Atlétika
Szentgyörgyi Zita

A párbajtőröző Somody Soma az utánpótlás-vb hangulatába is belekóstolna (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.01.20 Frissítve: 2021.01.20 Vívás – tőr/párbajtőr

Az MTK Budapest 16 éves párbajtőrvívója, Somody Soma bízik az utánpótlás-világversenyek rendezésében, és reméli, legalább negyeddöntőig juthat az Európa-bajnokságon.

Jól szerepel az ősszel rajtolt évadban az MTK Budapest 16 éves párbajtőrvívója, Somody Soma: a korosztálya eddigi öt válogatóversenyéből kettőt megnyert, egyszer pedig ezüstérmes lett, így magabiztosan vezeti a hazai kadétranglistát. Érdekesség, hogy eközben a juniorok mezőnyében nem teljesít meggyőzően: öt Magyar-kupa-fordulón csupán kétszer menetelt a nyolcaddöntőig.

– Általában az U20-asok között is szoros asszókat vívok. Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely, Nagy Marcell és Osman-Touson Maruán kiemelkedik, de ha őket elkerülöm, bárki mellett labdába rúghatok. Pozitív, hogy általában ellenük is kiélezett asszókat szoktam vívni, és ebből sokat meríthetek. A tizenkettedik helyen állok a ranglistán, azaz még épp utazhatnék a junior-világkupaversenyekre, amelyekről azonban egyelőre nincs információnk. A Magyar-kupa-sorozatot a kilátástalanság miatt meghosszabbították, így még egy viadalon pástra kell lépnünk. Nagyon hiányoznak már a nemzetközi versenyek, azokon általában új impulzusok érnek minket, ráadásul azt is felmérhetjük, milyen erős ellenfelekkel kell szembenéznünk a világ- és az Európa-bajnokságon. Esetemben ez most különösen fontos lenne, hiszen a tavalyi riválisaim közül a legtöbben már a juniorok eseményén bizonyítanak − magyarázza Somody Soma.

A tavalyi, poreci Európa-bajnokság nem úgy jött össze neki egyéniben, ahogyan azt szerette volna, egészen elképesztő vereséget szenvedett ugyanis a 64 között: a bolgár Rahim Rasajda 8:1-re elhúzott, onnan állt fel a magyar, és fordított 13:9-re. A végét ugyanakkor elkapkodta, a bolgár átvette az irányítást, és a csatát is behúzta 14:13-ra.

– Érdekes asszó volt, de nem rágódtam rajta sokáig; a csapatversenyre koncentráltam, amelyen aztán bronzérmet nyertünk a srácokkal, és ez kárpótolt. Nagyon úgy fest, hogy az idén biztos a helyem a válogatottban, és szeretnék egyéniben legalább a nyolc közé jutni. Nehéz megítélni, milyen erőt képviselhetünk csapatban, szerintem valamelyest gyengébbek leszünk, mint tavaly. Ha minden igaz, a nemzetközi szövetség törekszik a világversenyek megrendezésére; az Eb-nek Szerbia, míg a vébének Egyiptom adhatna otthont. Soha nem szerepeltem még világbajnokságon, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, milyen lehet azon is képviselni a magyar színeket.

Forrás: utanpotlassport.hu

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!