Röplabda
Papp Orsolya

100 éves lett Ági néni (GALÉRIA)

Publikálva: 2021.01.09 Frissítve: 2021.01.09 Torna

A 100. születésnapjához érkezett a Nemzet Sportolója, a tornászként öt olimpiai bajnoki címet szerző Keleti Ágnes.

„Csapatunkból utolsónak következik Keleti. Kissé sápadt, amikor befut középre. Csodálatosan tornázik. Nehezebbnél nehezebb elemek váltakoznak gyakorlatában. Az erő-részek nagyszerűen olvadnak be a nőies ritmikus mozdulatokba. Hibátlan futólagos kézenállása, spárgája után nagyszerűen sikerül a mérlegbeállása is.

Amikor befejezi gyakorlatát, az egész magyar csoport szinte egy emberként kiált fel.

– Megvan a második ...

Mármint az aranyérem.

Felmutatják a táblákat. Két 10-est látunk, a többire nem tudunk figyelni, mert csaknem az egész közönség betódul a terembe, hogy gratuláljon a csodálatos gyakorlatokhoz. Csak azt látjuk már, hogy összpontszáma 9.85. Tehát ez is sikerült” – így számolt be a Népsport tudósítója 1952-ben a lap július 24-i kiadásában arról, ahogyan a 31 éves Keleti Ágnes talajon olimpiai bajnok lett Helsinkiben.

A „második” azt jelzi a tudósításban, hogy a világeseményen Keletit megelőzően Korondi Margit is aranyat nyert korláton. Keletinek ez volt az első, de nem az utolsó. Négy év múlva Melbourne-ben talajon, gerendán, felemáskorláton és a kéziszercsapattal is olimpiai bajnok lett. Egészen elképesztő teljesítmény!

„Sikerének tulajdonképpen nincs semmi különös titka – ezt már az 1956. december 8-án megjelent Népsportból idézzük. – Csak a tehetség és a sok edzés. Az a típusú versenyző, akinek minden nap szüksége van mozgásra, gyakorlásra. S az egyik legnagyobb erénye, hogy erre sohasem volt rest. Sokszor az orvos csak a legnagyobb nehézségek árán tudta rávenni arra, hogy néhány napot pihenjen. Ilyenkor szinte csökönyösen hajtogatta:

– Nem szabad egyetlen napot sem kihagynom.

S ha egy mód volt rá, nem is hiányzott az edzésről. A sok edzés mellett pedig mindig jutott ideje arra is, hogy a fiatalokkal foglalkozzék, nem beszélve arról a tevékeny munkáról, amelyet a Testnevelési Főiskolán végez mint tanár.

A négy új aranyérem boldog tulajdonosa a versenyek befejeztével nyilatkozott a Melbourne-ben tartózkodó külföldi újságíróknak.

– Azt hittem, már öreg vagyok ahhoz, hogy olimpiai bajnokságot nyerjek – mondta. – Még most sem akarom elhinni, hogy három bajnokságot nyertem.

A sportban nem csak az életkor jön számításba. A lelkesedés, az akaraterő és a szorgalom is. Ezekben pedig Keleti Ágnesnél nincs hiány. Büszkék vagyunk rá. Tanulhatnak tőle a fiatalok sportszeretetet, lelkesedést, határtalan akaraterőt és szorgalmat.”

Az 1921. január 9-én Budapesten született Keleti Ágnes szombaton a 100. születésnapját ünnepli, és a fiatalok az utolsó olimpiai bajnoki címe után 65 évvel is ugyanúgy tanulhatnak tőle mindenről, amiről tanulni érdemes. Élete és a sport iránti elkötelezettsége példaértékű.

Pályafutásának első állomása a Nemzeti Torna Egylet (NTE) volt, majd 18 esztendős korában a magyar nemzeti csapatban is megmutathatta képességeit. Egy évvel később, 1940-ben rögtön érmet is szerzett: megnyerte első aranyát a magyar bajnokságon. Elsőségét a továbbiakban negyvenöt követte.

A második világháború nehézségei után aranyéremmel tért vissza a Balkán-játékokon. Az 1948-as londoni, nyári olimpián a válogatott tagja volt, azonban sérülés miatt végül nem tudott részt venni a játékokon. A következő esztendőben már négy aranyérmet szerzett a főiskolai világbajnokságon.

A legendás tornásznő az említett olimpiai bajnok címek mellett a helsinki (1952) és a melbourne-i (1956) ötkarikás játékokon még két-két ezüstöt és bronzot nyert, a két esemény között pedig egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett a római (1954) világbajnokságon.

A példás sportolónő az 1956-os olimpia után Ausztráliában maradt, 1957-ben pedig Izraelben telepedett le, ahol főiskolai tanárként és edzőként tevékenykedett.

Izraelben jelentősen hozzájárult a nemzeti tornasport fejlődéséhez, a tornász- és tornatanárképzésben egyaránt nagy szerepet vállalt. 1958-tól 1980-ig az izraeli, 1959-től 1960-ig az olasz tornászválogatott edzője volt. 1983-tól 1988-ig izraeli kluboknál edzősködött, előtte 1957-től 1980-ig az izraeli Testnevelési Főiskola tanáraként dolgozott. 2002-ben került be az International Gymnastics Hall of Fame-be. A ma már Magyarországon élő Keleti Ágnesnek a második férje, Biró Róberttel való házasságából két fia született, Daniel és Rafael.

Ági néni sokat tett a 2019-es Európai Maccabi Játékok budapesti megrendezéséért: már a pályázatnak is ő volt az egyik arca, és a rendezvényen is részt vett.

100. születésnapjának méltó megünnepléseként az Izraeli Olimpiai Bizottság a helyi női sportági szövetséggel közösen úgy döntött, hogy 2021-től kezdődően róla nevezi el az izraeli bajnokságot, és egy különleges logót is terveztek, amely ezentúl ezt a versenyt kíséri. Keleti Ágnes 2017-ben elnyerte az ország legrangosabb, függetlenségi napján kiosztott kitüntetését, az Izrael-díjat is sport kategóriában.

Keleti Ágnest 100. születésnapja alkalmából szombaton 19:00 órától a legidősebb élő olimpiai bajnokról készült filmmel köszönti a közmédia. A Nemzet Sportolójáról szóló mozit az M4 Sport+ csatorna és az m4sport.hu mutatja be. 

Az MTK Budapest jó egészséget kíván. Boldog születésnapot, Ági néni!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!