Röplabda
Kilyénfalvi Zsófia

A NOB-elnök optimista a sportolók beoltottságát illetően

Publikálva: 2021.04.23 Frissítve: 2021.04.22 MTK Budapest

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke bízik abban, hogy a tokiói résztvevők „nagyon nagy száma” koronavírus elleni oltást kap, még mielőtt az ötkarikás játékok július 23-án megkezdődnek.

 Az olimpiai ügyekkel foglalkozó insidethegames.biz portál Thomas Bach beszédét ismertetve kiemelte, hogy a vakcinációt illetően a NOB segíti a nemzeti olimpiai bizottságokat, és azok is egymást, miközben a NOB változatlanul azt vallja, hogy az oltás ne legyen kötelező a sportolók számára a japán fővárosban való versenyzéshez. Bach úgy fogalmazott, hogy az olimpia biztonságos megrendezése érdekében a NOB ösztönzi a nemzeti ötkarikás testületeket, és e téren „nagy előrelépés tapasztalható”.

– A nemzeti olimpiai bizottságok nagy számban jelentették már be, hogy sportolóikat beoltják, beleértve az Egyesült Államokat és számos más országot. Egyes csapatoknál ez már meg is történt, és vannak, amelyek már megállapodtak a kormányukkal az oltásról – idézte a portál Bachot, aki a vakcinációban élen járók között említette Litvániát, Magyarországot, Szerbiát és Izraelt. Hozzátette, hogy a NOB kapcsolatban áll azokkal a nemzeti olimpiai bizottságokkal, amelyek országaiban nincs oltás, és jelezte: „próbálunk segíteni”.

Közben a Kyodo News japán hírügynökség arról számolt be, hogy akár naponta lehetnek Covid-tesztek az olimpia alatt. A szervezőktől származó információk szerint a lehetséges vírusfertőzés kimutatásának céljával adott esetben már nem orrból és torokból, hanem nyálból vennének mintát, és a vizsgálatokat az olimpiai faluban ejtenék meg. A jelenlegi irányelvek úgy szólnak, hogy négynaponta tesztelik a sportolókat a tavalyról ez év nyarára halasztott tokiói olimpián.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!