Karate
Hárspataki Gábor

A csapategység átlendíti őket a hullámvölgyeken

Publikálva: 2020.11.28 Frissítve: 2020.11.28 Atlétika

Gerelyhajítóink a tatai edzőtábor után már a Lantos Mihály Sportközpontban készülnek a 2021-es évre. Edzőjükkel, Magyari Zoltánnal beszélgettünk az időszak legnagyobb kihívásairól, valamint a jövő esztendő céljairól.

– Hogy vagytok? Hogy alakul a felkészülési program?

– Hála az égnek nincs okom panaszra, hiszen jelenleg mindenki egészséges. A felkészülés második mikrociklusát kezdtük el a héten. Motiváltak vagyunk, várjuk a következő évet, reméljük, nem olyan lesz, mint 2020.

– Miként épülnek fel ilyenkor az edzések?

– Főleg erőállóképesség-fejlesztő és prevenciós feladatokat csinálunk, de már elkezdtük a medicinlabda-dobásokat, szökdeléseket és futásokat is. Rengeteg törzsizom és rotátorköpeny erősítő gyakorlatot végzünk, hogy amikor elkezdjük a speciális munkát ne legyen gond.

– Mennyire nehéz átvészelni ezt a téli időszakot a gerelyhajítóknak?

– Nagyon nehéz mindig az alapozás, de ilyenkor dől el, ki az, aki gerelyhajító lesz, hiszen hat-hét hónapot edzünk arra várva, hogy újra elinduljon a versenyidőszak. Fontos, hogy elviseljék a monotonitást a sportolók, de az én csoportomban ez nem probléma. Vannak hullámvölgyek természetesen, de alapvetően mindenki eltökélt és a csapattagok átlendítik egymást a nehezebb időszakokon.

– Gerelyt mikor fogtok először a kezetekbe?

– December 21-én.

– Ilyen pontosan tudod előre? Miért pont akkor?

– A harmadik mikrociklus kezdeténél fogunk először gerellyel edzeni, erre medicinlabda-hajításokkal készítjük elő a szervezetet. Hamarosan egykezes dobások is lesznek, ami már teljesen megegyezik a gerelyhajítás mozgásformájával, de még nem éppen ugyanaz. A medicin nehezebb, ezért lassabb a mozgás, de erősíti az izmokat és a szalagokat. A csarnokban szerencsére európai színvonalú dobófalunk van, tehát decembertől melegben fogjuk tudni gyakorolni a technikai dolgokat.

– Voltatok már, vagy mentek edzőtáborba?

– Tatán voltunk egy hetet novemberben, ami remekül szolgálta a felkészülést. Mindent meghatároz a koronavírus. Tavaly decemberben meleg égövi edzőtáborunk volt, amire idén biztosan nem lesz lehetőségünk, pedig óriási előnyt jelentene a technika fejlesztésében. Jelen pillanatban kizárólag magyar edzőtáborokban gondolkodhatunk.  

– Petz Barnabás és Moravcsik Angéla tavaly sérüléssel bajlódtak. Hogy vannak?

– Barni egyik sérülésből a másikba esett tavaly, nagyon balszerencsés volt a szezonja, míg Anginak a válla volt begyulladva. Szerencsére mindketten felépültek és immáron százszázalékos edzésmunkát tudnak végezni.

– Mik a célok a jövő évre?

– Mindig arra törekszünk, hogy minden tanítványom az ötös, tízes átlagán javítson, tehát nem feltétlenül az a fontos, hogy egy kiugró eredménye legyen, inkább az a cél, hogy stabilan tudjanak nagyobbat dobni. Kész a jövő évi program, tele világversennyel: Sári Pálma a junior Európa-bajnokságon lehet érdekelt, Jancsik Tamás az U23-as Európa-bajnokságra pályázik, míg Moravcsik Angéla a felnőttek nemzetközi mezőnyében szeretné megmutatni magát.   

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!