Atlétika
Szabó Beatrix

„Most fog kiderülni, hogy az alkalmasak közül kik a legalkalmasabbak”

Publikálva: 2020.03.28 Frissítve: 2020.03.28 MTK Budapest

dr. Deutsch Tamással, az MTK Budapest elnökével beszélgettünk a kialakult helyzetről.

– Te voltál az egyik olyan sportvezető, aki a végsőkig bízott abban, hogy 2020. július 24-én, Tokióban fellobban az olimpiai láng, ám végül az ötkarikás játékok halasztása mellett döntöttek, jelzem jogosan. Hogyan fogadtad a döntést?

– A köszönet az első, ami jár azoknak a sportolóknak, akik minden erejükkel készültek a nyári játékokra, de köszönet és hála illeti az edzőket, gyúrókat, pszichológusokat, fizioterapeutákat, akik segítették a dolgukat, illetve azokat a sportszakmai, gazdasági, jogi, kommunikációs, létesítményüzemeltetési, takarító, vagy portaszolgálatot ellátó – és még sorolhatnám – kollégákat, akik a háttérben tevékenykedtek, és a megváltozott helyzetben teszik ezt most is, akár home office-ban.

Minden közösség, foglalkozási ág nehéz helyzetben van. Ilyenkor a legfontosabb, hogy az ember önmagával legyen őszinte, és legyünk őszinték egymással is!

Mi, magyarok, ebben a hihetetlenül kritikus szituációban jól vizsgáztunk, ahogy a mondás is tartja, a „bajban ismerszik meg a barát”, mi most mindannyian a legjobb arcunkat mutattuk.

Őszinték voltunk, amikor leállítottuk a sportéletet, nem tagadtuk el, hogy veszélybe sodornánk sportolóinkat, ha folytatódnának a bajnokságok, edzőtáborok, vagy akár a tréningek is.

Olyan világjárvány sújtja az emberiséget, melyben mindent megelőz az emberi élet, az egészség védelme. Ehhez képest sokadrangú minden más kérdés.

Mi, az MTK Budapest tagjai meg tudtuk mutatni az országnak, világnak, hogy erős, összetartó közösség vagyunk. Elsők között reagáltunk – a kormány által bejelentett korlátozásokon túl – a kialakult helyzetre, és a klubon belül olyan szabályozásokat vezettünk be, melyek segítik a legfontosabb célt, a járvány terjedésének lassítását.

Őszinte volt a bizakodás, hogy nem kell elhalasztani az olimpiát, de őszinte annak elfogadása is, hogy ebben a helyzetben nem lehet sportversenyeket – így labdarúgó Európa-bajnokságot, olimpiát – sem rendezni. Az a kérésem, hogy bármennyire szomorú is az olimpia és a paralimpiai elhalasztása, bizakodással tekintsünk a jövőbe!

Ehhez, a kormány által hozott szabályozásokat – köztük a kijárás korlátozásáról szóló rendeletet is – tartsuk be, és vegyünk példát olyan emberekről, akik a mainál is súlyosabb helyzeteket éltek túl, majd csodálatos sporteredményeket értek el! Gondoljunk Székely Évára, aki nem csupán átélője volt a II. Világháborúnak, de a zsidóüldözésnek is alanya volt, nem vesztette el hitét, és olimpiai bajnok tudott lenni!

– Ebben a helyzetben mi a dolga a klubvezetésnek?

– Minden segítséget meg kell adnunk a sportolóinknak, edzőinknek, munkatársainknak! Az MTK Budapest az összes feltételt biztosítja ahhoz, hogy kollégáinknak anyagi, egzisztenciális problémái ne legyenek, mindenki nyugodt körülmények között végezhesse a munkáját. Munkatársaink – a szokott módon –, a megváltozott körülmények között is az utolsó fillérig megkapják a fizetésüket, és ha újra elindul a sportélet, akkor megvan a fedezete az edzőtáboroknak, versenyeztetésnek.

– Hogyan alkalmazkodott a klub a helyzethez, miként zajlanak az edzések, személyes találkozók nélkül?

– Fontos, hogy mindenki maradjon otthon! Azt látom, hogy kollégáink a legkreatívabb módon próbálják pótolni az elmaradó edzéseket a digitális lehetőségek segítségével. Az MTK Budapest átállt a digitális működésre. Izgalmas, akár hosszabb távon is alkalmazható módszereket találtunk ki a sportolók edzésben tartására. Továbbá a klub Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján olyanok is találnak otthon végezhető, egyszerű, eszközöket nem – vagy csak minimálisan –  igénylő gyakorlatokat, akik nem sportolók, de a lakásukba kényszerülve ötleteket keresnek a testmozgáshoz.

– A kialakult helyzetben mit tanácsolsz az MTK Budapest azon sportolóinak, akik csalódásként élik meg a tokiói olimpia halasztásáról szóló döntést?

– Most lélektanilag is meg kell felelni a feladatnak! Kiemelkedő sportolóink annak is köszönhetik, hogy példaképpé váltak, hogy mentálisan, akaraterejüket tekintve is kiemelkednek a többiek közül. Még emeltebb szintű megmérettetés következik. Rengeteg sportoló jár ebben a cipőben a világ minden táján. Évekkel ezelőtt kezdtek építkezni, melynek a végcélja a 2020-as olimpia lett volna. Most hirtelen a céltáblát távolabbra vitték, ráadásul nem is tudjuk pontosan, hogy mennyivel. Most fog kiderülni, hogy alkalmasak közül kik a legalkalmasabbak. Biztos vagyok benne, hogy az MTK Budapest sportolói megfelelnek majd ennek az kihívásnak is.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!