Kézilabda
Kobela Tamara

„Nem feltartott kézzel megyünk a Folyondár utcába”

Publikálva: 2017.10.14 Frissítve: 2017.10.13 Röplabda

Véget ért a felkészülés, vasárnap rajtol a bajnokság. Ráadásul nem is akárhogy: a papíron az alapszakasz legnehezebb meccsének ígérkező, Vasas elleni, idegenbeli mérkőzéssel. Ebből az alkalomból ültünk le beszélgetni Tóth Gáborral, az MTK Budapest női röplabdacsapatának vezetőedzőjével.

– Készen álltok?

– Készen. Tulajdonképpen nekünk nem a Vasassal kell versenyeznünk, de mindenféleképpen óriási motivációt jelenthet a lányoknak, hogy megmutassák, milyen keményen dolgoztak. Nem feltartott kézzel megyünk a Folyondár utcába: van elképzelésünk arról, hogy mit szeretnénk játszani, kérdés, hogy a fiatalokat mennyire nyomasztja majd a teher, az ottani hangulat.

– Végig tudtátok csinálni a felkészülés során a programot, amit előzetesen terveztél?

– Az az igazság, hogy ennek a programnak tulajdonképpen sosincs vége, az első naptól az utolsóig nagyon kemény terhelést jelent. Jelenleg pont ott vagyunk, ahol lennünk kell, eddig az előzetes ütemtervnek megfelelően haladunk.

– Milyen nehézségekkel kellett szembenézned a felkészülés során?

– A legnagyobb problémát az jelentette, hogy több játékos is sérülten érkezett, volt, aki nem is tudott róla. A felkészülés során mindössze két sérülés történt, két bokaficam, de ez benne van a pakliban, ezeket nehéz megelőzni.

– Az elmúlt két hónapban volt időd feltérképezni a keretet, láttad a lányokat meccshelyzetben. Mi lehet a csapat legnagyobb erőssége?

A fiatalság lehet a legnagyobb erőssége és a legnagyobb gyengéje egyaránt. Jó erőben vannak a lányok, ez látszott a gödöllői tornán, még engem is megleptek. Előnyt jelenthet, hogy például a Vasas ellen nem nyom az esélyesség terhe, de ez – a rutintalanság miatt – visszaüthet mondjuk a Palota vagy a TF ellen, ahol már más a helyzet, a játékosoknak tudniuk kell kezelni ezt a kettősséget.

– Látva az edzőmeccseket, megismerve a lányokat, továbbra is reálisnak tartod a felkészülés előtt megfogalmazott célkitűzéseket?

– Nem gondolom, hogy ne álmodozhatnánk az első hatba kerülésről, bár a papírforma ellenünk szól. Az első nyolcba kerülés kötelező, de igenis benne kell legyen a fejekben az első hat!

– Hogy halad a csapatépítés? Össze tudtak csiszolódni a lányok?

– A mutatott teljesítményen, a számokon és a statisztikákon keresztül jól kirajzolódnak a szerepek. Van három játékosunk, akik támadásban abszolút meghatározóak: Godó Panni, Takács Berni, illetve Ejrini Hatziefsztratiadu. Kötél Zsani a csapatkapitány, remekül irányít, ő a szellemi „anyja” a játékunknak. A fiatalok pedig – hál istennek – szépen beálltak a sorba.

– A szezon talán legnehezebb meccsével kezdtek vasárnap. Mit vársz a meccstől, milyen célkitűzéseket fogalmaztatok meg?

– Elemeztük a Vasas játékát, kialakítottunk – a saját képességeinkhez igazítva – olyan taktikát, amivel lehet keresnivalónk. Akkor tudjuk szorossá tenni a meccset, ha rendben lesz a nyitásfogadásunk, extrát nyújtunk védekezésben, és nyomás alatt tudjuk tartani az ellenfelet. Az átlójuk, Verica Simics, az ország egyik legjobb játékosa pillanatnyilag: lesznek olyan pontjai, amelyek ellen egész egyszerűen nem tehetünk semmit, de nem csak mi, senki. Ugyanakkor lesznek olyan dolgai is, amelyeket ki lehet és kell használnunk, de alapvetően a nyitásfogadás és a védekezés lesz a kulcs.

– Mi a helyzet a sérültekkel?

– Hajek-Nagy Fanni kapcsán az egyik szemem sír, a másik nevet: az ő kiesése óriási veszteség, de közben Szalai Anna remekül szállt be, stabil teljesítményt nyújt. Fanni pár héten belül teljes értékű munkát végezhet. Takács Doroti és Kovács Lilla műtét után lábadozik, Lilla már biciklizik, jövő héttől kocoghat, Doroti viszont csak januárra épül fel teljesen. Kis Rebeka kisebb izomsérülést szenvedett, de ő is velünk dolgozhat a jövő héten.  

2017. október 15. 18:00 Vasas Óbuda – MTK Budapest; női röplabda NB I-es bajnoki mérkőzés, Folyondár Sportközpont (1037 Budapest, Folyondár utca 15.)

 
 
 
Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!