Atlétika
Nagy Marcell

A londoni olimpia inspirálta

Publikálva: 2020.07.04 Frissítve: 2020.07.04 Brüll Alfréd Akadémia

A Brüll Alfréd Akadémia kajakozóját, Gábor Nettát faggatuk az idei célkitűzéseiről, pályafutása kezdeteiről, valamint az ötkarikás játékokról.

– Hogy indult a kajak-kenu pályafutásod?

– Labdajátékokkal kezdtem: először kosaraztam, fociztam, majd röplabdáztam, de amikor 2012-ben, a londoni olimpián láttam Kozák Danutát 500 méteren, a zöld hajójában nyerni, akkor elhatároztam, kajakozni fogok. Még azon a nyáron elmentem a vízitelepre Tiszaújvárosban, és a TVSE együttesében el is kezdtem.

– Danuta a példaképed?

– Hihetetlenül tisztelem, de a szüleim a példaképeim.

– Mi tetszett meg a sportágban?

– Vonzó volt, hogy ez egyéni sport, és erre volt szükségem, hogy ki tudjak teljesedni, mert néha a csapatjátékokban is magamnak akartam a sikert.

– Ezek szerint egyesben szívesebben evezel?

– Igen, de kajakozásnál azért más, mint a klasszikus csapatsportoknál. Itt négyesben, vagy párosban is megvannak az egyéni célok, azzal együtt, hogy egymásért is küzdünk.

– 2018-ban igazoltál az MTK Budapestbe. Mi indokolta a váltást?

– Tiszaújvárosban inkább az utánpótlás-nevelés a cél, ezért nagyobb klubra volt szükségem, ami jobban tud támogatni, és több lehetőséget tud nyújtani a céljaim eléréséhez.

– Budapestre is költöztél?

– Az első évben igen, viszont tavaly nyáron visszajöttem Tiszaújvárosba. Olyan edzői stáb alakult ki, ami maximálisan elősegíti a fejlődésemet. Az MTK Budapest ebben teljes mértékben támogatott, tehát most itt készülök, de kék-fehér színekben versenyzek.

– Miben fejlődtél a legtöbbet a klubváltás óta?

– Mentálisan sokkal előbbre tartok, jobban bírom a versenyeket, a rengeteg munkát, a monotonitást. Ez olyan hiányosság volt, amit orvosolni kellett.

– Mik az erősségeid?

– Technikailag rengeteget fejlődtem az utóbbi időben. Sokkal összetettebb feladatokat végzünk, nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni fejlődésre, és arra, hogy minden téren folyamatosan lépjek előre.

– Jól tudom, hogy a rövid távok jobban fekszenek neked?

– Igen, a sprintszámok felé hajlok, de sokat dolgozunk azon, hogy 500 méteren is a legjobbak közé kerüljek, hiszen ez is olimpiai szám, így pillanatnyilag ezen van a hangsúly.

– Mik voltak a legnagyobb sikereid?

– 2017-ben, Szerbiában bronzérmet szereztünk az ifjúsági Európa-bajnokságon, egy évvel később pedig K1 200 méteren ezüstérmes lettem az Eb-n.

– U23-a versenyzőként a felnőttviadalokon is bontogatod a szárnyaidat. Mekkora a különbség a két szint között?

– Ég és föld. Elsőre zsibbasztó lehet a tudat, hogy olimpiai bajnokok és a sport igazi klasszisai eveznek melletted, de fel kell vennem a kesztyűt velük, ha én is oda akarok kerülni.

– Hogy készültél a koronavírus-járvány okozta kijárási korlátozások alatt?

– Az edzőm, Bethlenfalvi István azonnal a tettek mezejére lépett, és elintézte, hogy tudjuk folytatni a felkészülést. Mellette az erőnléti trénerem, Farkas József, valamint a gyógytornászom, Szarvas Violetta is sokat segített abban, hogy jó formában tudjak maradni.

– Mik lesznek a fő versenyek idén?

– Az biztos, hogy az augusztus végi magyar bajnokságra készülünk, és ott szeretnék minél jobb eredményt elérni. Úgy érzem, ez az eddigi legjobb évem lehet.

– Nem titkolt cél a 2024-es olimpia. Hol jársz az ötkarikás játékok felé vezető úton?

– Nagyon jól haladok. Remek stáb van mögöttem, és csak rajtam múlik, mit tudok kihozni magamból. Sok idő van még addig, és remélem, sikerülni fog.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!