Atlétika
Jankovics Dániel

Akinek a harang szól

Publikálva: 2015.08.03 Frissítve: 2015.08.03

Az 1936-os berlini olimpia magyar zsidó sportolóiról nyílt kiállítás szombaton a német fővárosban, Magyarország nagykövetségén. A jelenleg Berlinben zajló 14. Európai Maccabi Játékok – mely a kontinens legnagyobb zsidó sportversenye – remek apropóul szolgált az „Akinek a harang szól” címmel rendezett kiállításhoz. A tárlat azokról a magyar zsidó sportolókról szól, akik a horogkereszt árnyékában versenyeztek a náci Németországban.

Az augusztus végéig látogatható kiállítás megnyitóján Motti Tichauer, az Európai Maccabi Konföderáció (EMC) elnöke beszélt.

– A sportolók legtöbbje odaveszett a shoában, de emlékük örökké él. Hátborzongatóan csodálatos érzés, hogy 79 év után ugyanazon a helyszínen ugyanúgy magyar zsidók győztek az EMG vívóversenyén, mint ahogy az 1936-os olimpián.

Motti Tichauer elmondta, hogy a következő, 2019-es EMG megrendezésére a zsidó amatőr sport magyar szervezete, a Maccabi VAC Hungary is pályázik. 

– Az EMC és én magam is biztos vagyok benne, hogy amennyiben a Maccabi VAC nyeri a rendezés jogát, a magyar hatóságok minden lehetséges eszközzel támogatják majd a sportesemény megrendezését.

Deutsch Tamás, a Magyar Testgyakorlók Köre elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, az Európai Parlament képviselője is részt vett a megnyitón. Beszédében egyebek mellett rámutatott, hogy a kiállítást azon a napon nyitják meg, amelyen 79 éve elkezdődött a berlini olimpia.

– A nem véletlen egybeesés révén, még erősebb a szimbólum, még erősebb a közös emlékezés. 1936-ban a magyar sport csodálatos sikereket ért el, hiszen először volt kétszámjegyű a megszerzett aranyérmek száma – egész pontosan 10 –, és a 10 aranyéremmel zárult olimpiák közül a berlini a legsikeresebb, mert sokkal kevesebb sportágban indult verseny, mint a későbbi olimpiákon, vagyis sokkal kevesebb lehetőség volt aranyat szerezni. A magyar zsidó sportolók a magyar nemzet büszkeségére értek el hatalmas sikereket, magától értetődő természetességgel élték meg, hogy zsidó származású emberek, és nem volt talán életükben nagyobb boldogság annál, mint hogy magyar győzelmet tudtak aratni. Emlékezni kell a múlt sikereire, hogy minél boldogabb legyen a jelen, és minél gazdagabb a jövő. Az a közös jövő, amelyről reméljük, hogy négy esztendő múlva Budapesten köszönthetjük majd Európa és a világ zsidó sportolóit a 15. EMG-n. – zárta mondandóját az MTK elnöke.

Az európai zsidó olimpiának is nevezett EMG-n Berlinben augusztus 4-ig 38 országból több mint 2300 zsidó sportoló méri össze tudását a bridzs kártyajátéktól kezdve a sakkon és a futsalon keresztül a vízilabdáig 19 sportágban. A magyar csapat a legnépesebbek között van, 57 fős. 

Az EMG-t először rendezik Németországban,a játékok helyszíne a berlini olimpiai park, amelyet a náci diktatúra idején építettekaz 1936-os ötkarikás játékokra.

A helyszínválasztás a megbékélés üzenetét közvetíti, és elismerés Németország teljesítménye iránt, hiszen az országnak sikerült megváltoznia, és így „a holokauszt után csupán 70 évvel ismét virágzik a zsidó élet" – hangsúlyozta a napokban a 14. EMG nemzetközi sajtótájékoztatóján Alon Meyer, a házigazda Makkabi Deutschland elnöke.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!