Atlétika
Szabó Beatrix

Karate: „A hónap utánpótlásedzője”: Fischer Mihály is a szeptemberi jelöltek között

Publikálva: 2022.10.12 Frissítve: 2022.10.12 Karate

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj szeptemberi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Czina László kajak-, Fischer Mihály karate- és Szokolai László úszóedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

Íme, szeptember hónap jelöltjei!

FISCHER MIHÁLY, az MTK Budapest karateszakosztályának vezetőedzője, a felnőtt karateválogatott szövetségi edzője már 17 éves korában iskolai karateedzéseket tartott, hogy megismertesse és megszerettesse a küzdősportágat a gyerekekkel. Előbb ECOVERT néven működtetett műhelyt, majd megalapította a Dynamic KSÉ-t, amely 2014 szeptemberében olvadt be az MTK friss szakosztályába. A figyelemreméltó sikerekre azonban nem kellett eddig várni, az első korosztályos Eb-érmet 2012-ben szerezte az általa edzett Derzsi Tamás. Egészen elképesztő mutató, hogy innentől kezdve máig nem volt olyan utánpótlás Eb vagy vb, amelyről ne tért volna haza valamelyik tanítványa éremmel.

A mester nevéhez jelenleg 27 korosztályos Eb- és vb-érem fűződik. Csak a közelmúlt legkiemelkedőbb eredményeit tekintve: Magyarország első ifjúsági olimpikon karatékája, Baranyi Zsófia kétszeres U21-es Európa-bajnok, Ilankovic Aleksandra junior Európa-bajnok és U21-es Eb-ezüstérmes, Jakubovics Dalma junior Európa-bajnok. Bár nem az MTK-ban, de három éve Fischer Mihály készíti fel az idén az első magyar felnőtt Eb-aranyat szerző György Dánielt is. Legismertebb és legeredményesebb tanítványa, a korábbi U21-es világ- és Európa-bajnok Hárspataki Gábor, aki a tokiói olimpián szerzett bronzérmével írta be magát az ötkarikás játékok történelmébe.

Ami a szeptemberi eredményeket illeti: a 25. Budapest Openen Fischer Mihály tanítványai hat érmet szereztek az utánpótlás-kategóriákban, a kadétok között Tóth Máté, az U21-es mezőnyben pedig Ilankovic Aleksandra ünnepelhetett aranyat. A további korosztályos versenyzők közül Jakubovics Dalma arany-, Baranyi Zsófia bronzérmes lett a felnőttek viadalán. Minden korosztályt egybe véve az MTK Budapest 5 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel a 36 ország 165 egyesülete közül a második helyen végzett a csapatversenyben. A kék-fehér klub tíz éve minden hazai rendezésű, nemzetközi megméretésen a legjobb magyar csapatnak bizonyul, és tizenkét éve nyeri folyamatosan a magyar bajnokságot.

– A hét-tizenkét év közötti korosztályhoz kellenek a legjobb edzők, mert ott a legszenzitívebbek a gyerekek – véli a 44 esztendős Fischer Mihály. – A megfelelő tudású szakembereknek ekkor kell olyan életkori sajátosságokhoz illő alapképzést nyújtaniuk, amely az egész sportolói pályafutásra pozitívan hat. Az utánpótláskorban a sikerek a helyükön kezelendők. Az eredményesség relatív, hiszen a genetikát is figyelembe kell venni. A legfontosabb annak a felismerése, hogy a sportoló a korához képest hol tart, és milyen mértékben fejleszthető. Sokszor nem adják meg az esélyt azoknak a gyerekeknek, akik ebben a folyamatban lemaradnak. Ők később fizikálisan beérhetik társaikat, és lehet, hogy mentálisan vagy pszichésen meg is előzik őket. Tehát nem mindig az a fiatal a legjobb, aki fizikailag éppen a legerősebb a kategóriájában.

Fischer Mihály jelenlegi legsikeresebb utánpótláskorú tanítványa, Ilankovic Aleksandra így látja mesterét:

Főként Fischer Mihály személye miatt igazoltam több, mint öt éve az MTK-ba. A szenszej elég sok sportolóval dolgozik együtt, de mindenkit jól ismer, és mindig tudja, hogy kinek mire van szüksége, kinek mit mondjon az edzésen, a versenyen vagy a meccs előtt. Ha ő ül mögöttem, biztos vagyok benne, hogy minden működni fog. Amellett, hogy nagyon jó vezető, számunkra olyan, mint egy apuka. A szakosztályban a családias hangulat is az ő érdeme. Elérte azt, hogy az edzőterem legyen a kedvenc helyünk. Még ha a munka fárasztó és olykor sokat szenvedünk, tudjuk, hogy ő oda vezet minket, ahová nagyon szeretnénk eljutni.

CZINA LÁSZLÓ, a Tatai Hódy Sportegyesület alelnöke és kajakedzője a Komárom-Esztergom megyei városban kezdett el tanítani és edzősködni is, kisebb megszakítással 1987 óta dolgozik a helyi sportegyesület kötelékében. Karrierje során mindig is az utánpótlás képzése volt a középpontban, elsősorban serdülő és ifjúsági versenyzőkkel foglalkozik.

Tanítványai számos remek eredményt értek el az ifjúsági kategóriában: a tavalyi Eb-n Hidvégi Hunor kajak négyesben bronzérmes lett 500 méteren, szintén 2021-ben Bolehradsky Szilveszter a maratoni Eb-n lett harmadik K-2-ben. Az idén a már említett Hidvégi K-1 1000 méteren a dobogó legfelső fokára állhatott a korosztályos kontinensviadalon, míg K-4 500 méteren öccsével, Zalánnal egy hajóban a második helyen végzett. A Tatai Hódy SE-ben a kezdetektől (8-9 éves kortól) egészen 18 éves korig foglalkoznak a sportolókkal. Ez azonban a jövőben megváltozhat, amennyiben a Hidvégi testvérek a folytatásban is a klubban maradnak. Az egyesületben nagyjából 80 igazolt, fiatal versenyző sportol.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által a több évtizedes utánpótlás-nevelői munkájának elismeréseként 2019-ben Aranylapát-díjjal kitüntetett szakember tanítványai az augusztus utolsó és szeptember első napjaiban megrendezett, szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon hibátlanul teljesítettek. A magyar kajak-kenu sport valaha volt legsikeresebb utánpótlás-világversenyén Czina László két tanítványa, Hidvégi Hunor és Hidvégi Zalán szerepelt az ifik mezőnyében: Hunor K-1 500 méteren lett aranyérmes, míg a fivérek K-4 500 méteren közösen is a csúcsra értek, magabiztos versenyzést követően.

– Hozzuk ki egymásból a lehető legjobbat, de ne csak az eredmények tekintetében, hanem emberileg is; ez jut az eszembe először, amikor az edző-tanítvány kapcsolatra gondolok – mondja a 60 éves szakember. – Elsősorban a hatékony együttműködésben hiszek. Összetett dolog ez, hiszen nemcsak a fiatalokkal kell megtalálni a közös hangot, hanem a kollégákkal és a szülőkkel is; együtt hozzuk létre azt a mozaikot, ami – remélhetőleg – mindenkit előre visz az életben.

A szeptemberi ifjúsági világbajnokságon két aranyat is begyűjtő Hidvégi Hunor csak pozitívan tud nyilatkozni az edzőjéről:

Öt éve dolgozunk együtt Laci bácsival. Mindig naprakész, követi a legfrissebb kajakos híreket, a tudását pedig igyekszik felhasználni az edzéseken. Folyamatosan tanul és fejlődni akar; talán ez a legjobb benne, hogy mindig új módszerekkel áll elő. Ezek részint változatossá teszik a felkészülést, részint pedig általában be is válnak. Könnyedén alkalmazkodik a tanítványaihoz, mindenkivel megtalálja a közös hangot. Nagyon jó szakember, szeretek vele együtt dolgozni.

SZOKOLAI LÁSZLÓ, a veszprémi Balaton Úszó Klub vezetőedzője – miután 1988-ban kijött az egri főiskoláról, ahol földrajz-testnevelés szakos tanárként végzett – szülővárosában, Százhalombattán volt az első munkahelye, ő lett ott azonnal a sportiskola vezetőedzője. 1994-ig dolgozott itt, ekkor a Veszprémi Úszó Klubhoz (VÚK) ment át, s ott a két olimpiát is megjárt Kiss Judit szakmai felkészítésében vett részt, mint a Gyenge Zsigmond vezette team tagja. 1999-ig maradt a VÚK-ban, majd Fűzfő következett a sorban 2003-ig, amikor is megalapították a Fűzfői Balaton Úszó Klubot.

– Egyfelől Balatonfűzfő önkormányzata elszegényedett, és nem tudott semmilyen támogatást adni, másfelől mivel nagyon sok veszprémi fiatal jött hozzánk, 2005-től áthelyeztük a székhelyünket megyeszékhelyre, attól fogva működünk a mai napig Balaton Úszó Klubként – mondja Szokolai, aki kezdettől fogva párhuzamosan foglalkozik a medencés és a nyílt vízi úszással. Azt vallja, hogy amelyikben valaki eredményesebb, az kap prioritást a pályafutásában, ugyanakkor akadnak, akik mindkét válfajban világklasszisok lehetnek.

Veszprém megye 2018-as Prima-díjasának, a tavaly szeptember óta mesteredző Szokolai Lászlónak az első jeles tanítványa Rákos Patrik volt, akit óvodás kora óta nevelt, s vele jutott el először odáig, hogy nemzetközi szintű úszó vált belőle. Olimpiai szereplő is volt 2012-ben, Londonban, ifiként legjobbja Európa-bajnoki negyedik hely, s ugyanilyen pozícióban végzett csapatban, a nyílt víziek kontinensviadalán. Kiemelendő még a névsorból Rasovszky Kristóf és Kalmár Ákos. Utóbbi 2021-ben Európa-bajnoki hatodik volt 1500 gyorson, az idén pedig világbajnoki nyolcadik a nyílt víziek 25 kilométeres versenyében. A magát a hosszútávúszás világelitjébe „betempózó” Rasovszky Szokolai legkiemelkedőbb eredményeket felmutató tanítványa, aki junior-világbajnoki címet szerzett 2016-ban 10 km-en, 2017-ben két aranyat (25 és 5 km), a „köztes” távon pedig ezüstöt gyűjtött, de nyert vb-t 5 kilométeren is, míg nem elérkezett eddigi csúcseredményéhez, a tokiói olimpiai ezüsthöz, 2021-ben. Az idén pedig „Rasó” világ- és Európa-bajnoki váltóezüsttel gyarapította medálkollekcióját. Ennek a stafétának már tagja volt Betlehem Dávid, az utánpótlás egyik legígéretesebb képviselője is, aki 2021-ben junior Európa-bajnok lett 10 km-en Szokolai Lászlóval aratott első közös „nyílt” sikerük gyanánt, míg medencében 1500 gyorson végzett a junioroknál Eb-másodikként. A Veszprémbe Zalaegerszegről átigazolt 19 esztendős kiválóság 2022-ben már egyenesen halmozta a korosztályos diadalokat (két arany a juniorok nyílt vízi vébéjén, szintén két első hely a junior Eb-n), a felnőtt csapattal pedig a római Eb-ezüst mellé Budapesten vb-ezüstöt nyert. Az idei év hozadéka a felnőtt medencés ob három második helye is 400, 800 és 1500 méter gyorson, s nagy eredmény tőle a Lupa-szigeti felnőtt világbajnoki 5. hely 10 km-en.

Akár az idény csúcsszintű lezárásának is tekinthetjük a 19 éves Betlehem Dávid esetében a szeptemberi diadalokat. A Seychelles-szigeteken rendezett nyílt vízi junior-világbajnokságon az olimpiai távon, vagyis 10 km-en aranyérmes lett, s ugyancsak a dobogó tetejére állhatott a a 6 km-en győztes váltó tagjaként. Szintén szeptemberben a LEN Európa-kupa-sorozatának utolsó, barcelonai állomásán a felnőttek között győzött 10 km-en – a maga és edzője dicsőségére.

Edzői ars poeticám úgy hangzik, hogy mindenkit a saját ütemében kell tanítani – összegez az 58 éves tréner. – Ezt a tapasztalatot még kezdetben, az óvodások úszásoktatásakor szereztem, amikor észrevettem, hogy a régi módi szerint egy kaptafára megy a kicsik tanítása. Pedig nem lehet mindenkitől ugyanazt követelni, differenciáltan kell haladni, mert az összes gyereknek megvan a saját fejlődési üteme. Ezt az oktatónak, az edzőnek érzékelnie kell, ahogyan a hegedűművésznek is a húrokat, hogy miképpen fognak azok igazán szépen szólni.

A veszprémi Balatoni Úszó Klub egyre inkább klasszissá érő versenyzője, Betlehem Dávid elragadtatással beszél tréneréről:

– Nincs rá rossz jelző, maximálisan elégedett vagyok vele, jelenleg nem tudnék kiválóbb edzőt mondani nála Magyarországon. Forgott egy-két klubnév a fejemben, mielőtt váltottam volna, de Balaton Úszó Klub melletti döntés végül is nem is volt kérdés, így Zalaegerszeg után Veszprémben folytattam. A mesterem maximalista, tényleg céltudatos, mindent megtesz, és együtt is mindent megteszünk azért, hogy elérjük a célokat. Mindketten ugyanazt szeretnénk, nálunk nem az a helyzet, hogy van egy gyerek meg egy edző… Mindkét félnek ugyanúgy beleszólása van mindenbe, elmondja a saját véleményét, és a közös munkából születik meg egy-egy csodás eredmény.


(Forrás: utanpotlassport.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!