthon.   

1901-ben aztán sokak számára váratlanul, csupán 52 éves korában elhunyt Porzsolt Gyula. Csak a családja és a barátai tudták, hogy másfél éve már komoly gyomorbajjal küszködik, de remélték, hogy felépül belőle. A Fiumei úti sírkertben tartott temetésén ott volt az MTK vezérkara mellett a Magyar Úszók Egyesülete is, amelynek szintén elnöke volt, de még a Népszínház színészei is eljöttek, hiszen a testvére, Porzsolt Kálmán volt a teátrum vezetője. Ott volt a családja is, a testvérei és természetesen a megtört édesanya, aki 76 esztendős volt ekkor. Az asszony két hónappal később ment a fia után a halálba.

Porzsolt Gyula igazi sportman volt, aki nemcsak az MTK-ért tett sokat, hanem az egész magyar sportért. Nem véletlen, hogy az egyik újság a következőkkel búcsúzott tőle: „A megboldogult szelíd, jóakaró férfi volt, aki nemes, férfias tulajdonságokat egyesített a testedzés keménységeivel és hosszú időn át nagy szolgálatot tett, kivált a vívás, az úszás, az evezés és az athlétika érdekeiben.”

Nyugodj békében, Porzsolt Gyula!

Atlétánk csaknem kétszáz embert mentett ki az áradó folyóból

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!