Atlétika
Szabó Beatrix

15 évesen megdöntötte Egerszegi Krisztina csúcsát, 19 évesen olimpikon lehet

Publikálva: 2020.06.05 Frissítve: 2020.06.05 Brüll Alfréd Akadémia

A Brüll Alfréd Akadémia úszóját, Ilyés Laurát kérdeztük a tanulásról, a célkitűzéseiről és a tokiói ötkarikás játékokról.

– Nemrég fejezted be a középiskolát. Hogy sikerült az érettségi?

– Nagyon jól, kitűnő lett minden, szóval rendkívül boldog vagyok. Írásbelik voltak, és mivel az orvosira szeretnék jelentkezni, vár még rám két emelt szintű érettségi az elkövetkezendő években, de egyelőre csak az úszásra koncentrálok.

– Mikor kezdtél el úszni?

– Négyéves voltam, amikor édesanyámék levittek az uszodába. Csupán azt szerették volna, hogy meglegyen a kellő vízbiztonságom, de ott ragadtam.

– Előnyt jelent, hogy már ilyen korán belevágtál?

– Elég hamar elkezdi mindenki, legkésőbb kisiskolásként már úszik, aki sikeres lesz. A velem egyidős korosztállyal lényegében együtt kezdtünk a kőbányai uszodában.

– Mikor döntötted el, hogy profi sportoló leszel?

– Sokan mondták már az elején, hogy tehetséges vagyok, jó a vízfekvésem, ami nagy motivációt adott, és ez vitt tovább, a versenysport közelébe.

– Milyen volt az első versenyed?

– Nem igazán emlékszem rá, hiszen jó régen volt. Mindössze nyolcéves lehettem, és a Komjádi Uszodában volt, de más nem jut eszembe róla.

– Melyik év hozta meg az áttörést?

– Mindig megvolt bennem valamilyen szinten, hogy ezt versenyszerűen akarom csinálni, és kiskorom óta olimpiai bajnok szerettem volna lenni. Talán 2018-ban hittem el, hogy komolyra fordulhat a pályafutásom, amikor 200 méter háton második lettem az ifjúsági Európa-bajnokságon – ez óriási lendületet adott.

– Hogyan dőlt el, hogy a hátúszás lesz a te számod?

– 13-14 éves koromig pillangóúszó voltam, aztán egyik pillanatról a másikra elkezdett jól menni a hát is. Nem jellemző, hogy ilyen hirtelen történik a váltás, de azóta ennél az úszásnemnél maradtam.

– Kik voltak azok a szakemberek, akiktől a legtöbbet tanultál?

– A jelenlegi edzőm, Tóth Ramon mindenképp, hiszen nála léptem a serdülő korosztályba. Ugyan utána elváltak az útjaink, nem véletlen, hogy most újra együtt dolgozunk. Viszonylag sok edzőm volt, és mindenkitől tanultam valamit.

– Mi volt az eddigi pályafutásod legszebb pillanata?

– 2017-ben megdöntöttem Egerszegi Krisztina korosztályos országos csúcsát 50 méter háton, ami felejthetetlen élmény volt. A fiát ismerem, hiszen ő is úszó és gratulált nekem utána. Ezonkívül még a 2018-as, ifjúsági Európa-bajnoki ezüstéremnek is borzasztóan örültem.

– Hogy tudtad átvészelni az elmúlt időszakot és a kijárási korlátozást?

– Olyan szempontból jó volt, hogy több időm volt az érettségire tanulni, ezért könnyen átvészeltem ezt a periódust, hiszen volt mivel elfoglalni magam. Mellette napi két órát edzettem szárazföldön, így formában tudtam maradni. Olyannyira, hogy még Ramon is meglepődött, milyen jó állapotban tértem vissza. Talán még jót is tett mentálisan, hogy picit ki tudtam pihenni magam.

– Mikor lesz a legközelebbi verseny?

– Még nincsen konkrétum. Volt róla szó, hogy a válogatottnak rendeznek háziversenyt, de nem tudom, hol tart ez a kezdeményezés, illetve arról is lehetett hallani, hogy decemberben rendeznek országos bajnokságot.

– Mi a helyzet az olimpiai kvalifikációval?

– A jövő évi, márciusi országos bajnokságon harcolhatjuk ki az indulási jogot, én 100 és 200 méter háton leszek érdekelt.

– Kik lesznek a legnagyobb riválisaid a kvótáért folytatott harcban?

– Hosszú Katinkára, Burián Katalinra és Szabó-Feltóthy Eszterre kell a leginkább figyelni, utóbbival már lassan öt éve versenyzünk egymás ellen.

– Jól jöhet az egy év halasztás?

– Furán hangzik, de ez a plusz év megváltás lehet. Megnyugodhattam picit, és nyertem némi időt, ami mindenképp pozitív, hiszen még fiatal vagyok. Pár technikai elemen még csiszolni kell, és természetesen gőzerővel dolgozunk azért, hogy ott legyek Tokióban. Elképesztően motivált vagyok, nagyon szeretném, hogy sikerüljön.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!