Atlétika
Krizsán Xénia

100 éves lett Ági néni (GALÉRIA)

Publikálva: 2021.01.09 Frissítve: 2021.01.09 Torna

A 100. születésnapjához érkezett a Nemzet Sportolója, a tornászként öt olimpiai bajnoki címet szerző Keleti Ágnes.

„Csapatunkból utolsónak következik Keleti. Kissé sápadt, amikor befut középre. Csodálatosan tornázik. Nehezebbnél nehezebb elemek váltakoznak gyakorlatában. Az erő-részek nagyszerűen olvadnak be a nőies ritmikus mozdulatokba. Hibátlan futólagos kézenállása, spárgája után nagyszerűen sikerül a mérlegbeállása is.

Amikor befejezi gyakorlatát, az egész magyar csoport szinte egy emberként kiált fel.

– Megvan a második ...

Mármint az aranyérem.

Felmutatják a táblákat. Két 10-est látunk, a többire nem tudunk figyelni, mert csaknem az egész közönség betódul a terembe, hogy gratuláljon a csodálatos gyakorlatokhoz. Csak azt látjuk már, hogy összpontszáma 9.85. Tehát ez is sikerült” – így számolt be a Népsport tudósítója 1952-ben a lap július 24-i kiadásában arról, ahogyan a 31 éves Keleti Ágnes talajon olimpiai bajnok lett Helsinkiben.

A „második” azt jelzi a tudósításban, hogy a világeseményen Keletit megelőzően Korondi Margit is aranyat nyert korláton. Keletinek ez volt az első, de nem az utolsó. Négy év múlva Melbourne-ben talajon, gerendán, felemáskorláton és a kéziszercsapattal is olimpiai bajnok lett. Egészen elképesztő teljesítmény!

„Sikerének tulajdonképpen nincs semmi különös titka – ezt már az 1956. december 8-án megjelent Népsportból idézzük. – Csak a tehetség és a sok edzés. Az a típusú versenyző, akinek minden nap szüksége van mozgásra, gyakorlásra. S az egyik legnagyobb erénye, hogy erre sohasem volt rest. Sokszor az orvos csak a legnagyobb nehézségek árán tudta rávenni arra, hogy néhány napot pihenjen. Ilyenkor szinte csökönyösen hajtogatta:

– Nem szabad egyetlen napot sem kihagynom.

S ha egy mód volt rá, nem is hiányzott az edzésről. A sok edzés mellett pedig mindig jutott ideje arra is, hogy a fiatalokkal foglalkozzék, nem beszélve arról a tevékeny munkáról, amelyet a Testnevelési Főiskolán végez mint tanár.

A négy új aranyérem boldog tulajdonosa a versenyek befejeztével nyilatkozott a Melbourne-ben tartózkodó külföldi újságíróknak.

– Azt hittem, már öreg vagyok ahhoz, hogy olimpiai bajnokságot nyerjek – mondta. – Még most sem akarom elhinni, hogy három bajnokságot nyertem.

A sportban nem csak az életkor jön számításba. A lelkesedés, az akaraterő és a szorgalom is. Ezekben pedig Keleti Ágnesnél nincs hiány. Büszkék vagyunk rá. Tanulhatnak tőle a fiatalok sportszeretetet, lelkesedést, határtalan akaraterőt és szorgalmat.”

Az 1921. január 9-én Budapesten született Keleti Ágnes szombaton a 100. születésnapját ünnepli, és a fiatalok az utolsó olimpiai bajnoki címe után 65 évvel is ugyanúgy tanulhatnak tőle mindenről, amiről tanulni érdemes. Élete és a sport iránti elkötelezettsége példaértékű.

Pályafutásának első állomása a Nemzeti Torna Egylet (NTE) volt, majd 18 esztendős korában a magyar nemzeti csapatban is megmutathatta képességeit. Egy évvel később, 1940-ben rögtön érmet is szerzett: megnyerte első aranyát a magyar bajnokságon. Elsőségét a továbbiakban negyvenöt követte.

A második világháború nehézségei után aranyéremmel tért vissza a Balkán-játékokon. Az 1948-as londoni, nyári olimpián a válogatott tagja volt, azonban sérülés miatt végül nem tudott részt venni a játékokon. A következő esztendőben már négy aranyérmet szerzett a főiskolai világbajnokságon.

A legendás tornásznő az említett olimpiai bajnok címek mellett a helsinki (1952) és a melbourne-i (1956) ötkarikás játékokon még két-két ezüstöt és bronzot nyert, a két esemény között pedig egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett a római (1954) világbajnokságon.

A példás sportolónő az 1956-os olimpia után Ausztráliában maradt, 1957-ben pedig Izraelben telepedett le, ahol főiskolai tanárként és edzőként tevékenykedett.

Izraelben jelentősen hozzájárult a nemzeti tornasport fejlődéséhez, a tornász- és tornatanárképzésben egyaránt nagy szerepet vállalt. 1958-tól 1980-ig az izraeli, 1959-től 1960-ig az olasz tornászválogatott edzője volt. 1983-tól 1988-ig izraeli kluboknál edzősködött, előtte 1957-től 1980-ig az izraeli Testnevelési Főiskola tanáraként dolgozott. 2002-ben került be az International Gymnastics Hall of Fame-be. A ma már Magyarországon élő Keleti Ágnesnek a második férje, Biró Róberttel való házasságából két fia született, Daniel és Rafael.

Ági néni sokat tett a 2019-es Európai Maccabi Játékok budapesti megrendezéséért: már a pályázatnak is ő volt az egyik arca, és a rendezvényen is részt vett.

100. születésnapjának méltó megünnepléseként az Izraeli Olimpiai Bizottság a helyi női sportági szövetséggel közösen úgy döntött, hogy 2021-től kezdődően róla nevezi el az izraeli bajnokságot, és egy különleges logót is terveztek, amely ezentúl ezt a versenyt kíséri. Keleti Ágnes 2017-ben elnyerte az ország legrangosabb, függetlenségi napján kiosztott kitüntetését, az Izrael-díjat is sport kategóriában.

Keleti Ágnest 100. születésnapja alkalmából szombaton 19:00 órától a legidősebb élő olimpiai bajnokról készült filmmel köszönti a közmédia. A Nemzet Sportolójáról szóló mozit az M4 Sport+ csatorna és az m4sport.hu mutatja be. 

Az MTK Budapest jó egészséget kíván. Boldog születésnapot, Ági néni!

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!