Atlétika
Szabó Beatrix

A 130. évfordulónkat ünnepeltük (GALÉRIA)

Publikálva: 2018.11.16 Frissítve: 2018.11.18 Brüll Alfréd Akadémia

Gálaünnepség és fogadás az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Pénteken a Magyar testgyakorlók Köre Budapest az Új Hidegkuti Nándor Stadionban ünnepelte 130. születésnapját, ahol több sportolót, edzőt, vezetőt is kitüntetett a klub. Az eseményen jelen volt dr. Szabó Tünde, Sportért Felelős Államtitkár, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, valamint dr. Deutsch Tamás klubelnök és Deutsch Péter, ügyvezető elnök.

A rendezvényt dr. Szabó Tünde beszéde nyitotta.

– Ha az MTK sportolói által valaha nyert összes olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki elismerések egy helyen megtekinthetőek lennének, úgy érezhetnénk magunkat, mintha kincstárban tennénk sétát. Még világításra sem lenne szükségünk, hiszen a 35 olimpiai arany beragyogná a teret, nem beszélve a 186 világbajnoki címmel elnyert medáliáról – mondta az államtitkár asszony. 

Ezután Kulcsár Krisztián a dicső múlt mellett kiemelte, hogy egyesületünk jelene is kiemelkedő, hiszen olyan kiválóságokat foglalkoztatunk, mint a jelenlévő Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang, akik vezérszerepet vállaltak Magyarország első téli olimpiai aranyának megszerzésében.

Zárásként dr. Deutsch Tamás is megerősítette, a jelen és a jövő van szem előtt.  

– A holnapba vetett hit mindig is összefogta a klubot, és tartást, büszkeséget adott neki, valamint az érte, benne sportolóknak, dolgozóknak. Az MTK jelenén dolgozunk, de mindezt a jövőért tesszük.

A klubelnök beszéde:

 

 

Tisztelt Szabó Tünde államtitkár asszony,

Tisztelt Kulcsár Krisztián elnök úr,

Tisztelt Vendégeink,

Kedves MTK-család, kedves Sportbarátaim!

Bár az MTK összejöveteleinek oka és célja, így ennek a mai találkozásunknak indoka legkevésbé sem a matematikában keresendő, mégis egy algebrai fogalommal szeretném kezdeni a mondandómat.

A 130 az úgynevezett szfenikus számok közé tartozik. Szfenikus számoknak azokat nevezzük, amelyek három prímszám szorzataként állnak elő. Három prímszáménak, azaz három olyan számnak, amelyek a matematikában az egyediséget jelentik.

A prímek csak eggyel és önmagukkal oszthatóak maradék nélkül, vagyis, ha nagyon leegyszerűsítem, akkor önmagukban tökéletes számok.

A mai – 130 éves – évfordulónkat, szeretett klubunk 130. születésnapját, 130 éves történelmünket bátran alapíthatjuk mi is egy hármas tökéletességre.

Az MTK-t a közösség iránti szeretet alapította.

Az MTK-t a sport szeretete alapította.

És az MTK-t a holnap szeretete alapította.

Közösség, sport és a holnap, azaz a jövő szeretete és az ezekbe vetett hit: nos, ezek az „Emtékáista” DNS-ünk alkotóelemei, ezek tartják a levegőben az MTK-t a mai napig is és ezek röpítik előre.

Kedves Barátaim!

A közösségünk jelentette az alapokat, azt, hogy volt és van kikkel egymásra néznünk, volt és van kikbe kapaszkodnunk. A közösségünk védte meg – amennyire képes volt és amennyire a körülmények engedték – az értékeinket, a hagyományainkat és a társainkat. Bárcsak jóval békésebb körülmények adattak volna. Soha nem felejtjük el azokat, akik az elmúlt 130 évben az MTK családjába tartozóként, vagy azzal sorsközösséget vállalóként embertelen hatalmak áldozataként vesztették életüket.

A sport jelentette és jelenti a mai napig számunkra a közös érdeklődést, a szenvedélyt, a közös munkát, a közös célokat. A sport tett minket, MTK-sokat világlátottá, a sport tett minket sikeressé, irigyeltté és követendővé. A sport – is – tette közösségünket erőssé. A sport adta nekünk bajnokainkat, legendáinkat és hőseinket. Sportolóink diadalai és trófeái tettek minket a magyar sport fényes históriájának részévé, ők tettek minket a magyar sporttörténelem megkerülhetetlen részévé. Úgy tettek minket, magyarrá, hogy közben büszkén maradhattunk zsidók, zsidó származásúak.

A közösség igénye és a sport szeretete azonban még kevés lett volna. Kellett még valami, ami, mint egy lendkerék, mozgásba hozta és mozgásban tartja a sportközösséget, azaz az MTK-t.

Ez a valami pedig a holnapba vetett hit volt.

A közösség igénye mély alapot ásott, a sport szeretete egymásra rakta a téglákat, a holnapba vetett hit pedig, mint a jó kötőanyag, mint az erős kapcsok, összefogta és tartást, büszkeséget adott az MTK építményének.

Mit érne a mindennapi munkánk, ha nem hinnénk abban, hogy az a jövőnek hoz sikert? Nem a jövő hónapnak, még csak nem is a követező évnek. Nem, az MTK hite ennél messzebb tekint. Van jogunk és erőnk arra, hogy még messzebbre, generációk távolába tekintsünk. Mi megtanultuk, közösségünk sorsa és egyébként a sportban elszenvedett kudarcok is megtanítottak bennünket arra, hogy a jövőbe vetett hit végülis meghozza a holnap szépségét.

A holnap hite minden korban mást jelentett.

Az MTK megalakulásakor az a jövőbe, a holnapba vetett hit és bizalom vezette az alapítókat, hogy zsidó emberek, fiatalok is szabadon sportolhassanak.

Brüll és társai sikere az a holnapba vetett hit volt, hogy lehet egy nagy, professzionális klubot teremteni Magyarországon.

A holokauszt után a holnapba vetett hit állította talpra a klubot.

Az ’50-es években elvették a klub nevét és színeit, de a holnapba vetett bizalom erejével ’56-ban visszaszereztük a nevünket és a kék-fehér klubszíneinket.

2010 után újjáépítettük az MTK zsidó-polgári hagyományait. A jövőbe vetett hit vezetett minket a klub fejlesztési programjának megtervezésekor és megvalósításakor az elmúlt években.

Kedves Barátaim!

Mi az MTK jelenén dolgozunk, de valójában az MTK holnapjaiért teszünk. Mi az MTK jelenének eredményeit ünnepeljük, de valójában az MTK holnapjának sikereiért küzdünk.

Milyen érdekes ez: az MTK, amely a múltban talán a legtöbbet szenvedtetett egyesület volt, mindig a jövő közössége volt.

130 év bőséggel elegendő idő volt ahhoz, hogy mindezt megtanuljuk. A tudásunk, a tapasztalataink megvannak. Mi nem sietünk, tudjuk, hogy mindig van másnap. Nyugodtan tervezünk és higgadtan építkezünk. A sietség, a „csak a ma létezik” hajszolása legyen másoké.

Nagy tetteket nagy tettek követnek. A szikár statisztikák azt mutatják, hogy a mienk volt 2017 legeredményesebb magyarországi klubja, és jó reményünk van, hogy így lehet ez 2018-ban is. Az első magyar téli olimpiai bajnoki címet kiharcoló váltóban két MTK-s korcsolyázott, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang. Babos Tímea – első magyarként – a tenisz páros világranglista élére tört. Bajnok lett női labdarúgó csapatunk, visszajutottak az első osztályba és egész szépen vitézkednek férfi futballistáink.

Készülünk a 2019-es Maccabi Európa Játékokra, több mint kétezer zsidó sportolót látunk majd vendégül Magyarországon és a versengés lehetősége mellett a pezsgő zsidó kulturális életbe is megmerítjük őket. Köszönet partnereinknek, különösen a MAZSIHISZ-nak és a Maccabi VAC-nak, a Maccabi Játékok sikeréért végzett közös munkáért!

Kedves MTK-család, kedves sportolók, sportvezetők, szurkolók!

Azt kívánom mindannyiunknak ezen a kerek évfordulón, hogy a holnapba vetett hitünk soha ne fogyjon el!

Ebben van ez erőnk, ez a mi hajtóanyagunk.

Köszönet mindenkinek, aki a hitének egy részét, sokan az egészét, Magyarország egyik legrégebbi, és egyik legsikeresebb klubja, az MTK szolgálatába állította!

Köszönet mindenkinek, akik együttműködtek velünk, MTK-sokkal!

A gerincünk egyenes, a fejünk fent van, az arcunk derűs. 130 év egyenesítette ki, emelte fel, hozta a derűt.

Előre, barátaim, sok-sok szép holnap jön, erősítsétek hát meg a hiteteket azokban, Bátorsággal, Buzgalommal, Barátsággal!

Hajrá, Kékek, hajrá, MTK!

A díjazottak:

Örökös tiszteletbeli elnökségi tag: Stern Péter, dr. Nagy László

A klub örökös tagja: Blaha Judit

Az MTK örökös bajnoka: Adorján András (sakkozó), Kovács Edit (vívó), Horváth Zoltán (vívó), Kovács Katalin (kajakozó), Liu Shaoang (rövidpályás gyorskorcsolyázó), Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolyázó), Polgár Judit, Polgár Zsuzsa, Polgár Zsófia, Portisch Lajos (sakkozók), Schmitt Pál (vívó), S. Kovács Ádám (karatézó), Storcz Botond (kajakos), Sákovicsné Dömölky Lídia, Szőcs Zsuzsanna (vívók), Wichmann Tamás (kenus), Zsitnik Béla (evezős)

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!