Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

A legnagyobb olimpiai sorozat, amit magyar csapat csinált (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.04.15 Frissítve: 2020.04.14 Vívás – kard

Gerevich Aladár és Horváth Zoltán is hozzájárult a 75. magyar aranyéremhez.

A római olimpia hatodik magyar aranyát a kardválogatott szerezte, amelyik előbb az olaszokat, majd a döntőben a lengyeleket győzte le. Ez volt a 75. magyar aranyérem az olimpiák történetében. Az 1960-as olimpián Magyarország a nemzetek rangsorában a hetedik helyen végzett.

A magyar férfi kardválogatott – sorrendben – hetedik győzelméért indult el a római olimpiára, de az előjelek nem voltak a legkedvezőbbek. Az 1955-ös római világbajnokságon ugyan visszaverték az olaszok rohamát, és 5-7-ről fordítva (Kovács Pál az utolsó asszót 1-3-ról hozta) megőrizte a csapat 30 éves veretlenségét, a Keresztes-Magay-Hámori trió viszont emigrált.

Az 1959-es budapesti világbajnokságon a lengyelek megszakították a magyarok sorozatát, amikor az utolsó asszóban Pawlowski és Kárpáti vívott. A magyar pontosan tudta, hogy nullára kell vernie a lengyelt, és mivel rögtön kapott egy tust, a hazai közönséget nem tudták aranyéremmel megörvendeztetni. Mindehhez jött még, hogy Gerevich könyöke megsérült az olimpia alatt.

Az olimpiák történetében először rendezték meg előbb az egyéni versenyt, és utána a csapatot, ez mindeddig fordítva volt. Emellett most először nem körmérkőzéses, hanem egyenes kieséses rendszerű versenyt írtak ki. Kizsigerelt Kárpáti érkezett a csapatversenyre, aki előző este 14 percen át állt szemben Pawlowskival, hogy aztán pontos vágással megszerezze az aranyat.

A belgák és a románok nem okoztak nehézséget a magyar csapatnak (kétszer 9-3), utána viszont jöttek az olaszok, akik a hazai közönség előtt belelkesültek, az 55-ös vereség mellett még körülbelül tízért szerettek volna Rómában visszavágni. Kárpáti vereséggel kezdett, az egyéniben ezüstérmes Horváth is alulmaradt. Aztán 0-2-ről sikerült 5-2-re fordítani. Kisebb drámát láthattunk ekkor is: Kárpáti elcsúszott, és kificamodott az egyik ujja. Még a pást mellett helyrerakta, és csak azután kért ápolást, hogy megnyerte a csörtét. A 24 éves Mendelényi Tamás volt ezen a meccsen a legjobb magyar, mind a négy meccsét hozta, és a 9-6-os végeredmény kialakításához döntően hozzájárult.

Jöhetett Lengyelország, és a revans.

A lengyelek 3-0-s rohammal vetették a csatába magukat, Kárpáti az egyéniben 5-0-ra lemosta Zablockit, másnap azonban a lengyel javított. A feltámadás nem maradt el, mert később 5-3-mal már a magyaroknál volt az előny, és Kovács még a találatarányra is figyelt, amikor 5-0-ra intézte el Ochyrát. A lendület azonban nem tartott sokáig, 6-6 lett az állás. Horváth és Mendelényi két újabb meccset hozott, de Kovács a győzelem kapujában megtorpant, és 8-7-re módosult az állás. Ezután jött Kárpáti Pawlowskival, ahogy az egyéniben egy nappal korábban. Most nem volt akkora feszültség, nem jutottak el 4-4-ig, mert a magyar 4-3 után bevitte azt a tust, amivel még nagyobb legendát alkotott. Összejött a hetedik győzelem.

Magyarországnak ez a páratlan kardsorozat a védjegye volt a világban, és ha nincs a háború, még eredményesebbek lehettek volna a szereplők.

Forrás: index.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!