Kézilabda
Andróczki Flóra

A szív diadala

Publikálva: 2016.05.01 Frissítve: 2016.05.01 Kosárlabda női

Mindent eldöntő, harmadik mérkőzés várt a női kosárlabda NB I/B rájátszásának elődöntőjében az MTK Budapestre. A szerdai pasaréti vereség után, a Városmajorban fogadta a Vasas Akadémiát Sztevan Csupics együttese.

A 2015/2016-os szezon egyetlen vereségét szenvedte el a kék-fehér alakulat a héten, és nem pusztán a makulátlan mérlegen esett folt, de a vereség, járulékosan súlyos hiányzókat is magával vonzott. Baksa Bettina két sportszerűtlen faultja a szerdai találkozón automatikus eltiltást jelentett a párharc harmadik meccsére, de Jankó Flóra is harcképtelenné vált, – szintén ezen meccsen elszenvedett – agyrázkódásos sérülésének következtében. Két kezdőjátékosát elveszítve, Sztevan Csupics együttese előtt nagyon nehéz feladat állt.

Megtelt a csarnok, jól láthatóan a hétközi kilengés nem szegte kedvét az MTK-s szurkolótábornak. Ugyanakkor a Szabó Bettina, Kuller Viol, Turóczi Niki, Nagy-Bujdosó Nóra, Ambrus Szandra kezdő ötös nem festett éppen szokványosan, és ez a találkozó kezdetén feltűnő volt.

Az ex-MTK játékos, Zsilinszki Lilla kosarával indult a találkozó, mely az első három percben a Vasas akarata szerint alakult. Egymás után három eladott labdával könnyedén tudott élni a vendégcsapat, 10-2-re is elhúztak. Jelentős változásokat lehetett felfedezni a legutóbbi, elvesztett mérkőzéshez képest, mind támadásban, mind védekezésben. Nagy-Bujdosó Nóri a palánk alatt rendre megkapta társaitól a labdákat, és ha nem is tudta ponttal befejezni a támadásokat, serényen harcolta ki a faultokat. Védekezésben is újított Sztevan Csupics gárdája, 3-2-es zónába rendeződve, azonban mégis bizonyos játékosokon emberfogást alkalmazva sikerült meglepni a Vasast, akik pontjaik nagy részét inkább rendezetlen védelem ellen tudták szerezni.

Az első negyed derekán párperces játékmegszakításra került sor, a vendégek szakvezetője a zsűriasztalnál toporgott dühében, mivel néhány játékosával kapcsolatban, adminisztrációs gondok merültek fel.

A közjátékot követően egyértelműen átvette a dominanciát a pályán az MTK Budapest. Turóczi Niki pontjaival közeledtek a lányok, majd Szabó Bettina duplája után – 9-12-nél – Krivacsevics Dragoljub időkérésre szánta el magát. Az első tíz perc rengeteg szabálytalanságot hozott, büntetőit értékesítve, és meglepően nagy arányban bedobott leindításos kosaraival kétpontos előnybe került az MTK Budapest.

A csapatok fej-fej mellett termelték a pontokat, pedig koránt sem voltak egyenlő feltételei a két szerb szakvezetőnek. Mikor a vendégek mestere, a második negyed elején már kilenc cserét végrehajtott, kollégája, Sztevan Csupics a második változtatását tudta eszközölni. Így sikerült tartania előnyét a minimális rotációval pályán lévő fehérmezes ötösnek. Turóczi Niki kiemelten fontos, hasznos játéka mellé a padról beszálló Suppán Anna is attraktív kosárlabdával szállt be, az ő 2+1-es pontszerzésével 25-21-re sikerült némileg meglépni.

Mégis meccsben maradt a Vasas Akadémia, érezhetően a második negyed végéhez közeledve fáradni kezdett a kék-fehér csapat. Ezen kritikus pillanatokban, legutóbb az ellenfél tudott rendre eredményes lenni, kihasználva az MTK kilengéseit. Ezúttal sikerült mindig valakinek a csapat élére állni, hazai közegben, szemmel láthatóan magabiztosabb játékot produkáltak a lányok. Félidőben 30-27 állt az eredményjelzőn.

Nagyszünet után, kis pihenőt követően legjobb szériáját tudta futni a Csupics-csapat. Nagy-Bujdosó Nóri hármasával ugrasztotta talpra a hazai tábort, majd pazar labdajáratás után a sarokból is bedobott egy távolit, a tízpontos különbséget pedig Turóczi Niki triplája állította be 41-31-nél. Ereje teljében játszva, a kapott pontokra dobottakkal tudott válaszolni, a mérkőzés 94,5 százalékában egyszerre pályán lévő Szabó Bettina, Ambrus Szandra, Turóczi Niki, Nagy-Bujdosó Nóra, Suppán Anna ötös.

A harmadik negyed elején tapasztalt kiváló iram törvényszerűen lankadt a játékrész végéhez közeledve, Sztevan Csupics időt is kért két perccel a negyed vége előtt, 50-37-es állásnál. Ugyanakkor az időkérés szünete nem jelentett elegendő pihenést, a hátralévő időszakot 6-1-re nyerte a Vasas, így tíz ponton belülre keveredtek, tíz perccel a vége előtt.

Minimális időt töltve a padon, Turóczi Niki munkája, rutinjából fakadóan is szerzett lepattanói és pontjai repítették a negyedik negyed elején a lányokat. Mégis védekezésben, labdafelhozatalban csúnya hibákat vétettek a lányok, melyekből könnyű kosarakat szerezhetett a sötétmezes vendégcsapat. Hét pontra csökkenve a differencia, újra összehívta övéit Sztevan Csupics, és ettől a ponttól nem volt pardon.

Mind az öt játékos, kivétel nélkül óriásit küzdött, olyan lélekjelenlétről téve tanúbizonyságot, amelyet nagyítóval sem találtunk szerdán, a Vasas otthonában. Számolatlan szituációban láthattunk a városmajori kosárlabdacsarnok parkettáján, szabad labdákért küzdő játékosokat, ami hűen tükrözte, milyen mikor két fővárosi rivális találkozik a rájátszásban.

Suppán Anna faulttal együtt bedobott ziccerét, Nagy-Bujdosó Nóri festékben kihasznált mismatch-e tetézte. E két játékos a hajrában extrát nyújtott, ponterős játékuknak hála, a Vasas minden kosara mondhatni semmissé vált, hiszen támadó oldalon sikerült válaszolni egy-egy bekapott pontra. 71-63-nál közeledett az utolsó perc, mikor is „Suppi" sarok hármasával megpecsételte a pasaréti álmokat.

Végeredmény: MTK Budapest-Vasas Akadémia 75-63 (20-18, 10-9, 21-16, 24-20)

A mérkőzéssel végig együtt lüktető, extázisban meccselő Sztevan Csupics büszkén értékelte a szombat esti döntőbe jutást:

– Külön készültünk erre a meccsre, hiszen tudtuk, hogy fontos hiányzóink lesznek, de nem akartunk lehetőséget adni a Vasasnak az újabb győzelemre. Gyakorlatilag végig, elég sajátos, vegyes védekezést használtunk, amivel sikerült meglepni az ellenfelet. Nem volt könnyű 6-7 embert rotálni, elhiszem ha teljesen elfáradtak a meccs végére a lányok. Mégis örülök, hogy szoros meccs lett belőle, így a szurkolók is jobban élvezték, akiket külön ki kell emelnem, nagyon ritkán láttam ennyi embert itt a Városmajorban. A döntőben is így kell játszanunk, el akarjuk érni, hogy az MTK Budapest visszakerüljön oda, ahova való, az első osztályba.

Szabó Bettina 39 pályán töltött perc alatt – a negyvenből – 14 ponttal tudta segíteni csapatát, de a szombati játéknapon legtöbbet játszó ötösből Nagy-Bujdosó Nórát is mindenképp ki kell emelni, 20 pont, 14 lepattanós dupla-duplája mellé, hibátlan büntetőszázalékot is produkált. Turóczi Niki a festék egyedüli ura volt, 17 pontja mellé elképesztő 19 pattanót is gyűjtött, míg a sort Suppán Annával kell zárnunk, aki 21 ponttal a mezőny legeredményesebbje lett. A lányok részletes statisztikai adatai ITT érhetőek el.

Hihetetlen nehéz helyzetben lévő csapat mutatott bajnokhoz méltó kitartást, az idei szezonban látott meccsek közül eddig erre lehetnek a városmajori hívek és sportolók egyaránt a legbüszkébbek. Túlzás nélkül állíthatjuk, a komplett csapat óriási szívvel játszott, és szinte végig koncentrált, diszponált kosárlabdával, megérdemelten  sikerült döntőbe jutni. Ezúttal sem dobtak elsőosztályúan a lányok – 21/62 a hárompontos vonalon belülről – elnyűhetetlen munkával tudták kompenzálni esetleges pontatlanságaikat, így méltán nevezhetjük a szív diadalának ezt a sikert.

A másik elődöntőben a Nyíregyházi Kosársuli hazai környezetben lezárta a TFSE elleni párharcot, 2-0 a vége, így a döntő másik résztvevője a nyírségi csapat lesz, akikkel az alapszakaszban két ízben is találkozott, otthon és idegenben is győzött az MTK Budapest.

Szép volt lányok, irány az NBI! 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!