Kézilabda
Porobic Zoé

A rúdugró, Nagy Marcell az idén magasabbra teszi a lécet

Publikálva: 2021.01.21 Frissítve: 2021.01.21 Atlétika

Klubunk felnőttbajnok rúdugrója, Nagy Marcell stabilizálná a formáját, és a nyár kiemelt korosztályos világversenyein is megmutatná magát.

Az MTK Budapest rúdugrója, Nagy Marcell bízik abban, hogy az idei éve is hasonló sikereket tartogat, mint a tavalyi, amely a vírushelyzet ellenére is elégedettséggel töltheti el. Nem egészen egy éve, 2020 februárjában – még a járvány elterjedése előtt – megugrotta egyéni csúcsát, az 520 centimétert, és ezzel fedettpályás felnőttbajnoki címet szerzett, majd nyáron szabadtéren is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára a felnőttek között, akkor 510 centi is elég volt az aranyéremhez. Szabó Dezső 18 éves tanítványa a hétvégén a BOK Csarnokban vesz részt az év első felmérőversenyén.

 – Ez a felmérő arra szolgál, hogy megnézzük, hol tartunk, és elkezdjünk visszaszokni a versenyekhez. Nagy reményekkel vágok neki az idei évnek, de továbbra is számos dolog akad, amelyben fejlődnöm szükséges. Az egyik legfontosabb, hogy jobban kell stabilizálnom a formámat. Tavaly nagy hibám volt, hogy egyszer kiemelkedően jól ugrottam, másszor nem. Mentálisan és technikailag is biztosabbá akarok válni. Az idén szeretném megjavítani az egyéni csúcsomat, a téli szezonban az 530 centire pályázok. Persze, mindig az a cél, hogy egyre feljebb kerüljek.

Marci idei, két főversenye a júliusi észtországi junior Európa-, és az augusztusi kenyai junior-világbajnokság lehet. Mindkét esemény megrendezésében bízik.

– A szabadtéri szezonban egyértelműen ez a két verseny lesz a cél, ezekre is fogok készülni, de a technikát, a nekifutást és a többit már most el kell kezdenem megérezni. Tavaly év elejéhez képest erősödtem, és a letűzésre is hangsúlyt fektettünk az elmúlt időszakban, így ha még nem is hibátlan, javult. Ez igen lényeges része a rúdugrásnak, mert amíg nincs a helyén a letűzés, addig nem tudok nagyobb és keményebb rudakat használni. Azok pedig alapjai a nagyobb ugrásoknak. Szeretnék ott lenni a korosztályos világversenyeken, és magamhoz képest fejlődést mutatni. Azzal, hogy a junior-világbajnokság egy évet csúszott, és a 2001-es születésűek már nem indulhatnak, valamelyest nőttek az esélyeim a jó szereplésre, hiszen egy év alatt is jelentős különbségek tudnak kialakulni a versenyzők között. Itthon pedig a bajnoki címek megvédése a cél.

Atlétánkról tudjuk, a világhírű, egykori rúdugróra, Szergej Bubkára (Carl Lewis mellett) egész eddigi pályafutása alatt példaképként tekintett. De vajon változott-e a favorit kiléte azután, hogy a 21 éves svéd Armand Duplantis tavaly egy centivel megdöntötte az ukrán klasszis 26 éven át őrzött szabadtéri világrekordját?

 – Eddig is figyeltem és tiszteltem Duplantis munkásságát, elképesztő dolgot vitt véghez. Nálunk a kezdetek óta az orosz technika van előtérbe helyezve, de ahogy láthatjuk, nem mindig csak azzal lehet a legjobb eredményeket elérni. Az ő személye ugyanolyan inspiráló a számomra, mint az összes hat méter feletti rúdugróé. Hatalmas tett ennyi idősen, ilyen sajátos technikával világrekordokat ugrani, és szinte minden versenyt megnyerni. Duplantis és Bubka is ikonikus sportoló, sok szempontból nem is lehet őket összehasonlítani, de ha az a kérdés, hogy nálam ki a favorit, akkor megmarad Bubka!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!